Nyheter rökning

Läkare vill granska rök på uteserveringar

År 2005 mätte lungläkaren Göran Boëthius hur rökning inomhus påverkade restauranganställda. Inför rökförbudet på uteserveringar vill han nu göra samma sak utomhus. Och han vill ha Hotellrevy-läsarnas hjälp.

Publicerad 26 april 2019
Läkare vill granska rök på uteserveringar
Den 1 juli blir det förbjudet att röka på uteserveringar. Men innan dess vill lungläkare Göran Boëthius mäta hur uteröken påverkar branschens anställda. Foto: Colourbox
Göran Boëthius. Foto: Tobaksfakta

Lungläkaren Göran Boëthius har under många år arbetat för att uppmärksamma rökningens skadliga effekter. År 2005, i samband med förbudet mot rökning inne på restauranger, mätte han och kollegan Matz Larsson i Örebro restaurangpersonalens exponering av tobaksrök före och efter förbudets införande. Resultatet då visade att majoriteten före förbudet utsattes för passiv rök i sådan skala att de riskerade ohälsa av olika slag. Efter att rökning inomhus förbjöds förbättrades deras hälsa, säger Göran Boëthius.
– Vi kunde se att efter införandet av lagen så minskade luftvägssymptomen markant bland de restauranganställda.

Vid mätningar på personal på utomhusserveringar sommaren 2010 kunde man konstatera att exponeringen även i denna miljö var betydande.

Fakta: Studien

Mätningarna av nikotininnehållet i luft är tänkta att genomföras under några arbetspass i maj månad samt efter att rökförbudet har införts i juli. Innehållet i mätarna analyseras på Arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. Den som är intresserad av att delta ska själv vara icke-rökare och – av praktiska skäl – arbeta i Stockholmstrakten. Om du vill vara med, hör av dig till boethius@tobaksfakta.se eller tel 070-642 51 17.

Inför rökförbudet på uteserveringar i juli vill Göran Boëthius, som arbetar med den oberoende tankesmedjan Tobaksfakta, nu göra en liknande studie.
– Jag skulle vilja göra mätningar på uteserveringar före och efter, för att förstärka kunskapen kring hur exponeringen faktiskt ser ut. Rökning är fortfarande ett stort problem i samhället och en viktig arbetsmiljöfråga för personalen, säger han.

För att kunna göra en sådan studie behöver Göran Boëthius frivilliga.
– Vi letar efter anställda – intresserade av sin arbetsmiljö – som arbetar åtminstone delvis på uteservering, och som kan tänka sig att bära en liten mätdosa på arbetskläderna under några arbetspass. Det är en väldigt enkel procedur.

Den som är intresserad kan höra av sig till Göran Boëthius. Kontaktuppgifter finns i faktarutan.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här