Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan

Att förbjuda rökning på allmänna platser som till exempel uteserveringar ger stora effekter på hälsan, visar en ny internationell studie. På puben Bishops Arms i Skövde är uteserveringen helt rökfri.

Publicerad 26 maj 2014
Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan
Zimon Brohede och Martina Manniche på den rökfria uteserveringen på Bishops Arms i Skövde. Foto: Thomas Harrysson
inlinebild
Marie-Louise Luther. Foto: Martin Stenmark

– Jag tycker inte att det är en rättighet att få röka på uteserveringar. Det är vår arbetsmiljö. Gästerna kanske sitter där i två timmar, vi går där i åtta, säger Zimon Brohede, pubchef på Bishops Arms i Skövde.
Sedan april, då uteserveringen öppnade, är den helt rökfri. Gäster som vill röka hänvisas till en plats lite längre bort där en askkopp står uppställd. Zimon Brohede fick idén när han jobbade på ett annat ställe där uteserveringen var delvis inglasad, och därmed rökfri.
– Det var jätteskönt. Frisk luft, så som en uteservering ska vara.
Servitrisen Martina Manniche tycker att det är skönt att det har blivit rökfritt.
– Tidigare kunde det vara rätt jobbigt att gå där när folk bolmade. Och när folk har druckit lite så fick man akta sig för att inte bli bränd av glöden när de viftade med cigaretten.

Forskning som nyligen presenterades i medicintidskriften The Lancet visar att det finns stora hälsoeffekter av rökförbud på allmänna platser, som uteserveringar. En grupp forskare från olika länder har analyserat ett tiotal studier, och funnit direkta samband mellan rökförbud och minskande sjukdomar, framför allt hos barn. Bland annat konstaterar forskarna att direkt när rökning förbjöds märktes en tioprocentig minskning av barn som tvingades söka vård på grund av astma. Dessutom föddes färre barn i förtid, och även vuxnas hälsa förbättrades.

Även svensk forskning har visat samma sak. Efter att rökning år 2005 förbjöds inne på serveringar, kunde forskare konstatera förbättrad hälsa hos både restaurangpersonal och folk i allmänhet. Men forskning visar också att passiv rökning på uteserveringar kan uppnå samma nivåer som inomhus, säger Göran Boëthius, överläkare och medicinsk expert på Tobaksfakta.
– År 2010 gjorde vi en pilotstudie på sex anställda på uteserveringar i Stockholm. Personalen fick mäta halten av nikotin i inandningsluften. Det visade sig att exponeringen hos fem av de sex låg över den nivå som i andra studier bedömts öka risken för skada.
Exponeringshalten varierade, bland annat beroende på serveringens placering och vindförhållanden.
– Men att det är möjligt att uppnå samma exponeringsnivåer i en utomhusmiljö som i en inomhusmiljö är klarlagt, säger Göran Boëthius.

Fakta: Rökfritt

  • År 2005 förbjöds rökning inne på serveringar i Sverige.
  • Just nu arbetar Folkhälsoinstitutet med en utredning av passiv rökning på allmänna platser. Rapporten skulle egentligen ha redovisats under våren 2014, men har blivit försenad och väntas bli klar under hösten.
  • Hotell- och restaurangfacket har tidigare meddelat att man stödjer Astma- och allergiförbundets kampanj för rökfria uteserveringar.

 

Astma- och Allergiförbundet har länge krävt att fler offentliga platser, även utomhus, ska bli rökfria enligt tobakslagen. Sedan 2012 driver förbundet bland annat en kampanj för rökfria uteserveringar.
– Målet är att få restaurangerna att frivilligt införa rökfritt på uteserveringarna. Det finns många vinster med det, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.
Det har dock varit svårt att nå ut till ägarna.
– Vi vet också att många restauranger redan i dag har nästan rökfritt, men inte vill ta ställning av rädsla att stöta bort kunder. Men vi vet ju av de opinionsundersökningar vi har gjort att det finns många som skulle gå ut mer på restaurang om uteserveringarna blev rökfria.

Bishops Arms i Skövde är en av krogarna på Astma- och Allergiförbundets lista. Zimon Brohede tror inte att rökförbudet skrämt i väg gäster.
– Jag tycker att de flesta är positiva. Jag skulle säga att 90 procent tycker att det är jättebra, 8 procent tycker att det är okej och schyst, 2 procent tycker att det är dumt och att hela meningen med uteserveringen är rökning.
Han är säker på att rökfria uteserveringar är framtiden.
– Gästerna kommer att vilja ha det. Det är jag övertygad om.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här