Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan

Att förbjuda rökning på allmänna platser som till exempel uteserveringar ger stora effekter på hälsan, visar en ny internationell studie. På puben Bishops Arms i Skövde är uteserveringen helt rökfri.

Publicerad 26 maj 2014
Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan
Zimon Brohede och Martina Manniche på den rökfria uteserveringen på Bishops Arms i Skövde. Foto: Thomas Harrysson
inlinebild
Marie-Louise Luther. Foto: Martin Stenmark

– Jag tycker inte att det är en rättighet att få röka på uteserveringar. Det är vår arbetsmiljö. Gästerna kanske sitter där i två timmar, vi går där i åtta, säger Zimon Brohede, pubchef på Bishops Arms i Skövde.
Sedan april, då uteserveringen öppnade, är den helt rökfri. Gäster som vill röka hänvisas till en plats lite längre bort där en askkopp står uppställd. Zimon Brohede fick idén när han jobbade på ett annat ställe där uteserveringen var delvis inglasad, och därmed rökfri.
– Det var jätteskönt. Frisk luft, så som en uteservering ska vara.
Servitrisen Martina Manniche tycker att det är skönt att det har blivit rökfritt.
– Tidigare kunde det vara rätt jobbigt att gå där när folk bolmade. Och när folk har druckit lite så fick man akta sig för att inte bli bränd av glöden när de viftade med cigaretten.

Forskning som nyligen presenterades i medicintidskriften The Lancet visar att det finns stora hälsoeffekter av rökförbud på allmänna platser, som uteserveringar. En grupp forskare från olika länder har analyserat ett tiotal studier, och funnit direkta samband mellan rökförbud och minskande sjukdomar, framför allt hos barn. Bland annat konstaterar forskarna att direkt när rökning förbjöds märktes en tioprocentig minskning av barn som tvingades söka vård på grund av astma. Dessutom föddes färre barn i förtid, och även vuxnas hälsa förbättrades.

Även svensk forskning har visat samma sak. Efter att rökning år 2005 förbjöds inne på serveringar, kunde forskare konstatera förbättrad hälsa hos både restaurangpersonal och folk i allmänhet. Men forskning visar också att passiv rökning på uteserveringar kan uppnå samma nivåer som inomhus, säger Göran Boëthius, överläkare och medicinsk expert på Tobaksfakta.
– År 2010 gjorde vi en pilotstudie på sex anställda på uteserveringar i Stockholm. Personalen fick mäta halten av nikotin i inandningsluften. Det visade sig att exponeringen hos fem av de sex låg över den nivå som i andra studier bedömts öka risken för skada.
Exponeringshalten varierade, bland annat beroende på serveringens placering och vindförhållanden.
– Men att det är möjligt att uppnå samma exponeringsnivåer i en utomhusmiljö som i en inomhusmiljö är klarlagt, säger Göran Boëthius.

Fakta: Rökfritt

  • År 2005 förbjöds rökning inne på serveringar i Sverige.
  • Just nu arbetar Folkhälsoinstitutet med en utredning av passiv rökning på allmänna platser. Rapporten skulle egentligen ha redovisats under våren 2014, men har blivit försenad och väntas bli klar under hösten.
  • Hotell- och restaurangfacket har tidigare meddelat att man stödjer Astma- och allergiförbundets kampanj för rökfria uteserveringar.
 

Astma- och Allergiförbundet har länge krävt att fler offentliga platser, även utomhus, ska bli rökfria enligt tobakslagen. Sedan 2012 driver förbundet bland annat en kampanj för rökfria uteserveringar.
– Målet är att få restaurangerna att frivilligt införa rökfritt på uteserveringarna. Det finns många vinster med det, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.
Det har dock varit svårt att nå ut till ägarna.
– Vi vet också att många restauranger redan i dag har nästan rökfritt, men inte vill ta ställning av rädsla att stöta bort kunder. Men vi vet ju av de opinionsundersökningar vi har gjort att det finns många som skulle gå ut mer på restaurang om uteserveringarna blev rökfria.

Bishops Arms i Skövde är en av krogarna på Astma- och Allergiförbundets lista. Zimon Brohede tror inte att rökförbudet skrämt i väg gäster.
– Jag tycker att de flesta är positiva. Jag skulle säga att 90 procent tycker att det är jättebra, 8 procent tycker att det är okej och schyst, 2 procent tycker att det är dumt och att hela meningen med uteserveringen är rökning.
Han är säker på att rökfria uteserveringar är framtiden.
– Gästerna kommer att vilja ha det. Det är jag övertygad om.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här