År 2005 mätte lungläkaren Göran Boëthius hur rökning inomhus påverkade restauranganställda. Inför rökförbudet på uteserveringar vill han nu göra samma sak utomhus. Och han vill ha Hotellrevy-läsarnas hjälp.
Lungläkaren Göran Boëthius har under många år arbetat för att uppmärksamma rökningens skadliga effekter. År 2005, i samband med förbudet mot rökning inne på restauranger, mätte han och kollegan Matz Larsson i Örebro restaurangpersonalens exponering av tobaksrök före och efter förbudets införande. Resultatet då visade att majoriteten före förbudet utsattes för passiv rök i sådan skala att de riskerade ohälsa av olika slag. Efter att rökning inomhus förbjöds förbättrades deras hälsa, säger Göran Boëthius.
– Vi kunde se att efter införandet av lagen så minskade luftvägssymptomen markant bland de restauranganställda.
Vid mätningar på personal på utomhusserveringar sommaren 2010 kunde man konstatera att exponeringen även i denna miljö var betydande.
Fakta: Studien
Inför rökförbudet på uteserveringar i juli vill Göran Boëthius, som arbetar med den oberoende tankesmedjan Tobaksfakta, nu göra en liknande studie.
– Jag skulle vilja göra mätningar på uteserveringar före och efter, för att förstärka kunskapen kring hur exponeringen faktiskt ser ut. Rökning är fortfarande ett stort problem i samhället och en viktig arbetsmiljöfråga för personalen, säger han.
För att kunna göra en sådan studie behöver Göran Boëthius frivilliga.
– Vi letar efter anställda – intresserade av sin arbetsmiljö – som arbetar åtminstone delvis på uteservering, och som kan tänka sig att bära en liten mätdosa på arbetskläderna under några arbetspass. Det är en väldigt enkel procedur.
Den som är intresserad kan höra av sig till Göran Boëthius. Kontaktuppgifter finns i faktarutan.