Ur temat KONGRESS 2022
Nyheter KONGRESS 2022

Profilplagg och webbplats engagerade kongressen

Profilkläder, hemsidans utformning och medlemsförsäkringar var några av de frågor som avhandlades på kongressens andra dag.

Publicerad 12 november 2022 Kommentera
Profilplagg och webbplats engagerade kongressen
Jenny Sjöstedt var ett av flera ombud som pratade om HRF:s profilplagg. Foto: Anna Hållams

Intresset för profilkläder var stort när frågan diskuterades under kongressen på lördagen. Kläder med förbundets logga är bästa sättet för aktiva inom HRF att synas ute på arbetsplatserna, tyckte många och yrkade bifall på motioner om profilkläder.

De profilplagg som står till buds i HRF:s webbshop är otillräckliga på flera sätt. Det menar flera förtroendevalda som lämnat förslag till kongressen för att råda bot på det.

Johan Brösther Hedström, avdelning Syd, sade att HRF är det förbund inom LO som är minst synligt av alla när de är ute på arbetsplatserna.
Han hade testat att beställa plagg från den shop som nu finns på HRF:s hemsida.
– Jag beställde största storleken, sade han och provade en uppenbart för liten jacka.

Det är lättaste sättet att visa en samhörighet med något man tror på.Anna Lindberg, avdelning Stockholm-Gotland

Anna Lindberg, avdelning Stockholm-Gotland, talade om sammanhållning.
– Som gammal lagspelare inom sportens värld vet jag hur viktigt det är att bära lagkläder. Det är lättaste sättet att visa en samhörighet med något man tror på.

Jenny Sjöstedt, avdelning Syd, berättade om det bristande utbudet av profilkläder när hon under sommaren var ute med Kommunal.
– Jag var tacksam när assistenterna rotade fram en gammal t-shirt så att jag slapp svettas i jacka.

Det slutade med att kongressen sade ja till att ta fram riktlinjer för profilkläder, till att förtroendevalda ska ha rätt till sådana kläder och till att profilkläderna ska anpassas efter den förtroendevalda eller anställda.

Frida Tånghag yrkade på ett bifall för motionen om att HRF skulle utbilda om psykisk ohälsa och missbruk. Foto: Anna Hållams

Fyra andra ämnen från lördagen

  • IT-utrustning för förtroendevalda debatterades också under dagen. Men kongressen höll med förbundsstyrelsen om att det skulle bli alltför kostsamt att förse alla förtroendevalda med till exempel datorer och telefoner.
  • HRF:s hemsida var ett annat ämne för diskussion. I slutänden gick kongressen på förbundsstyrelsens förslag, och det blir varken flerspråkighet eller inläsning av hemsidan.
  • Förslaget om att göra hemförsäkringen valfri i HRF:s försäkringspaket fick inte heller tillräckligt många röster av kongressen. Förbundsstyrelsens ledamot Anna Hjortheden förklarade att en sådan lösning skulle göra försäkringarna dyrare.
    – Förbundsstyrelsen anser att oavsett var du bor och vad du tjänar så tar vi risken tillsammans.
  • En annan engagerande motion handlade om att utbilda förtroendevalda om psykisk ohälsa och missbruk.
    – Vi vet att det är så här branschen ser ut. Festen tar aldrig slut. Det är en hård baksida av vår arbetsmiljö. Det handlar om kärlek, omtanke och omsorg om våra vänner och kollegor, sade Frida Tånghag från avdelning Väst.
    Motionen röstades ned. Invändningarna handlade framför allt om att det är arbetsgivarens ansvar att bekosta sådan utbildning.

Ingår i temat: KONGRESS 2022 16 artiklar

Alla artiklar i temat (13 till)