Nyheter JÄMSTÄLLDHET

LO-kvinnor förlorare i pensionssystemet

Kvinnor i LO-yrken får i genomsnitt 16 100 kronor i pension, mindre än hälften av den manliga tjänstemannens pension. Det visar LO:s jämställdhetsbarometer.

Publicerad 5 mars 2020
LO-kvinnor förlorare i pensionssystemet
Deltid bidrar till att kvinnor får låga pensioner. Foto: RicardoImagen/Istockphoto
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Fredrik Hjerling

– Det vi tycker är den mest chockerande siffran är vad den genomsnittliga arbetarkvinnan får när hon går i pension, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han presenterade årets jämställdhetsbarometer.

Det är i tjänstepensionen som de stora skillnaderna skapas. För kvinnor som varit anställda i LO-yrken är pensionen i genomsnitt 16 100 kronor i månaden före skatt. Män med ett yrkesliv i tjänstemannasektorn får mer än dubbelt så mycket, 33 200 kronor.
En orsak är lönerna. LO:s jämställdhetsbarometer redovisar ”faktiskt månadslön”, ett mått som tar hänsyn till att kvinnor arbetar mer deltid än män. Den faktiska månadslönen för kvinnor i LO-yrken 2018 var bara 21 360 kronor före skatt, mot 27 435 kronor för LO:s män – en skillnad på över 6 000 kronor.

Löneklyftan förklaras till betydande del av deltidsanställningar. Av kvinnorna arbetar 46 procent deltid, bland männen är 15 procent deltidsanställda.
Pensionen påverkas också av att många slits ut i förtid, tar ut pension tidigare och får en lägre pension som konsekvens av detta.

– Ungefär 43 procent upplever besvär med smärtor i övre delen av kroppen. När man frågar ”Kommer du att kunna arbeta till pension?” är det övervägande kvinnor i arbetaryrken som svarar ”Nej, jag kommer inte att kunna det”, sade Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande.

Kvinnor i arbetaryrken är också mer styrda än andra. Var fjärde kan inte alls påverka sin arbetstakt, vilket ökar risken för att man inte orkar fram till pension.

Tre förslag från LO

  • Statens inbetalningar till den allmänna pensionen ska öka.
  • Tjänstepension ska tjänas in under hela arbetslivet.
  • Sjukersättningens regler måste bli mindre stränga så den som slitits ut inte ska tvingas ta ut pension i förtid.

Läs mer i årets Jämställdhetsbarometer.

Pensionerna är alltså en spegling av ett ojämställt och otryggt arbetsliv menar LO, som har flera förslag på hur läget kan förbättras.

Men utvecklingen går ändå framåt.
– Det går faktiskt åt rätt håll. Allt det vi jobbar med biter, även om det går alldeles för långsamt, sade Karl-Petter Thorwaldsson.
Under de sju år LO gjort undersökningen har andelen deltidsarbetande LO-kvinnor gått från 52 till 46 procent, och kvinnors faktiska månadslön ökar snabbare än mäns.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här