Så får du pejl på tjänstepensionen
Chock eller sköna besked? Foto: Colourbox
Ur temat TJÄNSTEPENSION
TJÄNSTEPENSION

Så får du pejl på tjänstepensionen

Få koll och gör vad du kan för att påverka din framtida ekonomi. Tjänstepensionen är en jätteviktig del av din pension.

Publicerad 25 september 2020

1 Jobba på rätt företag. Företag med kollektivavtal är skyldiga att betala in pensionspremie för sina anställda från 25 års ålder. Kollektivavtalslösa företag kan också ha tjänste­pension, fråga din arbets­givare om du är osäker. Saknas det tjänstepension hos arbetsgivaren? Fundera på om det är värt att jobba där i längden. Det kan röra sig om många förlorade tusenlappar för ditt framtida jag.

2 Arbeta så mycket du kan, så länge det går. Deltidsarbete och att sluta i förtid är två huvudanledningar till att pensionen blir låg. Du tjänar inte in mer pengar till din tjänstepension om du fortsätter att jobba efter 65, men din samlade pension vinner ändå på det. Enligt en modell som Pensionsmyndigheten tagit fram så ska den som fyller 65 nu i år jobba tills hen blir 67 år och 8 månader för att få samma pensionsnivå som en 65-åring fick i mitten av 1990-talet.

3 Kolla att du verkligen får inbetalningar till tjänstepensionen! Börja med att plocka fram lönespecar för de år du vill kontrollera. Eller kontakta Skatteverket och be dem att skicka en utskrift som heter KU10 hem till dig. Logga sedan in på »Mina sidor« hos Fora. Här finns de löneuppgifter som arbetsgivarna har rapporterat in. Utifrån dessa räknar Fora ut vad som ska betalas in till din avtalspension. Jämför uppgifterna som Fora fått in med dina inkomster för året. Skillnaden mellan summorna bör inte vara större än 10–15 procent.

4 Larma om något inte stämmer. Gäller det tjänstepension från din nu­varande arbets­givare, påpeka det och ge dem chans att rätta till saken. Hjälper det inte ska du ta kontakt med Hotell- och restaurangfacket. Rör det sig om en tidigare arbetsgivare så kan facket eller Fora hjälpa dig vidare. Har arbetsgivaren inte gjort rätt för sig finns det en garantifond, så att du får dina pensionspengar i alla fall. Förutsättningen är att ­företaget har kollektiv­avtal.

5 Placera tjänstepensionen – om du vill. Du kan själv välja sparform och förvaltare. Om du inte gör några val hos Fora placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos AMF, utan återbetalningsskydd och familjeskydd.

6 Missa inte inbetalningar. Det går att få pengar insatta till tjänstepensionen även under föräldraledighet och sjukskrivning, men då måste man själv ansöka om det hos Afa Försäkring.

7 Få överblick. Avtalspension SAF-LO heter den tjänstepension som många arbetare på privata företag omfattas av. Pensionen administreras av valcentralen Fora. Men du kanske har jobbat i olika branscher och får tjänstepension från flera håll? På minpension.se visas den allmänna pensionen inklusive premiepensionen, tjänstepension från olika håll och eventuellt eget sparande. Här kan du också göra en prognos över pensionen.

Ingår i temat: TJÄNSTEPENSION 11 artiklar

Alla artiklar i temat (8 till)