Nyheter rökning

Rökfria uteserveringar ett steg närmare

Nästa år kan det bli förbjudet att röka på landets uteserveringar. Regeringen föreslår i dag ett utvidgat rökförbud.

Publicerad 26 januari 2018
Rökfria uteserveringar ett steg närmare
Sedan april 2014 är uteserveringen rökfri på Bishops Arms i Skövde. Foto: Thomas Harrysson

År 2005 blev det förbjudet att röka inomhus på restauranger och andra serveringar. Nu vill regeringen göra det förbjudet att röka även på uteserveringar. Det är ett av förslagen i den lagrådsremiss som regeringen presenterade i dag. Förbudet omfattar även e-cigaretter.
– I grunden handlar det om att minska rökningen och de sjukdomar och ohälsa som rökningen resulterar i, men också att skydda barn och unga från rökningen, sade socialminister Annika Strandhäll i dag när förslaget presenterades.

Stefan Lundin, chefsjurist Visita. Foto: Visita.

Ett rökförbud på uteserveringar välkomnas av Astma- och allergiförbundet och Hotell- och restaurangfacket. Andra är inte lika positiva, till exempel arbetsgivarna i Visita.
– Vi tycker att ett förbud är fel väg att gå. Det finns risk att det blir krångligt och rörigt för restaurangföretagen när man ska hänvisa gäster ut från uteserveringen för att röka. Det kommer att ställa nya krav på restaurangpersonalen att övervaka och hantera. Dessutom är det oklart vilka hälsovinster ett förbud skulle medföra, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Även när rökförbudet inomhus infördes hade arbetsgivarorganisationen invändningar. Men Stefan Lundin tycker inte att de två förbuden går att jämföra.
– Vi var bekymrade innan rökförbudet inomhus infördes. I efterhand kan vi konstatera att det gick bra. Men nyckeln var att man kunde hänvisa gäster som ville röka till uteserveringen. Att det gick bra inomhus betyder inte att det går bra utomhus. Det går inte att jämföra.

Zimon Brohede
Zimon Brohede. Foto: Thomas Harrysson

På Bishops Arms i Skövde införde man rökfri uteservering redan 2014. Gensvaret har varit väldigt positivt, säger pubchef Zimon Brohede.
– Det har gått fantastiskt bra. De flesta gäster, även rökarna, tycker att det är skönt.
Det var framför allt omtanke om personalen som låg bakom beslutet.
– Uteserveringen är ändå personalens arbetsplats, det är lätt att glömma. Gästerna sitter där i kanske två timmar, men vi går i det hela tiden. Ur arbetsmiljösynpunkt är det jätteskönt med rökfritt.
Zimon Brohede välkomnar regeringens förslag, och han kan lugna oroliga krögare. Det har inte varit särskilt krångligt, och det har knappast skrämt i väg några gäster, säger han.
– Snarare är det ju fler som sitter där och har det gött. Nu blir det ju dessutom samma för alla, så det blir ingen konkurrenssituation där man får röka hos vissa.

Regeringen vill att lagändringen ska börja gälla den 1 januari 2019.

Läs också

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här