Nyheter Sommarjobb

Kommunala feriejobb gynnar avtalslösa företag

De flesta kommuner erbjuder feriejobb endast inom kommunal verksamhet eller föreningar. Men det finns också kommuner som sluter avtal med privata arbetsgivare för att ge ungdomar en smak av arbetslivet. Mest tjänar företag utan kollektivavtal på upplägget.

Publicerad 14 juni 2023
Kommunala feriejobb gynnar avtalslösa företag
När kommuner erbjuder feriejobb i privata verksamheter är det företag som saknar kollektivavtal som tjänar mest på upplägget. Foto: Mostphotos

Vissa kommuner använder sig av privata arbetsgivare när de ska erbjuda kommunala feriejobb. En av dem är Karlskrona.
Karlskrona kommun placerar mellan 400 och 500 ungdomar i feriejobb, både inom kommunen och i näringsliv, varje år.
Det ska sägas direkt – de är inte ensamma om att använda privata arbetsgivare. Redan för fem år sedan uppmärksammade Hotellrevyn fenomenet.

I Karlskrona var det oprövat före pandemin.
– Vi blev av med alla platser inom äldreomsorg och barnomsorg. Det hände någon gång i mars–april 2020. Vi var tvungna att hitta en lösning. Då beslutade nämnden att vi skulle vända oss till privata arbetsgivare och föreningar. Vi hade inte haft en tanke på det innan, berättar Malin Walther, samordnare på Karlskrona kommun.

Visserligen är pandemins kritiska fas nu över och alla restriktioner hävda. Men systemet med feriejobb hos privata arbetsgivare fortsätter.

Det här kräver kommunen

Karlskrona kommun kräver att företag som tar emot feriejobbare skriver under ett samverkansavtal. Där lovar man bland annat:

  • Att det finns en eller flera engagerade handledare tillgängliga under feriejobbet.
  • Att ferieungdomen inte lämnas ensam med eget ansvar för verksamheten.
  • Att ferieungdomen är där för att lära sig, inte för att ersätta ordinarie personal.
  • Att ge ferieungdomen en ordentlig introduktion på arbetsplatsen och att det är tydligt vilka arbetsuppgifter som ska utföras.
  • Att informera ungdomen om arbetsmiljön.

Men vem som helst får inte ta emot ungdomar, säger Malin Walther.
– Alla arbetsgivare har rätt att söka. De som ska ta emot feriejobbare måste följa vissa grejer. De åtar sig bland annat ett arbetsgivaransvar. Vi står inte för något ob-tillägg, det måste de göra. Privata arbetsgivare ska betala enligt gällande kollektivavtal.

Och om de saknar kollektivavtal?
– Då går ungdomarna på vår lön. De tjänar 65 kronor i timmen plus 15:40 kronor i semesterersättning. På en ferieperiod, det vill säga sex timmar om dagen i tre veckor, tjänar de 7 236 kronor.

Det innebär att en restaurang som vill ha en feriejobbare tjänar på att inte ha kollektivavtal.
Då behöver man bara stå för eventuell ob, medan restaurangen som har kollektivavtal måste komplettera kommunens lön upp till minst en ungdomslön, 93:47 kronor i timmen för den som är under 17 år. Plus semesterersättning.
För en restaurang med kollektivavtal kostar det drygt 1 500 kronor mer per tre veckor. För den som har fyllt 17 år är skillnaden större.

– Skillnaden är att en sommarjobbare ska kunna ersätta ordinarie personal. Våra löner är lite lägre, eftersom de inte täcker upp för någon, säger Malin Walther.

Våra ferieungdomar får inte täcka upp för ordinarie personal, det är vi väldigt noga med.

Malin Walther, Karlskrona kommun

Kommunen ställer inga krav på kollektivavtal hos de privata arbetsgivare som tar emot sommarjobbare.
– Men våra ferieungdomar får inte täcka upp för ordinarie personal, det är vi väldigt noga med.
Det får inte vara något kassaarbete eller dylikt. Man får torka av, städa, diska. Servera får de också göra, men inte så att de täcker upp för någon. 

Malin Walther berättar att de gör stickprov för att kontrollera att arbetsgivarna sköter sitt åtagande enligt det samverkansavtal de har med kommunen.
– Vi vet vilka som sköter sig. Får vi veta att det är någon som inte gör det plockas de bort.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här