Nyheter rökning

Rökfria uteserveringar ett steg närmare

Nästa år kan det bli förbjudet att röka på landets uteserveringar. Regeringen föreslår i dag ett utvidgat rökförbud.

Publicerad 26 januari 2018
Rökfria uteserveringar ett steg närmare
Sedan april 2014 är uteserveringen rökfri på Bishops Arms i Skövde. Foto: Thomas Harrysson

År 2005 blev det förbjudet att röka inomhus på restauranger och andra serveringar. Nu vill regeringen göra det förbjudet att röka även på uteserveringar. Det är ett av förslagen i den lagrådsremiss som regeringen presenterade i dag. Förbudet omfattar även e-cigaretter.
– I grunden handlar det om att minska rökningen och de sjukdomar och ohälsa som rökningen resulterar i, men också att skydda barn och unga från rökningen, sade socialminister Annika Strandhäll i dag när förslaget presenterades.

Stefan Lundin, chefsjurist Visita. Foto: Visita.

Ett rökförbud på uteserveringar välkomnas av Astma- och allergiförbundet och Hotell- och restaurangfacket. Andra är inte lika positiva, till exempel arbetsgivarna i Visita.
– Vi tycker att ett förbud är fel väg att gå. Det finns risk att det blir krångligt och rörigt för restaurangföretagen när man ska hänvisa gäster ut från uteserveringen för att röka. Det kommer att ställa nya krav på restaurangpersonalen att övervaka och hantera. Dessutom är det oklart vilka hälsovinster ett förbud skulle medföra, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Även när rökförbudet inomhus infördes hade arbetsgivarorganisationen invändningar. Men Stefan Lundin tycker inte att de två förbuden går att jämföra.
– Vi var bekymrade innan rökförbudet inomhus infördes. I efterhand kan vi konstatera att det gick bra. Men nyckeln var att man kunde hänvisa gäster som ville röka till uteserveringen. Att det gick bra inomhus betyder inte att det går bra utomhus. Det går inte att jämföra.

Zimon Brohede
Zimon Brohede. Foto: Thomas Harrysson

På Bishops Arms i Skövde införde man rökfri uteservering redan 2014. Gensvaret har varit väldigt positivt, säger pubchef Zimon Brohede.
– Det har gått fantastiskt bra. De flesta gäster, även rökarna, tycker att det är skönt.
Det var framför allt omtanke om personalen som låg bakom beslutet.
– Uteserveringen är ändå personalens arbetsplats, det är lätt att glömma. Gästerna sitter där i kanske två timmar, men vi går i det hela tiden. Ur arbetsmiljösynpunkt är det jätteskönt med rökfritt.
Zimon Brohede välkomnar regeringens förslag, och han kan lugna oroliga krögare. Det har inte varit särskilt krångligt, och det har knappast skrämt i väg några gäster, säger han.
– Snarare är det ju fler som sitter där och har det gött. Nu blir det ju dessutom samma för alla, så det blir ingen konkurrenssituation där man får röka hos vissa.

Regeringen vill att lagändringen ska börja gälla den 1 januari 2019.

Läs också

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här