Nyheter EU-PROJEKT

Start för HRF:s utbildningsprojekt

Hotell- och restaurangfacket har fått nästan nio miljoner kronor från Europeiska socialfonden för att kompetensutveckla branschens anställda. Emma Ekaremål, vd på Asa Herrgård, är en av dem som vill skicka personal på utbildning.

Publicerad 14 mars 2019
Start för HRF:s utbildningsprojekt
Emma Ekaremål vill stärka kompetensen hos sina anställda. Foto: Lina Alriksson
Emma Ekaremål. Foto: Lina Alriksson

Snart är det kursstart för de första utbildningarna inom projektet ”En värld av möjligheter”. Utifrån branschens och de deltagande företagens behov har HRF med hjälp av Yrkesakademin skräddarsytt tre kurser: Specialiserad matlagning, Service och bemötande samt Arbetsledning och ledarskap. Runt 25 företag i Småland, på Öland och Gotland deltar.

En av dem som vill stärka kompetensen hos sina anställda är Emma Ekaremål, vd och marknadschef på Asa Herrgård i Småland.
– Vi vill att medarbetare tar chansen och går detta, och sedan kan förmedla kunskaperna vidare.
För egen del ser hon fram emot att träffa de andra deltagande företagen.
– Det är en enorm chans att få utbyta erfarenheter med andra som brottas med liknande problematik kring kompetensförsörjning och rekrytering.

Om projektet

  • Europeiska socialfonden är en av EU:s strukturfonder. Den syftar till att främja sysselsättningen i Europa genom lokala, regionala och nationella projekt.
  • Hotell- och restaurangfackets ”En värld av möjligheter” är ett regionalt projekt som omfattar Småland, Öland och Gotland. Projektet har beviljats 8,7 miljoner kronor.
  • Runt 300 branschanställda ska utbildas inom något av tre områden: Specialiserad matlagning, Service och bemötande, Arbetsledning och ledarskap. Projektet avslutas våren 2021.

Liksom många andra företag har Asa Herrgård ett behov av personal som är större än tillgången.
– Det som är svårast att rekrytera för oss är serveringspersonal med erfarenhet. Jag söker personal som har den småländska andan – man är lite klurig, absolut lite dumsnål ibland men framför allt är man en redig typ som jobbar hårt.
– Många av oss som bedriver verksamhet i besöksnäringen ser våra anläggningar som hjärtebarn. Man vill ha anställda som delar den passionen för service och matlagning.

Marina Nilsson. Foto: Lina Alriksson

Marina Nilsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, säger att det inte tillhör vanligheterna att ett fackförbund fattar taktpinnen när det kommer till ESF-projekt.
– Men vi gör det för att folk ska bli hållbara i branschen. Man ska som anställd känna att man kan stanna och utvecklas.

Emma Ekaremål skrev omedelbart upp sig som intresserad när hon fick höra talas om projektet. Nästa vecka skickar hon Asas första deltagare på utbildning. I höst ska nästa kull få åka.
– Vi har ett gemensamt ansvar i branschen att förbättra ryktet. Vi som arbetsgivare måste hålla hög nivå på både kompetensutveckling och anställningsvillkor.

Nyheter PERSONALLIGGARE

Svartarbete minskar med personalliggare

Personalliggarna har haft effekt för restaurangbranschen, visar Skatteverkets nya studie. Lönesumman ökar hos de företag som haft besök. Det har även blivit fler anställda inom branschen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Svartarbete minskar med personalliggare
Skatteverket ser effekt av personalliggare. Foto: Mostphotos

Efter att Skatteverket har varit på besök för att kontrollera personalliggare märks en ökning av lönesumman under de kommande månaderna, visar en studie som Skatteverket har gjort.

Det kan tyda på att arbetsgivaren redovisar sina lönekostnader på ett mer sanningsenligt sätt efter kontrollerna, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.
– Mycket pekar på att de betalar mer lön till dem som tidigare haft väldigt låga löner och kanske fått en del svart.

Detta ligger i linje med vad Skatteverket ser under sina inspektioner av restauranger, säger Conny Svensson.
– Vi ser att det förekommer att framför allt utomeuropeiska utnyttjas. De bor på restaurangen och får inte rätt lön.

Mer om studien

”Hur påverkas restaurang- och byggbranschen av personalliggare?” är Skatteverkets studie av hur införandet av personalliggare påverkat antal anställda, löneredovisning och sammansättningen av de anställda. Studien visar på en större effekt för restaurangbranschen än för byggbranschen. Studien är förankrad externt, av Skatteverkets vetenskapliga råd.

 

Studien visar också att antalet anställda i restaurangbranschen har ökat sedan personalliggarna infördes 2007. Ökningen kan inte förklaras av sänkta arbetsgivaravgifter för unga som genomfördes under samma tid, säger rapportförfattaren Nikolay Angelov.
– Vi har undersökt detta närmare genom att beräkna lönesumman för alla utom dem som omfattades av sänkningen. Ökningen av antalet anställda ändrades inte av detta.

Det går däremot inte att se någon ökning av den totala lönesumman på branschnivå. Det förklarar Skatteverket med att de som har gått från att arbeta svart till vitt troligen har en lägre lön än genomsnittet i restaurangbranschen.

Svartarbete är vanligast bland dem som befinner sig längre från arbetsmarknaden, ofta lågutbildade och utrikes födda.

Nyheter arbetsmiljö

Många omedelbara förbud vid krogkontroll

Över 260 krav och 45 omedelbara förbud för farliga maskiner. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket inspekterade restauranger på ett 30-tal orter nyligen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Många omedelbara förbud vid krogkontroll
Under sin tillsyn satte Arbetsmiljöverket 45 omedelbara stopp för farliga köksmaskiner. Maskinen på bilden var inte en av dem. Foto: David Calzada/Mostphotos

Det var i slutet av november som Arbetsmiljöverket deltog i en tillsynsinsats tillsammans med bland annat Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Sammanlagt inspekterades arbetsmiljön på nästan 140 restauranger på ett 30-tal orter.

Och bristerna var många. Arbetsmiljöverkets inspektörer utfärdade bland annat 45 omedelbara förbud mot farliga köksmaskiner, som degblandare och skärmaskiner.

Dessutom ställer verket nu över 260 krav på åtgärder hos arbetsgivarna. Det handlar bland annat om bristfälliga personalutrymmen, otillräcklig skyddsutrustning eller oskyddade strömförande elkablar.
– Kontrollerna visade på allvarliga arbetsmiljörisker, exempelvis farliga köksmaskiner och osäker hantering av kemikalier. Det är viktigt att alla lever upp till gällande regler, så att människor inte riskerar att fara illa på jobbet, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Nyheter nobel

Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”

I kväll är det Nobelfest i Stockholms stadshus. Servitrisen Elin Larsson från Helsingborg är en av de 190 som är med och serverar.

Publicerad 10 december 2019 Kommentera
Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”
Ikväll serverar Elin Larsson från Helsingborg på Nobelfesten i Stadshuset. Foto: Privat, Colourbox

Hur kommer det sig?
– Jag brukar följa det på tv och har haft en dröm om att få stå där själv någon gång. Så nu tänkte jag att jag måste ta chansen. Jag skickade ett mejl, som en spontanansökan, där jag berättade om mig och att jag gärna ville servera på festen. I höstas fick jag svar att jag skulle få komma och provjobba. I november var jag Nobel-aspirant, som det heter, på två banketter. Och så blev jag godkänd.

Hur har du förberett dig?
– Jag har inte förberett mig så mycket, mest jobbat på som vanligt här hemma på mitt vanliga jobb. Jag har träffat min gamla mentor från skolan som har hjälpt mig lite med fatserveringen, så att jag ska känna mig lite säkrare. Annars har jag inte gjort något.

Vad är det värsta som kan hända?
– Att man snubblar i trappan eller spiller något på en gäst. Det skulle inte vara kul.

Vad har du för förväntningar på kvällen?
– Jag har inte så mycket förväntningar, förutom att det kommer att bli en jäkligt rolig kväll.

Fråga om jobbet.
84
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här