Ur temat TJÄNSTEPENSION
Nyheter KOLLEKTIVAVTAL

Det här vinner du på kollektivavtal

Kollektivavtal på jobbet ger pengar i plånboken för dig. Visste du till exempel att avtalslösa arbetsgivare aldrig behöver höja de anställdas löner?

Publicerad 17 mars 2021
Det här vinner du på kollektivavtal
Kollektivavtal på jobbet ger mer i kassan för anställda. Foto: Colourbox (Montage)

Löneökningar och liknande är kanske vardagsmat för den som jobbar på ett ställe med kollektivavtal, men inga självklarheter på avtalslösa arbetsplatser. Här är fem saker som ger dig mer pengar i plånboken – tack vare kollektivavtalet.

1 Lön. Det finns ingen lag i Sverige som reglerar lön. Det är kollektivavtalen som sätter golvet för hur lite man minst får tjäna.
Det är också i avtal som löneökningarna slås fast. Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte öka sina anställdas löner alls, eller kan välja någon summa hen tycker passar.

Så får ni avtal på jobbet

Snacka ihop dig med dina jobbarkompisar. Ni måste inte vara flera, men det blir lättare att övertyga en motvillig arbetsgivare.Ta kontakt med din HRF-avdelning.HRF sköter diskussionerna med arbetsgivaren och ser till att det tecknas avtal.

2 Semesterpengar. Semester är en lagstadgad rättighet. Semesterlagen reglerar hur semesterlönen ska beräknas om det inte finns kollektivavtal.
Men de semestertillägg som finns i avtalen är alltid lite högre än lagens procentsats. Större semesterkassa med avtal alltså.

3Ersättning från försäkringar. Om du är anställd på ett företag med kollektivavtal och blir sjuk finns det extra pengar att få efter 14 dagars sjukdom.
Du kan få upp till 10 procent av lönen i nästan ett år.
Om du skadas på jobbet kan du också få ersättning genom den kollektivavtalade försäkringen. Likaså om du får barn och är föräldraledig.
Läs mer på avtalat.se

4Stöd vid arbetslöshet. Om du blir arbetslös kan du ha rätt till omställningsstöd genom kollektivavtal.
Du måste uppfylla vissa villkor. Den som gör det kan få hjälp att hitta nytt jobb, utbildning och även ekonomiskt stöd.
Läs mer om Trygghetsfonden TSL.

Visste du att

En uträkning av tjänstemannaförbundet Unionen för några år sedan visade att ett kollektivavtal är värt ungefär 80 000 kronor om året för dig som anställd.

5 Tjänstepension. Där det finns kollektivavtal finns också tjänstepension. Det finns avtalslösa arbetsgivare som säger att de har egna, bättre lösningar. Men de måste sätta in ganska mycket mer än kollektivavtalets 4,5 procent av lönen.
Genom kollektivavtalet har pensionsbolagens avgifter pressats till en betydligt lägre nivå. Det gör att den som omfattas av kollektivavtal i regel får ett större pensionskapital än den som står utanför.
Om en arbetsgivare med kollektivavtal inte betalat in till din tjänstepension har avtalet en inbyggd garanti som gör att du inte drabbas, dina premier kommer betalas in ändå.

Ingår i temat: TJÄNSTEPENSION 11 artiklar

Alla artiklar i temat (8 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här