Roger Alis ger Vänsterpartiet en röst
Roger Alis. Foto: Melker Dahlstrand
Ur temat Valet 2018
Valet 2018

Roger Alis ger Vänsterpartiet en röst

Hotellvärden Roger Alis gick från fackligt engagemang till uppdrag för Vänsterpartiet i Huddinge. – De skriker efter människor som engagerar sig inom kommunalpolitiken, säger han.

Publicerad 25 januari 2018

Roger Alis jobbar extra som värd på Hotell Rival i Stockholm. Dessutom är han lärarstudent och politiskt engagerad i Vänsterpartiet.
– Nu under valåret kommer jag att bli mer aktiv. Jag tror att det blir mycket att stå på torget och prata med människor och försöka tala om varför vi är viktiga.

Rogers engagemang började inom Hotell- och restaurangfacket, när han jobbade som inspector dealer på Casino Cosmopol i Stockholm.
– Facket låg närmare till hands. Där jag växte upp i Flemingsberg fanns det inte så många förebilder inom politiken.

Roger Alis. Foto: Melker Dahlstrand

När han började studera släppte han sitt fackliga engagemang på arbetsplatsen. Vid det laget hade han lärt känna politiskt engagerade personer och såg att de inte var så olika honom själv.
Vänsterpartiet var det parti som bäst drev de frågor som Roger tyckte var viktiga.
– SD:s politik har anammats av andra partier och jag tycker att S har dragit åt höger. Feminism och antirasism blir allt viktigare.

Han tog kontakt med Vänsterpartiet i Huddinge. Planen var att inte ta på sig så mycket uppdrag innan han var klar med lärarutbildningen, men sedan fanns det en vakans i gymnasienämnden.
– De skriker efter människor som engagerar sig inom kommunalpolitiken, särskilt unga.

Aktivitetstips från Roger

  • Infoträffar. De flesta partier ordnar träffar där man kan få veta mer om partiet. Man får även veta vilka olika sätt man kan vara aktiv på.
  • Aktivism. Andra typer av engagemang är också en viktig del av politiken. Det behöver inte nödvändigtvis vara att man binder sig till ett parti utan man kan vara aktiv i olika organisationer och påverka politiken på andra sätt.

Vänsterpartiet är i opposition i Huddinge, och driver frågor tillsammans med S och MP. En fråga är att kommunen ska ha kollektivavtal när de köper in tjänster som catering. De driver också att skolor ska ha tillagningskök.
– Maten blir undermålig om den kommer på morgonen och värms upp efter att ha stått flera timmar.

Många frågor som är viktiga för hotell- och restaurang ligger annars mest på riksnivå, säger han. Bättre anställningsformer, till exempel. Och att stärka föreningsrätten.
– Allt som stärker människor i en bransch där vi är lätt utbytbara och som gör det lättare att engagera sig är bra, till exempel avdragsgill fackföreningsavgift och lägre a-kasseavgift.

Ingår i temat: Valet 2018 13 artiklar

Alla artiklar i temat (10 till)