Snart kan 250 personer i hotell- och restaurangbranschen få gå vidareutbildning på jobbet. Hotell- och restaurangfacket har fått EU-pengar till ett projekt på Gotland, Öland och i Småland.
I början av april startar det nya EU-projektet som ska drivas av HRF. Det handlar bland annat om 8,5 miljoner, 40 företag och 250 platser för vidareutbildning. Målet är att höja kompetensen hos personer som jobbar inom hotell- och restaurang. Utbildningarna kommer att vara inriktade på bland annat språk, datakunskap och ”värdskap”.
– Det här är fantastiskt kul och spännande. Det är så viktigt med kompetensutveckling i branschen, det är eftersatt, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket.
Han menar att vidareutbildning för personer som är anställda i branschen egentligen är en fråga för arbetsgivarna.
– Men om inte de är redo att söka EU-medel för att vidareutbilda personalen så vill inte vi missa chansen, säger Pim van Dorpel.
Projektet ska hålla på i tre år och är geografiskt avgränsat till Småland, Öland och Gotland. De 250 utbildningsplatserna kommer att placeras på ett 40-tal företag, som har uttryckt intresse för att vara med. Det första steget är att analysera var behoven finns och hur de ser ut. Ett av målen är också att fler företag ska ha välutbildad arbetskraft för att höja kvalitén och öka tillväxten i branschen.
Om EU-projektet
- Projektet ”En värld av möjligheter” finansieras med pengar från Europeiska Socialfonden (ESF).
- HRF har sökt och fått 8,5 miljoner kronor för projektet som ska pågå i tre år.
- ESF är EU:s fond som finansierar projekt för kompetensutveckling. Projekten ska syfta till att stärka individer i och utanför arbetslivet.
Det går dock inte att ställa krav på att företagen som är med ska ha kollektivavtal. Den typen av krav strider mot EU:s regler. Men att det ska finnas schysta villkor för de anställda är mycket viktigt för HRF.
– Vi har ett gott samarbete med de här arbetsgivarna. Dessutom är Visita en samarbetspartner och det blir en garanti för att företagen som är med accepterar schysta villkor, säger Pim van Dorpel.
Han hoppas att projektet också ska ge en bättre bild av hur vidareutbildning kan gå till i branschen.
– Det är spännande, eftersom det inte finns någon forskning på det området. Det är inte någon myndighet eller annan part som tar ansvar för det. Nu har vi en chans att få lärdomar för framtiden.