Nyheter Forskning

Arbetares sömnbehov under lupp

Behöver arbetare mer sömn än tjänstemän? Och kan fel mängd sömn göra att vi dör i förtid? Det ska forskare vid Karolinska institutet ta reda på.

Publicerad 30 januari 2017
Arbetares sömnbehov under lupp
Ett nytt forskningsprojekt ska ta reda på om arbetare behöver mer sömn än tjänstemän. Foto: Mostphotos
Torbjörn Åkerstedt.              Foto: Niklas Björling /Stressforskningsinstitutet

Att sova sju timmar per natt sägs vara det bästa för välmåendet. Men frågan är om det gäller för alla. Forskare på Karolinska institutet ska nu ta reda på om yrkesval, arbetsvillkor, kön och ålder påverkar vårt sömnbehov. En teori är att arbetare behöver mer sömn än tjänstemän.
– Huvudidén här är att fysiskt arbete leder till ökad trötthet och förmodligen ett större behov av sömn. Sedan är det också så att sömn är det som återställer efter fysisk eller psykisk belastning. Har man hög belastning är det rimligt att man behöver mer sömn för att bli återställd, säger Torbjörn Åkerstedt, forskare på Karolinska institutet.

Och att sova fel kan vara farligt. Tidigare studier har visat att det finns ett samband mellan sömnrubbningar och risken att avlida, berättar Torbjörn Åkerstedt.
– Det gäller både för lång och för kort sömn. Kort sömn, där tror vi att det beror på att man får lite återställning. Det är en rimlig hypotes om än svårbevisad. En teori om sambandet mellan lång sömn och dödlighet är att det finns en underliggande sjukdom, som depression eller inflammation, som gör att man avlider tidigare. Men det är bara på spekulationsstadiet än så länge.

Fakta: Afa och forskning

Afa Försäkring administrerar kollektivavtalsförsäkringar som gäller vid bland annat arbetsskada, föräldraledighet och arbetsbrist. En del av verksamheten är att stödja forskning kring hälsa och arbetsskador. Afa Försäkring ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Studien ska pågå till 2019 och bygger på en enkätundersökning där cirka 40 000 personer svarat på frågor om bland annat sömn och stress. Afa Försäkring stödjer projektet med drygt 3 miljoner kronor.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här