Pejla in pensionsläget, 30-plussare!
Låt inte orangea kuvertet bli en kylskåpsprydnad. Foto: Pensionsmyndigheten
Ur temat TJÄNSTEPENSION
Fokus PENSION

Pejla in pensionsläget, 30-plussare!

Många tänker på pensionen först när det är dags att plocka ut den. Men börja tidigare, råder pensions­experten Agneta Claesson.

Publicerad 7 april 2022

Det är synd att så många väntar med att ta reda på mer om sin pension, säger Agneta Claesson, expert på Pensionsmyndigheten. För ju tidigare man intresserar sig för den, desto mer går den att påverka.
– Men för de flesta rullar det på och sen blir det lite »oj då«.

Den vanligaste frågan är hur mycket pengar det blir per månad. Då påminner Agneta om att det inte bara är det som syns i det orangea kuvertet som ingår.
– Där står den allmänna pensionen, sedan finns avtalspensionen, även kallad tjänstepension, som betalas ut av olika bolag. Det bästa är att göra en prognos via minpension.se som drivs av oss och anslutna tjänstepensionsbolag.

Agneta Claesson. Foto: Pensionsmyndigheten

Är du 30 år eller äldre är det bra att göra en prognos. Den beräknas som om du har en likvärdig inkomst som i dag, resten av arbetslivet. Prognosen blir säkrare för äldre eftersom den då baseras på faktiska inkomster.

Ett vanligt missförstånd är att man tror att pensionen börjar betalas ut automatiskt vid 65 år.
– Vi har ingen aning om när du vill gå i pension, så det måste du själv meddela. För avtalspensionen kan man tvärtom behöva hålla koll så att den inte betalas ut tidigare än man vill.

Hur kan man då påverka sin pension? Ett första steg är att se till att man får tjänste­pension, vilket finns hos arbetsgivare med kollektivavtal.
– Sedan är deltidsarbete en viktig faktor. Går det att få heltid? Pensionen styrs ju av storleken på inkomsten. Många tror att det är antalet arbetade år som avgör, men någon kan tjäna mer på 25 år än vad någon annan gör på 30 år.

Ingår i temat: TJÄNSTEPENSION 11 artiklar

Alla artiklar i temat (8 till)