”Gör din röst hörd”
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson
Ur temat KONGRESS 2022
Dina rättigheter KONGRESS 2022

”Gör din röst hörd”

Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel hoppas på massor av kongressmotioner.

Varför är det viktigt att skicka in sina förslag till kongressen?
– Det är givetvis viktigt att medlemmar i en rörelse är de som själva sätter inriktningen. Då måste man komma in med förslag och få fler att köpa idén.
– Jag hoppas verkligen att vi får jättemånga motioner. Det är viktigt att vi får se verkligheter från alla delar av landet. Det är en rättighet men också en skyldighet att skriva motioner om man vill göra sin röst hörd.

Har du själv skickat in motioner?
– Ja, nu är det ett tag sedan, men jag gjorde det när jag satt i avdelningsstyrelsen i Mälardalen. Vi gjorde det gemensamt, och det är ett bra sätt – att göra det tillsammans, det blir mer styrka när man vet att det är många som står bakom förslaget.

Vilket är det vanligaste misstaget medlemmar gör när de skriver en motion?
– Det är nog att man inte tar hjälp för att hitta rätt formuleringar. Man måste få ihop förslaget i en rubrik, brödtext och en att-sats. Man kanske har en jättebra idé, men det är svårt att få andra med sig om det är otydligt vilket beslut man vill att kongressen ska fatta.

Vad är viktigt att tänka på?
– Det är viktigt att man har en tydlig och bra bild av vad man vill. Hur bra brödtext man än har är det att-satsen man ska besluta kring. Men det kanske allra viktigaste är att man inte ska vara rädd. Man ska vara modig. Även om inte alla motioner blir antagna är det viktigt att vi får höra alla idéer och debattera. Det är det som driver rörelsen framåt.

Vilka är de vanligaste motionerna?
– Det är ganska vanligt att man skriver motioner om hur det är i HRF. Man hanterar inte avtalsmotioner på kongressen, och då är det lätt hänt att man glömmer frågor som rör den egna arbetsplatsen. Man kan ta upp omständigheterna på jobbet, arbetsmiljö, att man vill att vi ska verka för att man ska ha fler semesterdagar eller rätt till halksäkra skor till exempel. Jag minns att en stor debatt var när vi hade en motion om hur mycket en tallrik får väga.

Går det att få hjälp?
– Ja, det är bara att höra av sig till sin avdelning om man vill bolla formuleringar. Avdelningen får inte säga till dig att du måste ändra något i innehållet, men de kan föreslå att du förtydligar för att få fram ditt budskap och en att-sats som fungerar.

 

Ingår i temat: KONGRESS 2022 16 artiklar

Alla artiklar i temat (13 till)