Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Allt större risk att skadas på jobbet

Risken för allvarliga olyckor på jobbet ökar för tredje året i rad, visar statistik från AFA Försäkring. I hotell- och restaurangbranschen har olyckorna fördubblats sedan 2009.

Publicerad 19 maj 2014
Allt större risk att
skadas på jobbet
Antalet allvarliga arbetsolyckor har ökat de tre senaste åren. Foto: Colourbox

År 2009 hände något på svensk arbetsmarknad. Fram tills dess hade antalet allvarliga olyckor i arbetslivet minskat, men då började de öka igen. Nu visar ny statistik från AFA Försäkring att uppgången håller i sig. År 2012 var tredje året i rad som risken för att drabbas av allvarliga jobbolyckor ökade.
– Vi kan konstatera att de godkända allvarliga arbetsolycksfallen har fortsatt att öka, säger Michel Normark, analyschef på AFA Försäkring. 

År 2009 var var risken för en allvarlig olycka 1,6 på 1 000 anställda. År 2012 hade risken ökat till 2,5. För hotell- och restauranganställda ökade risken från 1,8 procent till 3,5 procent under samma period. Sammanlagt drabbades branschanställda av 434 allvarliga olyckor i arbetet under 2012, nästan en fördubbling sedan 2009. 

Fler olyckor leder även till medicinsk invaliditet, det vill säga men för livet. År 2009 var den generella risken för att drabbas av detta 0,9 per 1 000 anställda. År 2012 hade risken ökat till 1,7. För hotell- och restauranganställda ökade risken ännu mer, från 0,9 år 2009 till 2,4 år 2012.

Att de allvarliga olyckorna har ökat är säkert, men kanske inte riktigt lika mycket som statistiken antyder, menar Michel Normark på AFA Försäkring. En bidragande orsak till ökningen kan vara att fler helt enkelt anmäler sina skador.
– Det ser väldigt deprimerande ut, men det kanske inte är riktigt så illa som det ser ut. Vi har fått ett förenklat förfarande för att anmäla olycksfallen vilket kan göra att vi får in fler anmälningar. Dessutom har arbetsmarknadens parter drivit kampanjer för att informera om försäkringarna. Vi har nog fått ett ökat medvetande.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här