Regeringen ville snabbutreda ett slopat matkrav för alkoholservering. Redan nu finns ett konkret förslag som sägs spara miljarder.

I dag fick regeringen förslaget om hur matkravet vid alkoholservering kan slopas.
Regeringen meddelade nyligen att saken skulle snabbutredas, och redan i dag kom alltså det konkreta förslaget från det statliga Förenklingsrådet.
Rådet föreslår att lagkravet på eget kök i anslutning till serveringslokalen slopas, liksom kravet på lagad eller tillredd mat för att få alkoholtillstånd.
De föreslår även att kravet på sittplatser tas bort, liksom kravet på eget kök för tillredning av mat vid cateringverksamhet.
Sparar miljarder
– Förslaget är efterlängtat av restaurangbranschen och vi är glada att kunna presentera ett så genomarbetat förslag redan denna höst. Mot bakgrund av regeringens uttalande har vi också goda förhoppningar om att de går vidare med förslaget och att vi ser en regelförenkling på plats redan nästa sommar, säger rådets ordförande Kristina Alsér i en kommentar.
Enligt rådet kommer detta innebära stora besparingar för restauranger, cirka 3,9 miljarder kronor årligen. Förslaget förväntas även leda till nya affärskoncept som kan erbjuda alkoholservering utan att driva full restaurangverksamhet.
Fackliga farhågor
Branschen har välkomnat denna utveckling, men från fackligt håll finns det även farhågor för en ökad berusning och en sämre miljö, inte minst för de anställda.
Förenklingsrådet
Förenklingsrådet inrättades 2024 som ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket. Rådets syfte är att minska regelbördan och medföljande kostnader för svenska företag.
– Vi i HRF menar att ett antal kriterier ska vara uppfyllda. För det första ska alkoholpolitiken vara ansvarsfull. För det andra ska arbetsgivarna garantera att arbetsmiljön är bra och säker och för det tredje ska jobben vara trygga. Är detta uppfyllt så är förslag som kan utveckla branschen i en positiv riktning välkomna, sa HRF:s vice ordförande Daniel Jernström i samband med regeringens besked häromveckan.