Alva är på väg mot högsta beslutsnivån
Alva Ekegren Arnell. Foto: Åke Karlsson
Ur temat KONGRESS 2022
Fokus KONGRESS 2022

Alva är på väg mot högsta beslutsnivån

– Det känns roligt att få chansen att förändra saker i stället för att bara klaga på dem, säger recep­tionisten Alva Ekegren Arnell på Hotell Nostalgi i Motala. Med sina nyss fyllda 20 år är hon kongressens kanske yngsta ombud.

Publicerad 28 oktober 2022

Kongressen är Hotell- och restaurangfackets högsta beslutande organ. Under tre dagar i november fattas många viktiga beslut, som vilka som ska styra förbundet och vilka frågor HRF ska arbeta med de kommande fyra åren.

Alva Ekegren Arnell och de övriga 73 kongressombuden sitter alltså på riktigt mycket makt.
– Det är min första kongress. Jag tror att det kommer att bli intressant och lärorikt. Det blir nog mycket att ta in, det kan säkert ta några dagar innan man har landat efteråt, säger Alva som är receptionist på Hotell Nostalgi i Motala.

Det känns skönt att vara lite förberedd.

Alva Ekegren Arnell. Foto: Åke Karlsson

Hon har precis blivit invald som suppleant i styrelsen för HRF:s avdelning Öst, men förutom det är kongress­ombudsuppdraget hennes första fackliga uppdrag.
Fackligt arbete är dock inget främmande för henne.
– Jag har fackliga rötter, kan man säga. Min pappa jobbar fackligt för Handels, så jag har lite koll. Dessutom ska jag gå kongressutbildning. Det känns skönt att vara lite förberedd.

Alva har inte skrivit några egna motioner till kongressen, men hon har börjat läsa in sig på de frågor som kongressen ska behandla. En sak hon tycker är extra viktig är anställningsformer.

– Det här med enstaka dagar, det är ju verkligen inte super, till exempel. Men det finns så många viktiga frågor. Fackliga frågor är ju så mycket mer än bara löner. Folk kan klaga på att de får ont i ryggen av arbetet, men de tänker inte att det också är en facklig fråga.

Om hon kommer att gå upp i talar­stolen på kongressen eller inte får vi se, säger Alva.
– I nuläget känner jag att jag mest vill dit för att se och lära mig hur kongressen fungerar. Men skulle det komma upp något som jag känner att jag vill gå upp och prata om, så absolut.

Ingår i temat: KONGRESS 2022 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här