Nyheter förbundsmötet

Historiskt förbundsmöte inlett

I dag öppnade Hotell- och restaurangfackets första förbundsmöte. Under två dagar ska 26 HRF-medlemmar diskutera vad förbundet ska jobba med det kommande året.

Publicerad 13 maj 2019
Historiskt förbundsmöte inlett
I dag inleddes Hotell- och restaurangfackets första förbundsmöte. Foto: Anna-Karin Nilsson

– Jag är nervös och lite spänd, men också stolt. Nu är vi äntligen här, sade Pim van Dorpel, Hotell- och restaurangfackets vice ordförande, i dag när förbundets första förbundsmöte öppnades.

Under två dagar träffas 26 HRF-medlemmar, förbundsstyrelsen och en rad HRF-anställda på ett hotell i Solna utanför Stockholm. På schemat står bland annat tillbakablickar över året som gått sedan kongressen.
– Det är viktigt att veta vad vi har uppnått. Sträck på er, känn stolthet, det här har vi åstadkommit tillsammans. Vilket lyckat år vi kommer att lägga bakom oss, sade HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Förbundsmötet har även till uppgift att ta fram mål för det kommande året.
– Vi ska ta fram kortsiktiga, strategiska mål som våra förtroendevalda kan fokusera på, sade Malin Ackholt.

Fakta: Detta är förbundsmötet

  • Vid kongressen 2018 beslutades att inrätta ett förbundsmöte som ska hållas en gång om året mellan kongresserna.
  • Mötet består av 26 deltagare som väljs på kongressen och avslutar sitt uppdrag vid nästa kongress.
  • Förbundsmötet är förbundets högsta beslutande organ mellan kongresserna.
  • Deltagarna ska bland annat besluta om strategiska mål på kortare sikt och ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen.
  • Förbundsmötet är HRF:s högsta beslutande organ mellan kongresserna.

Det var kongressen 2018 som beslutade att ett förbundsmöte ska hållas en gång om året mellan kongresserna. Ett syfte är att skapa dialog mellan förbundsstyrelsen och medlemmarna under kongressperioden.

Under första dagen tog förbundsmötet beslut om förra årets verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse och ansvarsfrihet för förbundsstyrelsen. I morgon ska de bland annat behandla de motioner som har kommit in.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Varning för exploderande ölfat

Ölfat av plast innebär stora risker för arbetstagarna. Faten riskerar att explodera, varnar Kent Jansson på Arbetsmiljöverket.

Publicerad 18 november 2019 Kommentera
Varning för exploderande ölfat
Trycksatta ölfat av plast kan skadas och explodera. Foto: Colourbox

Bara i Stockholm har det på senaste tiden skett två olyckor med plastfat. Faten har exploderat och skadat personalen, berättar arbetsmiljöinspektören Kent Jansson.
– I ett fall fick personen armen avslagen på två ställen. I det andra fallet exploderade ölfatet upp i ansiktet på personen, som hamnade på intensiven.

Kent Jansson tror att mörkertalet är stort när det gäller de här olyckorna.

– Det är förmodligen ren tur att inte fler skadats allvarligt.

Ölfat brukar vara gjorda av stål, men på senare tid har plastfat blivit vanligare. Inuti faten finns en påse som fylls upp med öl, vin eller läsk. Faten trycksätts för att det ska gå att få ut drycken.
– Faten tillverkas, fylls och flyttas. De kan få skador under hanteringen. Finns det en skada på plastfatet kan det explodera och fara iväg med en väldig fart, säger Kent Jansson.

Olyckorna har skett vid transport av fyllt ölfat och när faten skulle avluftas vid byte.

Anledningen till att man gått över till plastfat är enligt Kent Jansson att de är lättare, att de finns i flera storlekar och att de efteråt kan tryckas ihop till återvinning. Stålfaten kräver mer hantering, de ska tvättas och fyllas på.

Det finns sätt att minimera riskerna, säger Kent Jansson.
– Ett större bryggeri har ett system där faten fraktas i kartonger för att vara skyddade hela vägen. De har även behållare som man sätter ner faten i, innan de trycksätts.

Kent Jansson kommer att kontakta bryggeriernas branschorganisation. Arbetsmiljöverket, region Öst, funderar också på att göra inspektioner av arbetsplatser som kan tänkas hantera faten.

Nyheter föräldraskap

Hamburgerkedja toppar upp föräldrapenning

På hamburgerkedjan Bastard Burgers får de anställda numera extra ersättning när de är föräldralediga. Målet är att få in fler kvinnor i köken och att visa personalen uppskattning.

Publicerad 15 november 2019 Kommentera
Hamburgerkedja toppar upp föräldrapenning
På Bastard Burgers får anställda extra pengar när de är föräldralediga. Foto: Colourbox
Niclas Öberg. Foto: Bastard Burgers

Sedan starten 2016 har hamburgerkedjan Bastard Burgers vuxit kraftigt. I dag har kedjan cirka 300 anställda, fördelade på ett 30-tal restauranger över landet. En klar övervikt av de anställda är män, något som Bastard Burgers nu vill komma till rätta med.
– Vi har haft svårt att rekrytera kvinnor till köken. Där är det mest män. Vi vill att det ska vara mer jämnt fördelat, säger kedjans HR-chef Niclas Öberg.

För att bli en attraktivare arbetsgivare har kedjan nu börjat toppa upp de anställdas föräldrapenning när de är föräldralediga.
– Vi kommer att betala mellanskillnaden, det som saknas mellan lönen och ersättningen från Försäkringskassan och facket. Vi kommer att betala så att det blir 100 procent, säger Niclas Öberg.

Fakta: Pengar till föräldralediga

Anställda som är föräldralediga har rätt till pengar från Försäkringskassan. Du kan som mest få runt 80 procent av din vanliga inkomst.

Den som arbetar på ett Svenskt Näringslivs-företag där det finns något av LO-förbundens kollektivavtal kan också ha rätt till föräldrapenningstillägg från Afa Försäkring. Läs mer om det här.

Idén kom upp under en konferens i höstas, berättar han.
– Så jag kollade med ekonomikontoret vad det skulle kosta. Sedan tog vi ett snabbt beslut att det var värt det för att investera i vår personal.

Tillägget handlar dock inte bara om att locka fler kvinnor. Det handlar även om att uppmuntra män att vara föräldralediga och om att de anställda ska känna sig uppskattade, säger Niclas Öberg.
– Vi vill visa vår personal uppskattning. Vi har väldigt bra personal och vi vill att de ska känna sig trygga och vilja stanna. Vi vill behålla dem.

Nyheter brott

”De har levt under stor press”

När paret krävde lön för sitt arbete hotade krögaren att förstöra för deras familjemedlemmar i hemlandet. Det framgår av förundersökningen. - De har levt under stor press, säger parets målsägarbiträde Johanna Bergman.

Publicerad 15 november 2019 Kommentera
”De har levt under stor press”
Foto: Colourbox, Carina Andreasson/Mostphotos

I går var första dagen i rättegången mot den krögare i Norrköping som åtalas för att ha utnyttjat ett par från Bangladesh som gratis arbetskraft. Parets målsägarbiträde Johanna Bergman säger att händelsen varit påfrestande för de två målsägandena.
– Omständigheten att personerna stannat kvar trots det de har utsatts för talar för att de har levt under stor press. Det har framkommit att hoten när de ställt krav på lön inte bara varit riktade mot deras egen person utan även mot familjemedlemmar i hemlandet.

När krögaren träffade på paret hade de nyligen kommit till Sverige för att studera. Åklagaren menar att han då utnyttjat parets sårbara situation som nyanlända i Sverige.
– Man känner inte till rättssystemet och det gör att man är ett lovligt byte för personer som vill utnyttja andra. Man blir skyddslös, säger målsägarbiträdet Johanna Bergman.

Restaurangägaren förnekar brott. Han menar att paret inte alls har arbetat på restaurangen, och menar att det i stället är de som utnyttjat honom för mat och husrum. Rättegången fortsätter i Norrköpings tingsrätt på måndag i nästa vecka.

Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här