Hjälp! Vad gör jag när jobbet ska ha stängt efter helgerna?
Viktoria Melin, HRF, ger råd.
Arbetslivsakuten Stängt på jobbet

Hjälp! Vad gör jag när jobbet ska ha stängt efter helgerna?

Efter jul ska Pias arbetsplats ha stängt i två veckor. Men Pia hade inte tänkt vara ledig, hon har inte så många semesterdagar kvar heller. Vad ska hon göra? HRF-ombudsman Viktoria Melin reder ut vad som gäller för Pia och andra i liknande situation.

Publicerad 2 december 2024

Pias arbetsplats har inte öppet under de lugna veckorna efter jul och nyår.
Men vad gör man som anställd när jobbet håller stängt en eller ett par veckor?

Viktoria Melin, HRF-ombudsman och kassör på avdelning Stockholm-Gotland, reder ut vad som gäller för “Pia” och andra i liknande sits.

Viktoria Melin ger råd om vad som gäller när jobbet har stängt ett par veckor
Vad gäller när jobbet stänger? Viktoria Melin från Hotell- och restaurangfacket vet. Foto: Pernilla Ahlsén

1 Rätt att få ut ordinarie lön

”Grunden är att Pias arbetsgivare har en skyldighet att betala lön i enlighet med Pias anställningsavtal. Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet och har visserligen rätt att besluta om sin verksamhet, exempelvis att ha stängt över jul.
Men det ger inte arbetsgivaren rätt att bryta mot lagar och kollektivavtal. Det är aldrig en anställds ansvar att se till att man arbetar ’rätt’ antal timmar.”

2 Säg till om du vill spara semester

”Pia ska meddela arbetsgivaren att hon vill spara sina semesterdagar (max fem dagar), samt att hon har rätt till sin lön.
Sedan får arbetsgivaren avgöra om Pia ska vara arbetsbefriad med lön, eller om hon ska få andra arbetsuppgifter, kanske städning eller liknande.
Om Pia inte säger att hon vill spara fem semesterdagar så kan arbetsgivaren lägga ut dessa, om hen meddelar detta minst två månader innan semestern.”

3 Utlagda extra ledighetsdagar

”Vi säger att HRF:s vanligaste avtal, Visita Gröna riks, finns på arbetsplatsen.
Då tjänar Pia in extra ledighetsdagar, ”röda dagar”, under jul- och nyårshelgerna.
Dessa kan arbetsgivaren lägga ut så länge man samråder med den anställda senast en vecka innan.
Sparade extra ledighetsdagar kan läggas ut på samma sätt. Minst en extra ledighetsdag ska läggas ut under julhelgen.

Dessa extra ledighetsdagar ska inte förväxlas med semesterdagar – det är olika regler för extra ledighetsdagar och semesterdagar.”

4 Anpassad schemaläggning

”Arbetsgivare kan också planera verksamheten och lägga schema med lite mer arbetstid före och efter veckorna de vill hålla stängt, bara det är inom samma beräkningsperiod.

Om Pia har en beräkningsperiod på 16 veckor, exempelvis från vecka 49 till vecka 12 så kan arbetsgivaren schemalägga fler timmar vecka 49–51 och vecka 3–12, så länge reglerna kring schema och arbetstid följs. Då kanske det inte behöver bli så många schemalagda dagar under stängningen.”

5 Kolla med facket

”Enligt mbl §11 ska arbetsgivaren förhandla viktigare förändringar i verksamheten med facket. Pia kan prata med HRF:s förtroendevalda på arbetsplatsen eller, om det saknas, kontakta sin HRF-avdelning och fråga om arbetsgivaren har förhandlat om stängningen.
Det är också viktigt att Pia kontrollerar sin lönespecifikation noggrant efter perioden.
Om hon upptäcker löneavdrag på grund av stängningen ska hon i första hand ta upp det med arbetsgivaren. Om det inte räcker ska hon kontakta en förtroendevald eller sin avdelning.”

I korthet

  • Pia har rätt att få ut sin ordinarie lön.
  • Hon behöver inte ta ut semesterdagar mot sin vilja, förutsatt att hon sagt till att hon vill spara sina kvarvarande semesterdagar (max fem).
  • Arbetsgivaren kan besluta att förlägga extra ledighetsdagar (röda dagar).
  • Pia ska inte hamna på ”minustid”, det vill säga behöva arbeta in tiden vid senare tillfälle – undantaget om den är schemalagd i enlighet med kollektivavtalet, inom samma beräkningsperiod.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här