Ur temat Kongress 2018
Nyheter kongress 2018

Det här tycker vi är viktigaste frågan!

Tryggare anställningar, bättre villkor för bemanningsanställda och arbetsmiljö. Det är några av ämnena som ligger de här fyra kongressdeltagarna extra varmt om hjärtat.

Publicerad 1 juni 2018
Det här tycker vi är viktigaste frågan!
Foto: Annika af Klercker
Marie Abrahamsson. Foto: Annika af Klercker

”Roligt att det är så många nya ombud”

Marie Abrahamsson, restaurangbiträde, avdelning Öst. Sjätte kongressen.
Vad ser du fram emot mest under kongressen?
– Att det ska bli en ännu bättre kongress än föregående och att vi tar bra beslut. Jag ser också fram emot att höra nya spännande röster, det är roligt att det är så många nya ombud. Sedan blir min roll lite stöttande eftersom jag har varit med på fem kongresser och vi har åtta nya i vår grupp. Och så ska vi ha kul! Vi har ju jobb där vi springer och går mycket, nu ska vi sitta still i fyra dagar. Man kan bli trött både fysiskt och psykiskt, men det är det värt!
Vilka är de viktigaste frågorna?
– Tryggare anställningar. Det är fortfarande vår största grej.

Elin Pfändtner. Foto: Annika af Klercker


”Rätten till heltid är också viktig”

Elin Pfändtner, hotellstädare, avdelning Väst. Andra kongressen.
Vad ser du fram emot mest under kongressen?
– Jag förväntar mig att vi ska ta bra beslut som för vårt förbund framåt. Jag tycker att vi ska fortsätta som ett starkt HRF och inte gå ihop med något annat förbund som föreslås i några motioner.
Vilka är de viktigaste frågorna?
Arbetsmiljö, där tror jag att vi måste vara lite hårdare mot arbetsgivarna. Ibland blir det som att det är de anställdas personliga ansvar. Många får ont i rygg och knän, då kan de få höra att de ska jobba mer ergonomiskt. Samtidigt pressas de så att de inte hinner göra det. Rätten till heltid är också viktig. Många inom hotellstäd får inte det.

Mohammed Marifa Bah. Foto: Annika af Klercker


Taggad inför första kongressen

Mohammed Marifa Bah,restaurangbiträde, avdelning Stockholm-Gotland. Första kongressen.
Vad ser du mest fram emot under kongressen?
– Jag är taggad eftersom det är min första kongress. Det blir spännande att gå upp och prata i talarstolen. Jag är nyfiken på hur det kommer att vara. Jag ser också fram emot att känna solidariteten med alla andra fackliga.
Vilka frågor tycker du är de viktigaste kongressfrågorna?
– Frågan om hur HRF kan arbeta för heltid som norm är alltid aktuell. Det går knappt att leva på en deltidsanställning i branschen, det är väldigt tufft. Jag tycker också att HRF ska jobba mer aktivt för att få igenom sex timmars arbetsdag. En annan viktig fråga är bemanningsanställdas villkor. Det är en hemsk situation att behöva sitta och vänta på ett sms eller ett samtal för att få arbeta.

Elsa Tiger. Foto: Annika af Klercker

Viktigt att det är lätt att få kontakt med HRF

Elsa Tiger, servitris, avdelning Nord. Första kongressen.
Vad ser du mest fram emot under kongressen?
– Att träffa andra branschkollegor och få veta vad de har för idéer för att driva vår organisation framåt. Jag hoppas att det blir bra diskussioner och att vi får till bra beslut. Det är ett stort och fint uppdrag att få vara kongressombud. Jag har aldrig varit på en kongress innan så det känns superspännande.
Vilka frågor tycker du är de viktigaste kongressfrågorna?
– Flera motioner handlar om hur HRF kan vårda sina medlemmar bättre. Det är frågor som jag tycker är extra viktiga. Det måste vara lätt att komma i kontakt med facket och få hjälp. HRF har tappat många medlemmar och det behöver förändras för att vi ska kunna vara ett starkt fackförbund. För att behålla medlemmar är det viktigt att facket är lättillgängligt.

 

Ingår i temat: Kongress 2018 12 artiklar

Alla artiklar i temat (9 till)
Nyheter konkurs

Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut

I juli var konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen elva procent fler än för ett år sedan. Personalbrist är en bidragande orsak, tror Richard Damberg på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 3 augusti 2021 Kommentera
Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut
Konkurserna inom hotell och restaurang ökade i juli. En orsak är personalbrist, säger UC. Foto: Lisa Castilla
Richard Damberg. Foto: UC

Förra sommaren innebar ett välkommet avbrott i en fallande ekonomi för branschens företag. Men med hösten hopade sig återigen problem.
Smittan ökade, restriktioner skärptes och många tvingades ställa in de avgörande julborden.
Det, i kombination med små marginaler, resulterade i att hotell- och restaurangföretag toppade konkursstatistiken för 2020.

I våras minskade antalet konkurser, för att i juli åter vända uppåt.
– Det finns dels gamla skulder som gör att de här företagen går i konkurs. Men jag har hört från många håll att personalbrist är ett stort problem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut

Enligt honom har många som jobbat i branschen sökt sig till andra sektorer eller börjat studera.
– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning.

Men allt är inte nattsvart. UC gör bedömningen att efterfrågan kommer att öka.
– Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Kongress 2018 12 artiklar

Alla artiklar i temat (9 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här