Nyheter sommarjobb

”Kommuner snedvrider konkurrensen”

Hotell- och restaurangfacket är kritiskt till fenomenet med kommunala feriejobb hos privata arbetsgivare, som restauranger. Det snedvrider konkurrensen och tränger undan riktiga jobb, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i förbundet.

Publicerad 15 juni 2023 Kommentera
”Kommuner snedvrider konkurrensen”
Hotell- och restaurangfacket tycker inte att kommuner ska erbjuda feriejobb i besöksnäringen. – Det finns bättre lämpade branscher att placera unga i, säger Pim van Dorpel, vice ordförande. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det finns ingen anledning för kommuner att sponsra jobb hos privata arbetsgivare, i synnerhet inte i besöksnäringen. Det menar Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

– Det dyker upp då och då. Det blev tyvärr mer vanligt under pandemin. Det blir en undanträngningseffekt i en bransch som är väldigt personalintensiv och dessutom vägen in på arbetsmarknaden för många.

I ett brev riktat till Sveriges kommuner skriver HRF att det är ”bekymmersamt att kommunen driver någon sorts bemanningsverksamhet”.

– Man kan väl börja med att säga att det finns bättre lämpade branscher att placera unga i. Kanske där kommunen är arbetsgivare själva? säger Pim van Dorpel.

Just sommarmånaderna innebär många riktiga sommarjobb i hotell- och restaurangbranschen. Att kommuner då erbjuder gratis arbetskraft till vissa snedvrider konkurrensen.

– Det blir otillbörligt gynnande av vissa privata arbetsgivare. Det är högst olyckligt. Det är så klart jättebra att kommuner vill hjälpa sina unga att få in en fot på arbetsmarknaden, men det är så lätt att komma in i vår bransch ändå.

Att kommuner dessutom erbjuder feriejobb i verksamheter som saknar kollektivavtal är extra allvarligt, tycker Pim van Dorpel.

– Det är fruktansvärt dåligt att man väljer företag som inte ställer upp på den svenska modellen.