»Börja att titta i ditt årsbesked«
Börja med att sätta dig in i det övergripande som gäller den egna tjänstepensionen. Foto: Fora
Ur temat TJÄNSTEPENSION
TJÄNSTEPENSION

»Börja att titta i ditt årsbesked«

Sätt dig in i din pension, börja med att läsa årsbeskedet. Det råder Thomas Billberger, som är affärsansvarig och jobbar med pensionsfrågor på valcentralen Fora.

Publicerad 25 september 2020
Thomas Billberger. Foto: Fora

Vad är det viktigaste att tänka på när det gäller tjänstepension?
– Jag skulle säga att det är att se till att du över tid arbetar och har anställningar som faktiskt betalar in till tjänstepension. Sedan skulle jag föreslå att man gradvis sätter sig in i det övergripande som gäller den egna tjänstepensionen, i det här fallet Avtalspension SAF-LO.

Sätter sig in i, det låter lite krävande?
– Det tycker jag inte att det behöver vara, börja med att titta i ditt årsbesked från Fora. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att du måste göra en massa val, men i årsbeskedet och genom att logga in på »Mina sidor« på fora.se kan du se att du får dina inbetalningar enligt överenskommelse. Där kan du också se sådant som sparform och pensionsförvaltare och om du har valt återbetalningsskydd.

Fora

  • Fora är valcentral för Avtalspension SAF-LO.
  • Har du den tjänstepensionen så ska du varje år få ett årsbesked från Fora, där det står vilka inbetalningar som arbetsgivaren gjort till pensionen. Det kommer i brevlådan eller i Kivra.
  • På fora.se kan du även se vilken sparform och pensionsförvaltare du har valt och om du valt återbetalningsskydd.

Finns det något som är vanligt att missa?
– Ja, frågan om återbetalningsskydd eller inte. Om man gjort ett val kring detta. Ser man inget behov kan det vara bra att välja bort skyddet, finns behovet kan det vara bra att välja till. Det viktiga är att ta ställning till vem som ska få pensionspengarna när man dör.

– I Avtalspension SAF-LO och de flesta kollektivavtalade pensionsplaner har man inget återbetalningsskydd om man inte aktivt väljer till det. Skyddet minskar storleken på din pension men skyddar samtidigt din pension till din familj om du skulle dö i förtid.

Ingår i temat: TJÄNSTEPENSION 11 artiklar

Alla artiklar i temat (8 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här