Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny satsning på rökfria uteserveringar

Hotell- och restaurangfacket stödjer Astma- och allergiförbundets satsning på rökfria uteserveringar.

Publicerad 26 mars 2013

Hotell- och restaurangfacket stödjer Astma- och allergiförbundets satsning på rökfria uteserveringar.  
– Ingen ska ofrivilligt behöva utsättas för tobaksrök under sin arbetstid. Det är en arbetsmiljöfråga, egentligen på samma grunder som vid rökstoppet 2005, säger Stefan Eriksson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, HRF.

Astma- och allergiförbundets lokalföreningar ska under våren besöka restauranger och kaféer för att uppmana dem att stoppa rökningen även utomhus. De som väljer att införa rökfritt kommer att få någon form av dekaler och informationsmaterial.
 – Vi börjar där vi tror att viljan finns, ställen dit barnfamiljer går och lunchställen, berättar Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

Stefan Eriksson på HRF har haft kontakt med flera skyddsombud som tycker att det är en bra idé med rökstopp även utomhus.
– Det finns förstås många medlemmar som själva röker, men även de kan tycka att det är skönt att slippa röken på jobbet.

En svensk pilotstudie gjord 2010 visade att fem av sex undersökta anställda på uteserveringar exponerades på eller över den nivå som bedömts som hälsofarlig.

Statens Folkhälsoinstitut har ett regeringsuppdrag att utreda om det bör införas fler rökfria miljöer på allmänna platser, som t ex serveringar, gågator och badplatser. Särskild hänsyn ska tas till miljöer där barn vistas. Resultat kommer i december 2013.

HRF planerar ett gemensamt seminarium om rökning tillsammans med Astma- och allergiförbundet, under Almedalsveckan i Visby i sommar. Däremot kommer förbundet inte att delta aktivt i den uppsökande verksamheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här