Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Snart klart för kunskapsvalidering

Efter år av arbete är det snart dags för lansering av HRF:s och Visitas modell för att utvärdera yrkeskunskap, så kallad validering. Inom kort hålls de första utbildningarna för yrkesbedömare.

Publicerad 13 april 2015

Arbetet med det så kallade valideringsprojektet drivs av HRF:s och Visitas gemensamma utbildningsråd, UHR. Målet för projektet är en branschmodell med verktyg för att slå fast yrkeskunskap som inte finns på papper. Målgruppen är allt från arbetslösa med branscherfarenhet till redan anställda som vill ha en chans på en annan tjänst.
– Det kan handla om människor som har utbildat sig i ett annat land, eller om företag som vill ha sina anställdas kunskaper validerade, säger Marina Persson, projektledare på UHR.  

Från början handlade projektet mest om kockar, men i dag finns valideringsverktyg även för servering, reception och konferens. Själva modellen är indelad i tre faser. I ett första steg kartläggs deltagarens förkunskaper, främst med hjälp av djupintervjuer. Alla som valideras måste ha rätt förutsättningar, säger Marina Persson.
– Det är ingen mening att göra det här om man inte har kunskaperna. Det är inte en utbildning utan en bedömning av vad man redan kan.

Fas två är själva utvärderingen. Här testas deltagarna på en riktig arbetsplats av en utbildad yrkesbedömare, till exempel en receptionschef eller en köksmästare. De som får godkänt i fas två får ett intyg som bekräftar deras kompetens, och har även möjlighet att begära ut ett gesällbrev från Hantverksrådet.  

Fas tre, som inte riktigt är färdigbearbetad, riktar sig till den som vill validera sig mot gymnasieskolans kurser.
– Då kommer man till en skola där det finns en yrkesbedömare och får göra prövningar. De leder till betyg och inte till branschintyg, säger Marina Persson.     

De första utbildningarna för yrkesbedömare håller under april och maj, den ena i Tällberg och den andra i Grythyttan. Sammanlagt ska ett tiotal personer utbildas i att bedöma andras yrkeskompetens. Alla som vill bli yrkesbedömare måste själva ha kunskaperna i det yrke de ska bedöma, säger Marina Persson.
– Man kan bara validera i det yrke man själv har kunskaper i. Vi utbildar inte i yrkeskunskaper utan i hur de ska tänka och vad de ska titta på.   

Målet är att ett 30-tal personer ska få sina kunskaper validerade under sen vår eller tidig höst.  

Fakta: Validering i hotell- och restaurangbranschen

Valideringsprojektet drivs av Utbildningsrådet för hotell och restauranger, UHR, som består av representanter från HRF, Visita, Unionen och KFO. Projektet finansieras delvis av statsbidrag. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här