Nyheter sommarjobb

Sommarjobbet blev en mardröm

Utskällningar, sexuella trakasserier och till och med misshandel. Till slut fick Bella nog och polisanmälde kocken på restaurangen där hon fick sitt första jobb genom kommunens försorg. Nyligen fälldes han av tingsrätten i Blekinge.

Publicerad 16 juni 2023
Sommarjobbet blev en mardröm
Bella fick till slut nog. Efter att kocken på restaurangen där hon jobbade tagit strypgrepp på henne vid två tillfällen polisanmälde hon honom. Nyligen fälldes han för misshandel av tingsrätten. Foto: Magnus Lejhall

För två år sedan var Bella 16 år. Som så många andra hade hon fått erbjudande om feriejobb genom kommunen. Hon var stolt, förväntansfull och nervös när hon klev in på restaurangen i centrala Karlskrona.

Hon hade aldrig serverat tidigare. Faktum är att hon aldrig hade arbetat över huvud taget. Det var hennes första jobb någonsin.
– Jag trodde jag skulle få någon utbildning eller introduktion, men jag fick bara en bricka i handen och så skulle jag börja. Är det så här det är att jobba? tänkte jag. Samtidigt var jag stolt, berättar Bella.

Så länge kommunen stod för lön jobbade Bella bara dagtid. Ganska snart fick hon erbjudande om att fortsätta efter ferieperioden.

Det blev en sorts bekräftelse för Bella, som alltid vill vara bra, eller rentav bäst, på allt hon gör. Ett erbjudande om fortsatt extrajobb blev ett kvitto på att hon var just det.

Där och då blundade hon för jargongen, kockens sexuella anspelningar och skiftande humör. Hon var glad att hon fick ett riktigt jobb. Och det var ju en rätt rå stämning generellt, tänkte Bella.

– Det var ju mitt första jobb. Jag tänkte att det kanske var så här på alla ställen. Men jag tyckte det var obehagligt när han filmade mig när jag städade eller när han blev arg och skällde. Han sade saker som aldrig ska komma ur någons mun, men chefen sade aldrig till, berättar Bella.

Hemma märkte hennes föräldrar att Bella var stressad. De misstänkte att det hade med jobbet att göra, men Bella ville inte berätta.

Man visste liksom att han var äcklig mot tjejerna.

Bella

– Vi var alltid tre servitriser och vi höll ihop och kunde prata. Man visste liksom att han var äcklig mot tjejerna.

Inte bara det. Vid ett tillfälle tog kocken stryptag på Bella. Hon blev chockad. Verbala påhopp hade hon varit med om tidigare, men aldrig fysiska.

När det upprepades en andra gång, och under så pass lång tid att hon hann bli riktigt rädd kontaktade hon chefen.
Enligt Bella tyckte han att hon delvis fick skylla sig själv. Hon hade ju låtit kocken skämta med henne på ett sätt som kunde tolkas som att hon var med på noterna.

Bellas råd till andra:

  • Även om det känns jobbigt – prata om det! Om du är otrygg eller blir ofredad på jobbet är det inte ditt fel. Du är värd mer, det kommer att gå bra.
  • Samla bevis. Om det finns vittnen – be dem skriva ned vad de sett. Om du får meddelanden på Snapchat – ta foto med någon annans telefon, avsändaren kan se om du tar skärmdumpar.
  • Anmäl. Det är så himla viktigt att anmäla. Även om det inte leder till åtal finns det registrerat.

Flera arbetskamrater uppmanade henne att polisanmäla kocken. Även Bellas mamma tyckte att hon skulle gå till polisen.

– Jag pallade inte att lägga tid på det då. Men senare tänkte jag att jag skulle ångra mig om jag inte gjorde det. Jag kände att jag måste göra något för att stoppa det där äcklet.

Efter en höst kantad av ångest och oro tog hon mod till sig och gick till en socialpedagog i skolan. Pedagogen har en bakgrund som polis och kunde hjälpa Bella att göra en anmälan om misshandel och sexuellt ofredande.

Processen tog ett år. I våras stod det klart att kocken fälls för misshandel.
I samband med åtal blev kocken uppsagd, berättar ägaren till restaurangen, som inte vill låta sig intervjuas. För Bella är domen en upprättelse, men också beviset på att hon gjorde en samhällsinsats.

– Jag känner en trygghet i att andra tjejer inte kommer att drabbas av samma sak. Jag blir den sista.

Fotnot: Hotellrevyn har sökt ansvariga på Karlskrona kommun. I ett mejlsvar skriver kommunen:

”Karlskrona kommun accepterar inte någon form av diskriminering eller särbehandling från arbetsplatser som tar emot ferieungdomar. Får vi kännedom om att en ferieungdom inte trivs eller på något sätt blir illa bemött agerar vi alltid.  
Varje år får cirka 400 ungdomar feriejobb i kommunala förvaltningar, föreningar och privata arbetsgivare via en placering från kommunen, och vi kan inte gå in på enskilda ärenden.” 

Bella heter egentligen något annat.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här