Nyheter SOMMARPRAKTIK

HRF kräver förhandling med Scandichotell

På kommunens anvisning jobbar ett tjugotal ungdomar på Scandic Star i Lund. Praktik, säger kommunen. Men Hotell- och restaurangfacket vill syna upplägget och har kallat till förhandling med hotellet.

Publicerad 28 juni 2019
HRF kräver förhandling med Scandichotell
Lunds kommun står för lön och försäkringar för sommarpraktikanterna. Här kommunhuset Kristallen. Foto: Leif Ingvarson/Mostphotos

Liksom många kommuner erbjuder Lund stadens unga sommarjobb i kommunens regi. Men inte bara inom kommunala verksamheter. Just nu finns 23 unga på Scandic Star, där de har praktikanställning. Som mest tjänar ungdomarna 50 kronor i timmen. Det är kommunen som står för lön och försäkring. Motprestation från Scandic är att de har en handledare som de unga kan vända sig till.

På Lunds kommuns hemsida kan man läsa om sommarpraktiken. Bland annat står att lönen ”kallas ’praktikersättning’. Du får ingen ersättning om du är sjuk eller behöver vara ledig”. Vidare kan man läsa att

Andreas Johansson
Andreas Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

den som jobbar midsommarafton, vilket är frivilligt, får samma ersättning som andra dagar.

HRF:s utgångspunkt är att personer som jobbar inom hotell och restaurang ska omfattas av deras kollektivavtal och de villkor som gäller där.

– Vi har kallat till förhandling och ska träffa arbetsgivaren och höra vad de säger, uppger Andreas Johansson, ombudsman på HRF Syd.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här