Nyheter EU-PROJEKT

”Vi vill stärka stoltheten i branschen”

Med hjälp av EU-pengar ska Hotell- och restaurangfacket vässa medlemmar inom bland annat vegetarisk kokkonst. I förlängningen ska satsningen ge ökad yrkesstolthet. Det hoppas Heidi Knorn, projektledare.

Publicerad 14 mars 2019
”Vi vill stärka stoltheten i branschen”
Vegetarisk matlagning är en av kunskaperna som efterfrågas. Foto: Colourbox
Heidi Knorn. Foto: Lina Alriksson

Personalomsättningen i hotell- och restaurangbranschen tillhör landets högsta. Det finns flera förklaringar till det. En är att de anställda inte ser någon utvecklingspotential, tror Heidi Knorn.
– Det är huggsexa om personalen. Det finns restauranger som har fått stänga vissa dagar helt enkelt för att man inte haft personal på plats. Vi vill att de anställda ska känna sig sedda, att de upplever att de kan utvecklas och blir kvar i branschen. Dessutom får arbetsgivarna proffsigare personal.

Intresset för HRF:s utbildningsprojekt ”En värld av möjligheter” har varit stort. Kurserna är redan fulltecknade. En anledning är att HRF är lyhörda för branschens behov, tror Heidi Knorn.
– Vi har hela tiden örat mot marken. Vi vet till exempel att i Småland vill man gärna jobba mer med vilt kött och vegetarisk matlagning. Det är sådant vi tar till oss när vi skapar utbildningarna.

Läs mer

På  varldavmojligheter.se  finns mer information om utbildningssatsningen.

I höst ska man dessutom dra i gång en valideringsinsats. Antingen genom att skicka personal till yrkesbedömare eller genom att utbilda nya bedömare bland deltagarna i projektet.
På sikt kan det finnas chans för fler att kompetensutveckla sig.
– Det finns ju ett behov i hela Sverige. Som det ser ut nu kommer vi att söka mer pengar, kanske som ett nationellt projekt. I en drömvärld leder det här till att vi bidrar till att man blir stolt över sitt jobb, att man stannar i branschen och känner att man kan utvecklas, säger Heidi Knorn.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här