Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rökfritt utomhus kan bli verklighet

Rökförbudet på krogen som infördes 2005 har avsevärt förbättrat hälsan för både gäster och personal. Nu vill Folkhälsomyndigheten se rökförbud även på uteserveringar.

Publicerad 16 oktober 2014
Rökfritt utomhus kan bli verklighet
Folkhälsomyndigheten vill se rökförbud på uteserveringar. På Bishops Arms i Skövde är serveringen redan rökfri. Foto: Thomas Harrysson

År 2012 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att utreda i vilka offentliga miljöer risken för passiv rökning är som störst. Man skulle även ta fram förslag på åtgärder. I går presenterades utredningen, som pekar ut bland annat uteserveringar och lekplatser som miljöer där rökförbud bör införas.  
– Vi har utgått från fyra kriterier när vi har tagit fram dessa. Det är  miljöer där exponering för passiv rökning är vanlig, där man inte kan undvika exponeringen, där det vistas barn och där det finns stöd för att införa rökförbud, säger Anna Jansson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten som har arbetat med utredningen.

Folkhälsomyndigheten vill även se rökförbud på platser där folk väntar på kollektivtrafik, entréer till offentliga byggnader samt sportanläggningar och utomhusarenor, som till exempel festivalområden. Dessa är, enligt intervjuer med drygt 1 000 personer, några av de vanligaste ställena att råka ut för passiv rökning på.     

De intervjuade fick även frågan hur de ställde sig till rökförbud på olika platser. En majoritet, mellan 60 och 85 procent, var positiva till rökförbud på flera ställen: vid offentliga entréer, i anslutning till kollektivtrafik, uteserveringar samt parker, lekplatser och badplatser. Mindre positiva var de till rökförbud på trottoarer och gågator samt sportanläggningar, arenor och festivalområden. Men opinionen kan svänga, säger Anna Jansson på Folkhälsomyndigheten.
– Vi gjorde en studie bland befolkningen inför införandet av rökförbud på serveringar och sex månader efteråt. Där kunde vi se att man var än mer positiv till rökförbudet sex månader efter att det införts. Jag tror att vi kan förvänta oss en liknande utveckling även denna gång.

Utredningen visar också att rökförbudet på krogen, som infördes 2005, minskade exponeringen av passiv rökning kraftigt. År 2004 sade 15 procent av männen och 8 procent av kvinnorna att de utsatts för passiv rökning i allmänna inomhusmiljöer. Två år senare hade siffrorna sjunkit till 3 respektive 2 procent. Men även utomhus är risken för passiv rökning stor, säger Anna Jansson.
– Vi ser att partiklarna som man kunnat uppmäta inomhus finns också utomhus. Det här är viktigt för krogpersonalens hälsa. 

Förslaget har redan fått kritik för att inkräkta på rökarnas integritet. Anna Jansson påpekar att Folkhälsomyndigheten inte föreslår ett totalförbud av rökning.  
– Det kommer fortfarande finnas miljöer för rökare. Vi vill reglera att man inte ska behöva utsättas för rök. Alla ska ha tillgång till det offentliga rummet, och i dag har inte alla det. Det finns människor som mår väldigt dåligt av passiv rökning. I dag är det cirka 11 procent som röker. 89 procent röker inte. Det måste vi ha med oss. 

Det är nu upp till regeringen att fatta beslut om man ska driva Folkhälsomyndighetens förslag vidare. 

Fakta: Skadlig rökning

Socialstyrelsen beräknar att 100 000 personer insjuknar varje år i rökrelaterade sjukdomar på grund av egen rökning. Ungefär 12 000 personer dör varje år av samma typ av sjukdomar. Passiv rökning tros orsaka 5-10 fall av lungcancer hos icke-rökare samt cirka 400 fall av hjärt- och kärlsjukdomar per år.   

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter ARBETSMARKNAD

Branschen kvar i arbetslöshet

Arbetslösheten är rekordlåg – men inte bland hotell- och restauranganställda. Trots personalbrist har branschens a-kassa runt 18 procent arbetslösa.

Publicerad 14 december 2018 Kommentera
Branschen kvar i arbetslöshet
A-kassan HRAK har störst andel öppet arbetslösa, i arbetsmarknadsprogram och deltidsarbetslösa. Källa: IAF och Arbetsförmedlingen, september 2018

Det råder personalbrist inom hotell- och restaurangbranschen. Samtidigt har Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, störst andel arbetslösa medlemmar av alla ­a-kassor. Varje månad får ungefär 5 000 personer ersättning.

HRAK har fått indikationer på att många arbetsgivare i stället för att erbjuda fasta anställningar väljer att anställa personer som har subventionerade anställningar. När bidraget tar slut upphör också anställningen.

– Det står arbetsbrist på arbetsgivarintyget, men i själva verket avslutar arbetsgivaren anställningen för att kunna ta in en ny person med bidrag, säger Karin Pettersson, chef för HRAK.

De kan få höra: Fixa ett nytt bidrag, annars får du inte jobba kvar.

Medlemmar hos HRAK berättar att arbetsgivarna är öppna med sina önskemål.
– De kan få höra: Fixa ett nytt bidrag, annars får du inte jobba kvar.

Källa: IAF och Arbetsförmedlingen, september 2018

Andra vittnar om när de på anställningsintervjun uppmanas att gå till Arbetsförmedlingen och fråga om de kan få bidrag.
När andelen subventionerade anställningar ökar finns risk att arbetslösheten i branschen permanentas, menar Karin Pettersson.
– I stället för att anställa kan arbetsgivaren ta in ännu en person som de får bidrag för. Runt 18 procent av våra medlemmar är arbetslösa.

Enligt Karin Pettersson är många medlemmar uppgivna.
– De känner sig lite som slit- och slängmaterial. Många tycker att det är roligt att vara i branschen och då känns det så klart inte bra att inte få fortsätta på jobb som man har lagt ner mycket intresse och engagemang i.

Karin Pettersson har uppfattat det som att Arbetsförmedlingen lägger mest resurser på dem som står långt från arbetsmarknaden, i stället för på dem som har a-kassa och därmed någon form av yrkeserfarenhet från branschen.

Finnes: 1 000 kockar

Arbetslösa i några av de största yrkesgrupperna.

  • 4 352 restaurangbiträden
  • 1 182 städare
  • 1 014 kockar och kallskänkor
  • 261 hotellreceptionister
  • 159 kafébiträden

HRAK och Hotell- och restaurangfacket har haft möten med Arbetsförmedlingen för att diskutera olika problem som de ser i branschen.
– Det kan inte vara meningen att arbetsgivaren ska kunna nyttja subventionerade anställningar så som nu sker. Det är märkligt att vi har hög arbetslöshet samtidigt som Visita signalerar att arbetsgivarna har svårt att hitta personal. Det borde vara möjligt att få en matchning mellan arbetsgivare och arbetslösa med erfarenhet, säger Karin Pettersson.

Hotell- och restaurangfacket delar HRAK:s bild av problemen, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.
– Det är jättebra att folk får lönestöd om det leder till jobb. Men många arbetsgivare fokuserar på att krama ut så mycket lönestöd som möjligt i stället för att ge människor en chans till ett riktigt jobb. Nästan gratis arbetskraft smakar gott.


Nyheter ARBETSMARKNAD

Professorn om bidragsjobben

Chansen till jobb ökar för dem som har subventionerade anställningar. Men samtidigt försvinner jobb för andra, säger Anders Fors­­lund, professor vid IFAU.

Publicerad 14 december 2018 Kommentera
Professorn om bidragsjobben
Hälften av dem som skrivs in på arbetsförmedlingen får jobb inom ett halvår.

Anders Forslund. Foto: IFAU

Man räknar med att varje anställning med stöd motsvarar en halv till en hel annan anställning som inte blir av.
Det säger Anders Forslund, professor vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Han tror att förekomsten av subventionerade anställningar skulle kunna vara en bidragande förklaring till den höga arbetslösheten inom hotell- och restaurangbranschen.
– Om de subventionerade jobben fortsätter att vara många år efter år kan det i slutänden bli en bransch där de flesta löner betalas av staten och vissa tvingas välja andra yrken.

Att samhället ändå väljer att låta företag anställa med stöd beror på att man prioriterar dem som annars skulle ha svårt att komma in på arbetsmarknaden.

17 000 ärenden

Under 2017 fick Hotell- och restaurangfacket 17 000 förfrågningar från Arbetsförmedlingen inför att en arbetslös skulle placeras på ett bidragjobb. Arbetsförmedlingen har uppgett att de hinner göra förfrågningar för varannan subventionerad anställning.

– De får snabbare jobb, antingen genom att få jobba kvar hos arbetsgivaren eller genom att få användbara referenser. Förhoppningen är att övriga ska ha lättare att konkurrera om jobb, säger Anders Forslund.

Hälften av dem som skrivs in på arbetsförmedlingen får jobb inom ett halvår. För ungdomar går det snabbare, hälften har jobb inom tre månader.

Arbetsgivaren måste följa regelverket, vilket kanske inte alltid sker.

– Även om det kan tyckas omoraliskt med kedjor av bidragsanställningar så kan det på ett samhällsplan vara försvarbart. Men arbetsgivaren måste följa regelverket, vilket kanske inte alltid sker.

Samtidigt är bidragsanställningarna knappast enda förklaringen till hotell- och restaurangbranschens höga arbetslöshet, betonar han.
– Det är också en bransch med snabb personalomsättning jämfört med till exempel industrin. Detta leder per automatik till ­högre arbetslöshet.

Nyheter ARBETSMARKNAD

Fler jobb inom branschen nästa år

Jobben ser ut att bli fler under nästa år. Inom hotell- och restaurangbranschen förväntas stor efterfrågan på kompetens, enligt en arbetsmarknadsbarometer från Manpower Group.

Publicerad 12 december 2018 Kommentera
Fler jobb inom branschen nästa år
Branscharbetsgivare räknar med att jobben ska öka med 12 procent. Foto: Colourbox

Hotell- och restaurangnäringen är en av de fem branscher som har allra starkast jobbprognos enligt Manpower Group. Arbetsgivare inom branschen räknar med att jobben ska öka med 12 procent. För arbetsmarknaden i stort väntas jobben öka med 5 procent.

Arbetsmarknadsbarometern bygger på intervjuer med arbetsgivare, som får svara på om de tror att sysselsättningen kommer att öka eller minska.

Arbetsförmedlingen har också har presenterat sin prognos för jobben de kommande två åren. I år räknar de med att sysselsättningen ökar med 85 000 personer och 2019 med 65 000 personer, året därpå med ytterligare  46 000 personer.

Samtidigt förväntas arbetslösheten öka något. Många av de arbetsgivare som intervjuats säger att de har svårt att hitta personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Därför behövs fortsatt fokus på utbildning, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Fråga om jobbet.
153
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här