Ur temat Kongress 2018
Nyheter kongress 2018

Förbundsmöte ska hållas varje år

Från och med nästa år kommer Hotell- och restaurangfacket hålla förbundsmöte en gång om året. Det blir förbundets högsta beslutande organ mellan kongresserna.

Publicerad 1 juni 2018
Förbundsmöte ska hållas varje år
Från och med nästa år kommer HRF att ha ett årligt förbundsmöte. Där ska man fatta beslut om strategiska frågor på kortare sikt. Foto: Istockphoto

Hotell- och restaurangfackets högsta beslutande forum är kongressen. Den hålls vart tredje eller vart fjärde år. Kongressen beslutar i viktiga frågor om förbundets inriktning och behandlar motioner från medlemmarna.  Mellan kongresserna har förbundsstyrelsen varit det högsta beslutande organet. Det har dessutom hållits ett ansvarsfrihetsmöte varje år. Detta är reglerat i förbundets stadgar, som fick en del nya skrivningar i dag.

Förbundsmöte

  • Förbundsmötet är förbundets högsta beslutande organ mellan kongresserna.
  • Mötet ska bland annat besluta om strategiska mål på kortare sikt, behandla motioner och frågan om förbundsstyrelsens ansvarsfrihet. Det utgör också överprövningsinstans för förbundsstyrelsebeslut, exempelvis uteslutning av medlem.
  • Förbundsmötet har inte rätt att fatta beslut om stadgar.
  • 26 ombud väljs på kongressen.

I och med dagens kongressbeslut så slopas ansvarsfrihetsmötet. I stället ska ett mer omfattande förbundsmöte gå av stapeln varje år då det inte är kongress. Till mötet ska 26 ombud från hela landet väljas. Syftet är att stärka demokratin och att förbättra dialogen mellan förbundsstyrelsen och avdelningarna, förklarar Pim van Dorpel, vice ordförande.

Pim van Dorpel 2018
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

– Mötet får dels en juridisk funktion, att bevilja förbundsstyrelsen ansvarsfrihet. Men det finns också ett behov av ökat inflytande och dialog mellan FS och avdelningarna som vi inte har kunnat ha på ansvarsfrihetsmötet. Så förbundsmötet får också den funktionen.

Förbundsmötet ska också behandla motioner. Pim van Dorpel menar att det ger förbundsstyrelsen en möjlighet att lyssna av var organisationen står i olika frågor. Det blir även ett sätt för medlemmar att träna på att skriva motioner inför en kongress. En annan uppgift för förbundsmötet blir att överpröva beslut om uteslutning.

– Om en medlem har blivit utesluten av förbundsstyrelsen så har hen hittills fått vänta till nästa kongress för att kunna överklaga beslutet. Nu finns det en möjlighet till överprövning varje år, säger Pim van Dorpel.

Hotell- och restaurangfackets första förbundsmöte kommer att hållas 2019. De 26 ombuden och deras suppleanter väljs under den pågående kongressen. Stadgarna ändrades också så att antalet ombud på kongresserna kommer att vara 74, i stället för 100 ombud som det är i dag.

Ingår i temat: Kongress 2018 13 artiklar

Alla artiklar i temat (10 till)
Nyheter TÄVLING

Hallå där, Noah Karlsson

I helgen hålls finalen i Gymnasie-SM i Grythyttan. Noah Karlsson tävlar i servering. Han går restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rönnowska i Helsingborg. Andra grenar i SM är hotell, turism och kök.

Publicerad 20 mars 2019 Kommentera
Hallå där, Noah Karlsson
Noah Karlsson och Ellen Åberg övar inför SM. Foto: Britt-Mari Olsson
Noah Karlsson. Foto: Privat

Hur känns det inför tävlingen?
– Det ska bli kul och spännande att sätta sin kunskap på prov. Men nu börjar nervositeten komma också.

Vad tror du blir svåraste momentet?
– Antagligen att tranchera fågel. Kanske att det kan vara svårt att träffa rätt på vilka druvor det är i vinerna. Sedan ska det bli någon specialuppgift som vi inte får reda på i förväg. Förra året fick de göra hovmästarsås i matsalen.

 Hur har du och din lagkamrat Ellen Åberg förberett er?
– Mycket av det som ingår i tävlingen är sådant som vi redan gjort på skolan. Men tranchera hade vi aldrig gjort. När vi fick reda på att vi skulle vara med i SM började jag och Ellen stanna kvar efter skolan och öva tillsammans med vår lärare. Vi har stått som om det varit tävling och flamberat, trancherat, dekanterat vin och fileat hela fiskar.

Du arbetar redan i branschen vid sidan av skolan. Hur är det?
– Jag jobbar sedan ett och ett halvt år på O´Learys, mest med servering men nu har jag också börjat i baren. I skolan arbetar vi mycket med traditionell servering, det är vita dukar, man dekanterar viner framför gästerna och allt ska vara perfekt. När man kommer ut i arbetslivet är det ju inte riktigt så. Det är roligare att jobba, det händer mer. Jag har fått upp tempot. Det tror jag att jag kommer att ha nytta av i SM.

 

Nyheter KOLLEKTIVAVTAL

Kommun bjöd avtalslöst

När Vingåkers kommun står för notan väljer de en restaurang utan kollektivavtal, berättar Katrineholms-Kuriren. De och andra som upphandlar avtalslöst bidrar till osund konkurrens, säger Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 15 mars 2019 Kommentera
Kommun bjöd avtalslöst
Det är svårt att avgöra hur villkoren ser ut på avtalslösa restauranger. Foto: Colourbox

Vingåkers kommun har under de senaste tre åren lagt över 100 000 kronor i internrepresentation på en avtalslös restaurang. Det rör sig om möten som avslutas med lunch, planeringsdagar, avtackningar och julbord. Samtidigt har kommunen riktlinjer som säger att de ska använda leverantörer som antingen har tecknat kollektivavtal eller har motsvarande villkor.

Kommunchefen säger till Katrineholms-Kuriren att han inte visste att restaurangen var avtalslös och tillägger att det är väldigt svårt att kontrollera om de har motsvarande villkor.

Per Persson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det stämmer att det är svårt att bedöma villkoren på avtalslösa ställen, säger Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket.
– Jag anser att kommunerna ska välja företag med kollektivavtal för då vet de vilka villkor som gäller.

När kommunerna väljer restauranger utan avtal bidrar de till osund konkurrens, säger han.
– Företaget kan hålla nere priserna och konkurrera ut företag som har schysta villkor. Konkurrens är bra, men man ska konkurrera med kvalitet och service, inte med personalens villkor.

Kommunerna får inte kräva avtal

  • Alla inköp som en kommun gör räknas som upphandling, även de med så lågt värde att de inte behöver annonseras ut.
  • Kommunerna får inte ha riktlinjer för upphandling som kräver kollektivavtal. Däremot får de ställa krav på att de arbetsrättsliga villkoren ska vara i nivå med kollektivavtal.
  • Krav på kollektivavtal skulle strida mot principerna för offentlig upphandling. Enligt dem får man till exempel inte ställa krav som bara svenska företag kan uppfylla, till exempel kollektivavtal. Det gäller även om man inte förväntar sig att utländska leverantörer ska delta.

Företag som saknar kollektivavtal brukar ibland säga att de har bättre villkor än i avtalen. Per Persson påpekar att kollektivavtalen reglerar en miniminivå. Även de som tecknat dem kan förstås välja att ge bättre villkor.
– När man skrapar på ytan visar det sig dessutom ofta att de avtalslösa inte har lika bra villkor, bland annat när det gäller försäkringar.

HRF har försökt få restaurangen i Vingåker att teckna kollektivavtal.

Ingår i temat: Kongress 2018 13 artiklar

Alla artiklar i temat (10 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF får bakläxa på arbetsmiljön

Det finns brister i arbetsmiljöarbetet kring säkerhet på Hotell- och restaurangfackets kontor i Malmö. Det menar Arbetsmiljöverket som nu kräver åtgärder.

Publicerad 15 mars 2019 Kommentera
HRF får bakläxa på arbetsmiljön
Arbetsmiljöverket ställer fyra krav på åtgärder efter inspektionen på HRF:s kontor i Malmö. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

I förra veckan inspekterade Arbetsmiljöverket Hotell- och restaurangfackets kontor i Malmö. Bakgrunden var ett par incidenter där fackets anställda hotats. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på åtgärder.

Myndigheten vill bland annat att facket ska göra en utredning av de inträffade incidenterna samt bedöma riskerna för hot och våld i verksamheten.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Dessutom konstaterades brister i rutinerna kring användningen av larm på kontoret. Verket vill därför att HRF ska ta fram rutiner kring vem som ska larma, underhåll av larm och regelbundna övningar av hotfulla situationer. Facket har till i början av april på sig att åtgärda de flesta av bristerna.

Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket har gjort en granskning.
– Det är bra att få ett utifrånperspektiv på verksamheten. Nu ska vi göra en handlingsplan tillsammans med personalen. En del av sakerna som påtalats är redan på plats, andra är på väg.

Ingår i temat: Kongress 2018 13 artiklar

Alla artiklar i temat (10 till)
Fråga om jobbet.
157
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här