Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Arbetsskadorna har ökat igen

Arbetsskadorna ökar för fjärde året i rad. Äkningen är störst bland kvinnor. Kockar och köksbiträden hör till de yrken som har många anmälda arbetsolycksfall.

Publicerad 5 juni 2014
Arbetsskadorna
har ökat igen
Tungt köksarbete ger arbetsskador. Foto: Colourbox

Från 2012 till 2013 ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med nio procent, visar Arbetsmiljöverkets rapport ”Arbetsskador 2013”. Tunga lyft och obekväma arbetsställningar orsakar flest arbetssjukdomar. Men ökningen av antalet anmälda sjukdomar beror i allt högre grad på problem i relationer med chefer och arbetskamrater, stress och påfrestande klientkontakter inom vård, skola och omsorg.

Det sker också fler arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Där var ökningen tre procent. Bakom ökningen ligger olika fysiskt ansträngande rörelser, olyckor då arbetstagare trampar på eller slår emot något, samt att de utsätts för våld. Inom hotell- och restaurangverksamhet anmäldes fyra arbetsolycksfall per 1000 förvärvsarbetande 2013. Snittet för alla näringsgrenar låg på sex olycksfall.

Kvinnor som jobbar som kockar, kokerskor och köksbiträden är överrepresenterade när det gäller arbetsolyckor. De anmäler omkring elva olyckor per 1 000 anställda. Fall och faktorer som har med belastning att göra ligger oftast bakom olyckorna.

När det gäller antalet anmälda arbetssjukdomsfall ligger kockar också högt jämfört med andra yrkesgrupper. 5,6 av 1 000 drabbas, jämfört med snittet som ligger på tre av 1 000.

Arbetsolyckor är vanligare bland män, men ökar mest bland kvinnor. Arbetssjukdomar är vanligare bland kvinnor.

Att de anmälda arbetsskadorna ökar för fjärde året i rad bådar illa för framtiden, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.
– Nu behöver arbetsgivare och arbetstagare samarbeta för att trycka tillbaka trenden, säger Håkan Olsson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här