Nattreceptionisten Elin gillar långledigheten
Elin Ahlmarks arbetstider är 22.00-07:30, åtta dagar i rad, därefter sex dagars ledighet. Foto: Fredrik Johansson
sömn och skiftjobb

Nattreceptionisten Elin gillar långledigheten

Frukost, hundpromenad och sovdags senast halv tio. Elin Ahlmark föredrar att jobba natt och har knep för att få sömnen att fungera.

Publicerad 19 oktober 2016

När Elin Ahlmark åker till jobbet strax efter nio på kvällen kan hon känna sig lite trött. Men när hon väl står i receptionen på Radisson Blu Skycity på Arlanda flygplats släpper tröttheten.
De första arbetstimmarna har receptionen många incheckningar. Sedan lugnar det ner sig.
– Jag kan bli lite seg vid tre-fyratiden, men det vänder när gästerna börja checka ut. Fast jag är kanske lite vimsigare framåt morgonen.

Vissa nätter kan bli mer fartfyllda än andra. Det händer att flygbolag som fått ställa in en flight ringer och bokar alla lediga rum. Då kan lobbyn fyllas av trötta resenärer.
– Då blir det lite adrenalinpåslag och det är skönt att vi är två.

Elin Ahlmark
Elin Ahlmark äter frukost innan det är dags att gå och lägga sig. Foto: Fredrik Johansson

Nattreceptionisterna har måltidsuppehåll och äter när det finns tid. För Elins del blir det oftast något lättare, som yoghurt och frukt.
Väl hemma äter hon frukost och går ut med hunden. Hon brukar ha somnat senast halv tio.
– Jag går upp vid fyra-fem, när sambon kommer hem, så att vi hinner träffas lite. Ju längre veckan går, desto längre sover jag. Jag blir tröttare och tröttare.

Efter sista jobbnatten brukar Elin planera in något att göra ganska tidigt för att ha en anledning att komma upp i tid. Det kan räcka med tre eller fyra timmars sömn.
– Dagen därpå vaknar jag när sambon går upp för att åka till jobbet, vid halv sjutiden. På kvällen lägger jag mig vid tio-elva, även om jag inte är trött. Det är lite disciplin, kan man säga. För det mesta går det bra.
Hon har testat att vara vaken hela första ­lediga dagen, men gav upp det rätt snabbt.

Sömnexperten om schemat

”Åtta nätter i rad är ett tufft schema, som kan bli särskilt påfrestande om man kommer helt ur fas med sin familj. Oftast blir det bäst när man som Elin har valt att jobba natt. Bra att hon ser till att inte sova så länge efter sista passet.” Göran Kecklund, sömnforskare

En svårighet vid nattarbete kan vara att möten ligger dagtid och att man sällan träffar cheferna. Men Elin tycker att kontakten med chefen fungerar bra, eftersom chefen ibland kommer in tidigt för att träffa nattpersonalen.
Elin Ahlmark har valt att arbeta natt främst på grund av ledigheterna.
– Man får ut mycket av att ha så många dagar ledigt i sträck. Min familj bor i Norrbotten. Jag kan åka hem utan att söka ledigt eller byta pass.

Under jobbperioderna blir det inte så mycket socialt liv. Då prioriterar hon sambon och hunden.
– Men sedan tar jag igen det, jag träffar kompisar och gör ärenden. Jag var mer stressad när jag jobbade dag, kände att jag måste hitta på något så fort jag var ledig. Nu har jag tid att bara göra ingenting.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här