Kongressen gick emot förbundsstyrelsen och beslutade att HRF ska verka för att ändra Migrationsverkets regelverk kring förtroendevalda arbetskraftsmigranter. En mängd ledamöter, däribland förbundsstyrelsen, reserverade sig mot beslutet.

Under kongressens sista dag diskuterades motioner som rör HRF-medlemmarna i omvärlden. Förstatligande av apoteken och järnvägsunderhåll var några av ämnena som debatterades.
En motion från medlemmar i avdelning Stockholm-Gotland tog upp svårigheten för arbetskraftsmigranter att engagera sig fackligt.
Motionärerna krävde att HRF ska verka för att förändra Migrationsverkets regelverk i frågan.
Tseegii Byambadorj, själv arbetskraftsmigrant från Mongoliet, berättade om sin erfarenhet.
– Jag har haft arbetstillstånd sedan 2011, men först i somras fick jag äntligen uppehållstillstånd. Vägen dit har inte varit lätt. Jag har varit fackligt aktiv sedan 2015, haft medlemsutbildningar på mongoliska och organiserat andra arbetsplatser. När jag ansökte om förlängt arbetstillstånd tolkade Migrationsverket det som att jag hade arbetat illegalt i Sverige.
Det finns ett hål att täppa till.Jenny Sjöstedt, avdelning Syd
Flera andra ombud talade för motionen, däribland Jenny Sjöstedt från avdelning Syd.
– Att en tjänsteperson gör den här bedömningen visar att det finns utrymme att göra den här bedömningen. Det finns ett hål att täppa till.
Förbundsstyrelsen yrkade på avslag.
Styrelsen anser att rättigheten att ha ett fackligt uppdrag som anställd på arbetstillstånd är reglerad i svensk grundlag, Europakonventionen och ILO:s kärnkonventioner. Det är regeringens uppgift att se till att myndigheterna och deras tjänstemän följer regelverket.
– Vi ser inte att det är rätt grepp och angreppssätt, att börja styra i ett regelverk som sedan kan förändras varje kvart, sade förbundsordförande Malin Ackholt.
Kongressen röstade till slut bifall på motionen med knapp marginal.
En mängd ledamöter plus förbundsstyrelsen reserverade sig mot beslutet.
Kongressen antog också två uttalanden om marknadshyror och de fackligt aktivas situation sedan militären grep makten i Myanmar.
I det senare kräver HRF att regeringen agerar för att de demokratiskt valda ska kunna tillträda i landet.