Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Rökfritt utomhus kan bli verklighet

Rökförbudet på krogen som infördes 2005 har avsevärt förbättrat hälsan för både gäster och personal. Nu vill Folkhälsomyndigheten se rökförbud även på uteserveringar.

Publicerad 16 oktober 2014
Rökfritt utomhus kan bli verklighet
Folkhälsomyndigheten vill se rökförbud på uteserveringar. På Bishops Arms i Skövde är serveringen redan rökfri. Foto: Thomas Harrysson

År 2012 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att utreda i vilka offentliga miljöer risken för passiv rökning är som störst. Man skulle även ta fram förslag på åtgärder. I går presenterades utredningen, som pekar ut bland annat uteserveringar och lekplatser som miljöer där rökförbud bör införas.  
– Vi har utgått från fyra kriterier när vi har tagit fram dessa. Det är  miljöer där exponering för passiv rökning är vanlig, där man inte kan undvika exponeringen, där det vistas barn och där det finns stöd för att införa rökförbud, säger Anna Jansson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten som har arbetat med utredningen.

Folkhälsomyndigheten vill även se rökförbud på platser där folk väntar på kollektivtrafik, entréer till offentliga byggnader samt sportanläggningar och utomhusarenor, som till exempel festivalområden. Dessa är, enligt intervjuer med drygt 1 000 personer, några av de vanligaste ställena att råka ut för passiv rökning på.     

De intervjuade fick även frågan hur de ställde sig till rökförbud på olika platser. En majoritet, mellan 60 och 85 procent, var positiva till rökförbud på flera ställen: vid offentliga entréer, i anslutning till kollektivtrafik, uteserveringar samt parker, lekplatser och badplatser. Mindre positiva var de till rökförbud på trottoarer och gågator samt sportanläggningar, arenor och festivalområden. Men opinionen kan svänga, säger Anna Jansson på Folkhälsomyndigheten.
– Vi gjorde en studie bland befolkningen inför införandet av rökförbud på serveringar och sex månader efteråt. Där kunde vi se att man var än mer positiv till rökförbudet sex månader efter att det införts. Jag tror att vi kan förvänta oss en liknande utveckling även denna gång.

Utredningen visar också att rökförbudet på krogen, som infördes 2005, minskade exponeringen av passiv rökning kraftigt. År 2004 sade 15 procent av männen och 8 procent av kvinnorna att de utsatts för passiv rökning i allmänna inomhusmiljöer. Två år senare hade siffrorna sjunkit till 3 respektive 2 procent. Men även utomhus är risken för passiv rökning stor, säger Anna Jansson.
– Vi ser att partiklarna som man kunnat uppmäta inomhus finns också utomhus. Det här är viktigt för krogpersonalens hälsa. 

Förslaget har redan fått kritik för att inkräkta på rökarnas integritet. Anna Jansson påpekar att Folkhälsomyndigheten inte föreslår ett totalförbud av rökning.  
– Det kommer fortfarande finnas miljöer för rökare. Vi vill reglera att man inte ska behöva utsättas för rök. Alla ska ha tillgång till det offentliga rummet, och i dag har inte alla det. Det finns människor som mår väldigt dåligt av passiv rökning. I dag är det cirka 11 procent som röker. 89 procent röker inte. Det måste vi ha med oss. 

Det är nu upp till regeringen att fatta beslut om man ska driva Folkhälsomyndighetens förslag vidare. 

Fakta: Skadlig rökning

Socialstyrelsen beräknar att 100 000 personer insjuknar varje år i rökrelaterade sjukdomar på grund av egen rökning. Ungefär 12 000 personer dör varje år av samma typ av sjukdomar. Passiv rökning tros orsaka 5-10 fall av lungcancer hos icke-rökare samt cirka 400 fall av hjärt- och kärlsjukdomar per år.   

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter konkurs

Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut

I juli var konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen elva procent fler än för ett år sedan. Personalbrist är en bidragande orsak, tror Richard Damberg på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 3 augusti 2021 Kommentera
Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut
Konkurserna inom hotell och restaurang ökade i juli. En orsak är personalbrist, säger UC. Foto: Lisa Castilla
Richard Damberg. Foto: UC

Förra sommaren innebar ett välkommet avbrott i en fallande ekonomi för branschens företag. Men med hösten hopade sig återigen problem.
Smittan ökade, restriktioner skärptes och många tvingades ställa in de avgörande julborden.
Det, i kombination med små marginaler, resulterade i att hotell- och restaurangföretag toppade konkursstatistiken för 2020.

I våras minskade antalet konkurser, för att i juli åter vända uppåt.
– Det finns dels gamla skulder som gör att de här företagen går i konkurs. Men jag har hört från många håll att personalbrist är ett stort problem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut

Enligt honom har många som jobbat i branschen sökt sig till andra sektorer eller börjat studera.
– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning.

Men allt är inte nattsvart. UC gör bedömningen att efterfrågan kommer att öka.
– Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här