Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan

Att förbjuda rökning på allmänna platser som till exempel uteserveringar ger stora effekter på hälsan, visar en ny internationell studie. På puben Bishops Arms i Skövde är uteserveringen helt rökfri.

Publicerad 26 maj 2014
Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan
Zimon Brohede och Martina Manniche på den rökfria uteserveringen på Bishops Arms i Skövde. Foto: Thomas Harrysson
inlinebild
Marie-Louise Luther. Foto: Martin Stenmark

– Jag tycker inte att det är en rättighet att få röka på uteserveringar. Det är vår arbetsmiljö. Gästerna kanske sitter där i två timmar, vi går där i åtta, säger Zimon Brohede, pubchef på Bishops Arms i Skövde.
Sedan april, då uteserveringen öppnade, är den helt rökfri. Gäster som vill röka hänvisas till en plats lite längre bort där en askkopp står uppställd. Zimon Brohede fick idén när han jobbade på ett annat ställe där uteserveringen var delvis inglasad, och därmed rökfri.
– Det var jätteskönt. Frisk luft, så som en uteservering ska vara.
Servitrisen Martina Manniche tycker att det är skönt att det har blivit rökfritt.
– Tidigare kunde det vara rätt jobbigt att gå där när folk bolmade. Och när folk har druckit lite så fick man akta sig för att inte bli bränd av glöden när de viftade med cigaretten.

Forskning som nyligen presenterades i medicintidskriften The Lancet visar att det finns stora hälsoeffekter av rökförbud på allmänna platser, som uteserveringar. En grupp forskare från olika länder har analyserat ett tiotal studier, och funnit direkta samband mellan rökförbud och minskande sjukdomar, framför allt hos barn. Bland annat konstaterar forskarna att direkt när rökning förbjöds märktes en tioprocentig minskning av barn som tvingades söka vård på grund av astma. Dessutom föddes färre barn i förtid, och även vuxnas hälsa förbättrades.

Även svensk forskning har visat samma sak. Efter att rökning år 2005 förbjöds inne på serveringar, kunde forskare konstatera förbättrad hälsa hos både restaurangpersonal och folk i allmänhet. Men forskning visar också att passiv rökning på uteserveringar kan uppnå samma nivåer som inomhus, säger Göran Boëthius, överläkare och medicinsk expert på Tobaksfakta.
– År 2010 gjorde vi en pilotstudie på sex anställda på uteserveringar i Stockholm. Personalen fick mäta halten av nikotin i inandningsluften. Det visade sig att exponeringen hos fem av de sex låg över den nivå som i andra studier bedömts öka risken för skada.
Exponeringshalten varierade, bland annat beroende på serveringens placering och vindförhållanden.
– Men att det är möjligt att uppnå samma exponeringsnivåer i en utomhusmiljö som i en inomhusmiljö är klarlagt, säger Göran Boëthius.

Fakta: Rökfritt

  • År 2005 förbjöds rökning inne på serveringar i Sverige.
  • Just nu arbetar Folkhälsoinstitutet med en utredning av passiv rökning på allmänna platser. Rapporten skulle egentligen ha redovisats under våren 2014, men har blivit försenad och väntas bli klar under hösten.
  • Hotell- och restaurangfacket har tidigare meddelat att man stödjer Astma- och allergiförbundets kampanj för rökfria uteserveringar.

 

Astma- och Allergiförbundet har länge krävt att fler offentliga platser, även utomhus, ska bli rökfria enligt tobakslagen. Sedan 2012 driver förbundet bland annat en kampanj för rökfria uteserveringar.
– Målet är att få restaurangerna att frivilligt införa rökfritt på uteserveringarna. Det finns många vinster med det, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.
Det har dock varit svårt att nå ut till ägarna.
– Vi vet också att många restauranger redan i dag har nästan rökfritt, men inte vill ta ställning av rädsla att stöta bort kunder. Men vi vet ju av de opinionsundersökningar vi har gjort att det finns många som skulle gå ut mer på restaurang om uteserveringarna blev rökfria.

Bishops Arms i Skövde är en av krogarna på Astma- och Allergiförbundets lista. Zimon Brohede tror inte att rökförbudet skrämt i väg gäster.
– Jag tycker att de flesta är positiva. Jag skulle säga att 90 procent tycker att det är jättebra, 8 procent tycker att det är okej och schyst, 2 procent tycker att det är dumt och att hela meningen med uteserveringen är rökning.
Han är säker på att rökfria uteserveringar är framtiden.
– Gästerna kommer att vilja ha det. Det är jag övertygad om.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter PERSONALLIGGARE

Svartarbete minskar med personalliggare

Personalliggarna har haft effekt för restaurangbranschen, visar Skatteverkets nya studie. Lönesumman ökar hos de företag som haft besök. Det har även blivit fler anställda inom branschen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Svartarbete minskar med personalliggare
Skatteverket ser effekt av personalliggare. Foto: Mostphotos

Efter att Skatteverket har varit på besök för att kontrollera personalliggare märks en ökning av lönesumman under de kommande månaderna, visar en studie som Skatteverket har gjort.

Det kan tyda på att arbetsgivaren redovisar sina lönekostnader på ett mer sanningsenligt sätt efter kontrollerna, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.
– Mycket pekar på att de betalar mer lön till dem som tidigare haft väldigt låga löner och kanske fått en del svart.

Detta ligger i linje med vad Skatteverket ser under sina inspektioner av restauranger, säger Conny Svensson.
– Vi ser att det förekommer att framför allt utomeuropeiska utnyttjas. De bor på restaurangen och får inte rätt lön.

Mer om studien

”Hur påverkas restaurang- och byggbranschen av personalliggare?” är Skatteverkets studie av hur införandet av personalliggare påverkat antal anställda, löneredovisning och sammansättningen av de anställda. Studien visar på en större effekt för restaurangbranschen än för byggbranschen. Studien är förankrad externt, av Skatteverkets vetenskapliga råd.

 

Studien visar också att antalet anställda i restaurangbranschen har ökat sedan personalliggarna infördes 2007. Ökningen kan inte förklaras av sänkta arbetsgivaravgifter för unga som genomfördes under samma tid, säger rapportförfattaren Nikolay Angelov.
– Vi har undersökt detta närmare genom att beräkna lönesumman för alla utom dem som omfattades av sänkningen. Ökningen av antalet anställda ändrades inte av detta.

Det går däremot inte att se någon ökning av den totala lönesumman på branschnivå. Det förklarar Skatteverket med att de som har gått från att arbeta svart till vitt troligen har en lägre lön än genomsnittet i restaurangbranschen.

Svartarbete är vanligast bland dem som befinner sig längre från arbetsmarknaden, ofta lågutbildade och utrikes födda.

Nyheter arbetsmiljö

Många omedelbara förbud vid krogkontroll

Över 260 krav och 45 omedelbara förbud för farliga maskiner. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket inspekterade restauranger på ett 30-tal orter nyligen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Många omedelbara förbud vid krogkontroll
Under sin tillsyn satte Arbetsmiljöverket 45 omedelbara stopp för farliga köksmaskiner. Maskinen på bilden var inte en av dem. Foto: David Calzada/Mostphotos

Det var i slutet av november som Arbetsmiljöverket deltog i en tillsynsinsats tillsammans med bland annat Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Sammanlagt inspekterades arbetsmiljön på nästan 140 restauranger på ett 30-tal orter.

Och bristerna var många. Arbetsmiljöverkets inspektörer utfärdade bland annat 45 omedelbara förbud mot farliga köksmaskiner, som degblandare och skärmaskiner.

Dessutom ställer verket nu över 260 krav på åtgärder hos arbetsgivarna. Det handlar bland annat om bristfälliga personalutrymmen, otillräcklig skyddsutrustning eller oskyddade strömförande elkablar.
– Kontrollerna visade på allvarliga arbetsmiljörisker, exempelvis farliga köksmaskiner och osäker hantering av kemikalier. Det är viktigt att alla lever upp till gällande regler, så att människor inte riskerar att fara illa på jobbet, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Nyheter nobel

Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”

I kväll är det Nobelfest i Stockholms stadshus. Servitrisen Elin Larsson från Helsingborg är en av de 190 som är med och serverar.

Publicerad 10 december 2019 Kommentera
Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”
Ikväll serverar Elin Larsson från Helsingborg på Nobelfesten i Stadshuset. Foto: Privat, Colourbox

Hur kommer det sig?
– Jag brukar följa det på tv och har haft en dröm om att få stå där själv någon gång. Så nu tänkte jag att jag måste ta chansen. Jag skickade ett mejl, som en spontanansökan, där jag berättade om mig och att jag gärna ville servera på festen. I höstas fick jag svar att jag skulle få komma och provjobba. I november var jag Nobel-aspirant, som det heter, på två banketter. Och så blev jag godkänd.

Hur har du förberett dig?
– Jag har inte förberett mig så mycket, mest jobbat på som vanligt här hemma på mitt vanliga jobb. Jag har träffat min gamla mentor från skolan som har hjälpt mig lite med fatserveringen, så att jag ska känna mig lite säkrare. Annars har jag inte gjort något.

Vad är det värsta som kan hända?
– Att man snubblar i trappan eller spiller något på en gäst. Det skulle inte vara kul.

Vad har du för förväntningar på kvällen?
– Jag har inte så mycket förväntningar, förutom att det kommer att bli en jäkligt rolig kväll.

Fråga om jobbet.
85
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här