Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan

Att förbjuda rökning på allmänna platser som till exempel uteserveringar ger stora effekter på hälsan, visar en ny internationell studie. På puben Bishops Arms i Skövde är uteserveringen helt rökfri.

Publicerad 26 maj 2014
Forskning: Rökfritt ute bra för hälsan
Zimon Brohede och Martina Manniche på den rökfria uteserveringen på Bishops Arms i Skövde. Foto: Thomas Harrysson
inlinebild
Marie-Louise Luther. Foto: Martin Stenmark

– Jag tycker inte att det är en rättighet att få röka på uteserveringar. Det är vår arbetsmiljö. Gästerna kanske sitter där i två timmar, vi går där i åtta, säger Zimon Brohede, pubchef på Bishops Arms i Skövde.
Sedan april, då uteserveringen öppnade, är den helt rökfri. Gäster som vill röka hänvisas till en plats lite längre bort där en askkopp står uppställd. Zimon Brohede fick idén när han jobbade på ett annat ställe där uteserveringen var delvis inglasad, och därmed rökfri.
– Det var jätteskönt. Frisk luft, så som en uteservering ska vara.
Servitrisen Martina Manniche tycker att det är skönt att det har blivit rökfritt.
– Tidigare kunde det vara rätt jobbigt att gå där när folk bolmade. Och när folk har druckit lite så fick man akta sig för att inte bli bränd av glöden när de viftade med cigaretten.

Forskning som nyligen presenterades i medicintidskriften The Lancet visar att det finns stora hälsoeffekter av rökförbud på allmänna platser, som uteserveringar. En grupp forskare från olika länder har analyserat ett tiotal studier, och funnit direkta samband mellan rökförbud och minskande sjukdomar, framför allt hos barn. Bland annat konstaterar forskarna att direkt när rökning förbjöds märktes en tioprocentig minskning av barn som tvingades söka vård på grund av astma. Dessutom föddes färre barn i förtid, och även vuxnas hälsa förbättrades.

Även svensk forskning har visat samma sak. Efter att rökning år 2005 förbjöds inne på serveringar, kunde forskare konstatera förbättrad hälsa hos både restaurangpersonal och folk i allmänhet. Men forskning visar också att passiv rökning på uteserveringar kan uppnå samma nivåer som inomhus, säger Göran Boëthius, överläkare och medicinsk expert på Tobaksfakta.
– År 2010 gjorde vi en pilotstudie på sex anställda på uteserveringar i Stockholm. Personalen fick mäta halten av nikotin i inandningsluften. Det visade sig att exponeringen hos fem av de sex låg över den nivå som i andra studier bedömts öka risken för skada.
Exponeringshalten varierade, bland annat beroende på serveringens placering och vindförhållanden.
– Men att det är möjligt att uppnå samma exponeringsnivåer i en utomhusmiljö som i en inomhusmiljö är klarlagt, säger Göran Boëthius.

Fakta: Rökfritt

  • År 2005 förbjöds rökning inne på serveringar i Sverige.
  • Just nu arbetar Folkhälsoinstitutet med en utredning av passiv rökning på allmänna platser. Rapporten skulle egentligen ha redovisats under våren 2014, men har blivit försenad och väntas bli klar under hösten.
  • Hotell- och restaurangfacket har tidigare meddelat att man stödjer Astma- och allergiförbundets kampanj för rökfria uteserveringar.

 

Astma- och Allergiförbundet har länge krävt att fler offentliga platser, även utomhus, ska bli rökfria enligt tobakslagen. Sedan 2012 driver förbundet bland annat en kampanj för rökfria uteserveringar.
– Målet är att få restaurangerna att frivilligt införa rökfritt på uteserveringarna. Det finns många vinster med det, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.
Det har dock varit svårt att nå ut till ägarna.
– Vi vet också att många restauranger redan i dag har nästan rökfritt, men inte vill ta ställning av rädsla att stöta bort kunder. Men vi vet ju av de opinionsundersökningar vi har gjort att det finns många som skulle gå ut mer på restaurang om uteserveringarna blev rökfria.

Bishops Arms i Skövde är en av krogarna på Astma- och Allergiförbundets lista. Zimon Brohede tror inte att rökförbudet skrämt i väg gäster.
– Jag tycker att de flesta är positiva. Jag skulle säga att 90 procent tycker att det är jättebra, 8 procent tycker att det är okej och schyst, 2 procent tycker att det är dumt och att hela meningen med uteserveringen är rökning.
Han är säker på att rökfria uteserveringar är framtiden.
– Gästerna kommer att vilja ha det. Det är jag övertygad om.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Nyheter INTERNATIONELLT

Myanmars fackliga riskerar fängelse

Sedan militärkuppen i Myanmar i februari har den fackliga utvecklingen i landet tagit stora steg tillbaka. Ett 30-tal fackligt aktiva anklagas nu för högförräderi.

Publicerad 17 juni 2021 Kommentera
Myanmars fackliga riskerar fängelse
Den fackliga utvecklingen riskerar att omintetgöras efter militärkuppen i Myanmar, berättar Hidayat Greenfield, IUL. Foto: IUL, Ann Patmalnieks

I februari tog militären makten i Myanmar. Sedan dess har demokratin urholkats.
Runt 4 800 personer är fängslade och anklagas för uppror. Det handlar om aktivister, journalister, medicinsk personal och fackliga representanter.

– Nu har man presenterat en rad nya anklagelser – högförräderi, som ger minst sju år och upp till 20 år i fängelse. Vi har 28 fackliga ledare som anklagas. De håller sig gömda. Militären, polisen och den hemliga polisen letar efter dem, säger Hidayat Greenfield, regionalsekreterare i Asien för den fackliga internationalen IUL.

Han berättar att rädslan breder ut sig. Även frågor som rör den egna arbetsplatsen kan betraktas som kritik mot regimen.

Inte tydligt var gränsen går mellan en arbetsplatsfråga och högförräderi.

– Det är inte tydligt var gränsen går mellan en arbetsplatsfråga och högförräderi. Det är en verkligt svår tid, och en enorm tillbakagång för det fackliga utvecklingsarbete som skett de senaste åren. Det är verkligen tragiskt.

Redan 2019 presenterade FN:s råd för mänskliga rättigheter en lista över företag med nära kopplingar till Myanmars militär.
IUL har sedan dess uppmanat regeringar och internationella aktörer att undvika samarbete med företagen på listan.

Hidayat Greenfield. Foto: Ann Patmalnieks

– Vi kampanjar fortfarande mot vissa företag, inklusive hotellkoncerner som Accor och Hilton. Vi tog upp det med Accor redan 2019, men de väljer att fortsätta samarbeta med hotellföretag i Myanmar som är kopplade till militären. Jag tror att de har gjort ett politiskt ställningstagande. De är ju medvetna om hur det förhåller sig, säger Hidayat Greenfield.

Hotell- och restaurangfacket har engagerat sig i facklig organisering på hotell i Myanmar.
Efter militärkuppen har förbundet skänkt en krona per medlem till mat för dem som blivit av med sina jobb eller tvingas hålla sig gömda. Nu vill Hidayat Greenfield att resten av omvärlden reagerar mer kraftfullt på situationen i Myanmar.

– Det internationella samfundet har inte blivit tillräckligt rasande. De kommande sex till åtta månaderna är avgörande för hur demokratin i Myanmar kommer att utvecklas. Vid den här tiden nästa år kan vi ha fria val igen, eller så kan det bli som i Thailand, med ett permanent militärt styre.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter TRÄNGSEL

Många anmärkningar på restauranger i Stockholm

Högsommarvärme och fler vaccinerade leder till mer trängsel på stan. I Stockholm ökar anmärkningarna på restauranger, men i Malmö följs reglerna bättre.

Publicerad 17 juni 2021 Kommentera
Många anmärkningar på restauranger i Stockholm
När smittspridningen och trycket på vården var som högst var det fler som följde restriktionerna. I Stockholm har många restauranger dömts att betala vite. Foto: Mostphotos

Slappnar gäster och personal av för mycket när sommarvärmen kommit? Klart är i alla fall att anmärkningarna på restauranger i Stockholm har ökat under april och maj.

– Nu är vi tyvärr uppe i 30–40 procent som får anmärkningar för att de inte följer restriktionerna, lika många som det var förra året, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Peter Brådenmark. Foto: Miljöförvaltningen

I januari-februari var trenden att färre fick anmärkningar. Att det nu har vänt har självklart en koppling till uteserveringar och mer folk på stan, säger Peter Brådenmark.

– I början av året hade vi också ett annat läge när det gäller smittspridning och trycket på sjukvården. Man är kanske inte lika orolig för smittan i dag.

Allt fler Stockholmsrestauranger får också vitesförelägganden.
Om en restaurang vid tredje inspektionen fortfarande inte har rättat till de brister som påtalats vid tidigare besök kan de få betala ett vite. För närvarande är beloppet mellan 10 000 och 25 000 kronor.

Vitena ökar troligen på grund av att tillsynen pågått längre tid, säger Peter Brådenmark. De inspekterade restaurangerna har hunnit få fler besök.

– Men vi har också fått höra att gästerna slarvar eller till och med sliter bort markeringar. Inspektionen kan ha skett vid ett sådant tillfälle. Då ska man som personal säga till dem, även om det inte är lätt alla gånger. Möjligen finns det en trötthet bland både medborgare och krogar.

De brister vi hittar åtgärdas som regel snabbt och smidigt. Arvid Nordland, miljöförvaltningen i Malmö

Arvid Nordmark. Foto: Miljöförvaltningen

Även i Malmö noterar inspektörerna mer folkliv på stan, berättar Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen.
– I takt med att andra restriktioner lättas och en större andel vaccinerats verkar man släppa lite på att hålla sig till restriktionerna.

Inspektionerna inriktas på tider och platser då det kan vara risk för trängsel. Köpcenter när det är lönehelg, sportbarer när det är fotbollsmatch.

Av de ställen som inspekterats i Malmö har ungefär åtta procent fått anmärkningar.

– Restaurangerna sköter sig bra över lag. De brister vi hittar åtgärdas som regel snabbt och smidigt. Små brister som åtgärdas omgående och inte återkommer har vi inte valt att bedöma som en avvikelse, eftersom det inte kommer leda till några beslut eller sanktioner från vår sida.

Så många fick vite

  • Från april till mitten av juni har Stockholms miljöförvaltning skickat vidare 71 ansökningar om vite till förvaltningsrätten, som är den instans som utdömer vite. Från 1 juli förra året till 31 december var det bara 15 stycken.
  • Miljöförvaltningen i Malmö har ansökt om att förvaltningsrätten ska utdöma vite i tre ärenden sedan i september. Hittills har bara en restaurang blivit dömd att betala.

Förra sommaren fick miljöförvaltningen i Malmö in tips på att hotell inte följde restriktionerna vid frukosten. Det upptäcktes då brister som att gästerna hade svårt att hålla avstånd.

– Bufféer i sig är ju inte förbjudna, men det kan vara svårt att organisera när alla vill äta samtidigt och gäster går fram och tillbaka. En del hotell började då att servera frukost på rummet eller såg till att det inte var så många som åt samtidigt.

I år gjordes en ny genomgång av hotellfrukostar men då såg det bättre ut.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här