Alexander är redo för sin sjätte kongress
Alexander Aldäng. Foto: Privat, Annika af Klercker
Ur temat KONGRESS 2022
Fokus KONGRESS 2022

Alexander är redo för sin sjätte kongress

Kongressen är en viktig och gemensam gärning för alla medlemmar, även om inte alla är på plats, säger veteranen Alexander Aldäng.

Publicerad 12 oktober 2022

Till vardags arbetar Alexander Aldäng som servitör och sommelier på ­restaurang Familjen i Göteborg, men han är också van vid att röra sig i både fackliga och politiska sammanhang. Sammanlagt har han varit med på fem kongresser, detta blir hans sjätte.

– För mig är en kongress ett öppet kort. Innan man fått kongresshandlingarna vet man inte riktigt vilka frågor som kommer upp och vad det blir diskussion om, säger han.

Alexander Aldäng. Foto: Privat

Det har hållits en del informella motionsskrivarträffar i avdelningen, berättar Alexander. För hans del har det resulterat i två motioner som bär hans namn.
– Men jag har varit inblandad i betydligt fler, säkert tio, säger han.
De han brinner mest för ideologiskt handlar om hyressättning och att HRF ska arbeta för ett återinförande av en statlig huvudman för apoteken.

Han står också bakom en motion som kräver att förbundet arbetar för att stoppa vinstuttag i skolorna.
–  Jag bor i ett av de mest utsatta områdena och har många i min närhet som arbetar i skolan. Jag ser hur otroligt dumt dagens system är, säger Alexander.

Det är många som är nya kongressombud så det är viktigt att hjälpa varandra

I avdelning Väst har man skapat en Facebookgrupp för att kunna prata ihop sig om kongressmotionerna. Man har också haft regelbundna fysiska träffar nästan en gång i veckan, säger Alexander.

– Det är många som är nya kongressombud så det är viktigt att hjälpa varandra att hitta argumenten, och bestämma vem som ska vara beredd att gå upp i talarstolen i vilka frågor. En kongress är en gemensam gärning, man behöver hjälpa till oavsett om man ska åka på kongressen eller inte.

Ingår i temat: KONGRESS 2022 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här