Dags att knåda ihop kongressförslag
Inga hastbullar! Kongressen är i november men motionerna ska knådas fram nu. Foto: Colourbox
Ur temat KONGRESS 2022
Snabbkurs KONGRESS 2022

Dags att knåda ihop kongressförslag

Vill du påverka vad facket ska jobba med framöver? Nu är det dags att bulla upp med förslag till höstens HRF-kongress.

Publicerad 8 april 2022

1 I november är det kongress, Hotell- och restaurangfackets högsta beslutande organ. Den hålls vart fjärde år och där fattas beslut som styr förbundets verksamhet mellan kon­gresserna.

2 På kongressen röstar man för eller emot de förslag, motioner, som skickats in. Det är 74 valda kongressombud, 26 förbunds­mötesledamöter och 11 förbundsstyrelse­ledamöter som represen­terar medlemmarna.

3 Alla medlemmar i HRF kan komma med förslag till kongressen. Förslagen kallas motioner och ska följa vissa regler. Sista datum att lämna en motion är den 29 april.

4 En motion kan handla om hur HRF ska agera eller förändra på arbetsplatsen, i förbundet eller i samhället. Om du har flera förslag på förändringar ska du dela upp dem i flera motioner.

5 En motion måste innehålla rubrik, text som förklarar varför förslaget är viktigt och ett förslag till beslut – en att-sats.
I en motion som HRF:s avdelning Karlstad skickade in till kongressen 2011 står det ”Vi föreslår kongressen besluta: Att ge HRF i uppdrag att verka för att tandvård ska jämställas med övrig sjukvård.”

6 HRF kan inte ändra lagen. Förbundet kan däremot försöka få lagstiftaren att förstå att det finns skäl att ändra i lagstiftningen. Har du ett förslag som skulle kräva en lagändring – gör som motionärerna från avdelning Karlstad och skriv att HRF ska ”verka för” en lagändring.

7 Motioner som handlar om innehållet i kollektiv­avtalen behandlas på särskilda avtals­konferenser och ska inte skickas till kongressen.

8 Om du vill ha hjälp med dina motioner kan du vända dig till din avdelning. När du sedan skickar in förslagen på HRF:s kongressida kommer din avdelnings­styrelse att gå igenom dem. Om de gillar det de läser kan de ställa sig bakom motionerna.

9 Senare kommer också förbundsstyrelsen att läsa alla motioner som kommit in, och föreslå om kongressen ska rösta för eller emot förslaget. Om förbundet redan jobbar med frågan utifrån ett tidigare kongressbeslut kommer styrelsen föreslå att motionen anses besvarad.

Ingår i temat: KONGRESS 2022 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här