Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan

Att förbjuda rökning på allmänna platser som till exempel uteserveringar ger stora effekter på hälsan, visar en ny internationell studie. På puben Bishops Arms i Skövde är uteserveringen helt rökfri.

Publicerad 26 maj 2014
Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan
Zimon Brohede och Martina Manniche på den rökfria uteserveringen på Bishops Arms i Skövde. Foto: Thomas Harrysson
inlinebild
Marie-Louise Luther. Foto: Martin Stenmark

– Jag tycker inte att det är en rättighet att få röka på uteserveringar. Det är vår arbetsmiljö. Gästerna kanske sitter där i två timmar, vi går där i åtta, säger Zimon Brohede, pubchef på Bishops Arms i Skövde.
Sedan april, då uteserveringen öppnade, är den helt rökfri. Gäster som vill röka hänvisas till en plats lite längre bort där en askkopp står uppställd. Zimon Brohede fick idén när han jobbade på ett annat ställe där uteserveringen var delvis inglasad, och därmed rökfri.
– Det var jätteskönt. Frisk luft, så som en uteservering ska vara.
Servitrisen Martina Manniche tycker att det är skönt att det har blivit rökfritt.
– Tidigare kunde det vara rätt jobbigt att gå där när folk bolmade. Och när folk har druckit lite så fick man akta sig för att inte bli bränd av glöden när de viftade med cigaretten.

Forskning som nyligen presenterades i medicintidskriften The Lancet visar att det finns stora hälsoeffekter av rökförbud på allmänna platser, som uteserveringar. En grupp forskare från olika länder har analyserat ett tiotal studier, och funnit direkta samband mellan rökförbud och minskande sjukdomar, framför allt hos barn. Bland annat konstaterar forskarna att direkt när rökning förbjöds märktes en tioprocentig minskning av barn som tvingades söka vård på grund av astma. Dessutom föddes färre barn i förtid, och även vuxnas hälsa förbättrades.

Även svensk forskning har visat samma sak. Efter att rökning år 2005 förbjöds inne på serveringar, kunde forskare konstatera förbättrad hälsa hos både restaurangpersonal och folk i allmänhet. Men forskning visar också att passiv rökning på uteserveringar kan uppnå samma nivåer som inomhus, säger Göran Boëthius, överläkare och medicinsk expert på Tobaksfakta.
– År 2010 gjorde vi en pilotstudie på sex anställda på uteserveringar i Stockholm. Personalen fick mäta halten av nikotin i inandningsluften. Det visade sig att exponeringen hos fem av de sex låg över den nivå som i andra studier bedömts öka risken för skada.
Exponeringshalten varierade, bland annat beroende på serveringens placering och vindförhållanden.
– Men att det är möjligt att uppnå samma exponeringsnivåer i en utomhusmiljö som i en inomhusmiljö är klarlagt, säger Göran Boëthius.

Fakta: Rökfritt

  • År 2005 förbjöds rökning inne på serveringar i Sverige.
  • Just nu arbetar Folkhälsoinstitutet med en utredning av passiv rökning på allmänna platser. Rapporten skulle egentligen ha redovisats under våren 2014, men har blivit försenad och väntas bli klar under hösten.
  • Hotell- och restaurangfacket har tidigare meddelat att man stödjer Astma- och allergiförbundets kampanj för rökfria uteserveringar.

 

Astma- och Allergiförbundet har länge krävt att fler offentliga platser, även utomhus, ska bli rökfria enligt tobakslagen. Sedan 2012 driver förbundet bland annat en kampanj för rökfria uteserveringar.
– Målet är att få restaurangerna att frivilligt införa rökfritt på uteserveringarna. Det finns många vinster med det, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.
Det har dock varit svårt att nå ut till ägarna.
– Vi vet också att många restauranger redan i dag har nästan rökfritt, men inte vill ta ställning av rädsla att stöta bort kunder. Men vi vet ju av de opinionsundersökningar vi har gjort att det finns många som skulle gå ut mer på restaurang om uteserveringarna blev rökfria.

Bishops Arms i Skövde är en av krogarna på Astma- och Allergiförbundets lista. Zimon Brohede tror inte att rökförbudet skrämt i väg gäster.
– Jag tycker att de flesta är positiva. Jag skulle säga att 90 procent tycker att det är jättebra, 8 procent tycker att det är okej och schyst, 2 procent tycker att det är dumt och att hela meningen med uteserveringen är rökning.
Han är säker på att rökfria uteserveringar är framtiden.
– Gästerna kommer att vilja ha det. Det är jag övertygad om.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här