Därför satsar HRF på S i valet
Socialdemokraterna får HRF:s stöd. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Ur temat Valet 2018
Valet 2018

Därför satsar HRF på S i valet

Hotell- och restaurangfacket arbetar för en socialdemokratisk valseger. Det finns det kongressbeslut på. Valledare Daniel Jernström förklarar vad det innebär.

Publicerad 25 januari 2018

I år ska HRF:s förtroendevalda och anställda ringa 7 000 samtal för att prata politik med medlemmarna. Man ska också besöka 100 arbetsplatser. Det är en del av HRF:s valplan, som förbundsstyrelsen beslutat om.
– I ringkampanjen ska vi uppmana folk att gå och rösta, men också lyfta fram att HRF vill se en S-ledd regering efter valet, berättar HRF-ombudsman Daniel Jernström.
Han är en av förbundets två valledare, som ska samordna HRF:s aktiviteter och vara en länk mellan förbundet och övriga LO-förbund.

Daniel Jernström
Daniel Jernström.

HRF:s budget för valet är drygt 500 000 kronor. Pengarna ska gå till ringaktiviteter, utbildning för förtroendevalda och medlemmar som ska vara aktiva i valrörelsen samt till förtroendevaldas del­tagande i LO:s valupptakt.
Förbundet har också samverkan med Social­­demokraterna och LO. Det finns flera fackliga utskott i Socialdemokraterna, där man kan driva fackliga frågor i ­politiken.
– Vi ska påverka alla partier, men det är viktigt för oss att det finns en naturlig koppling till det parti där vi har störst möjlighet att åstadkomma förändring.

Finns det risk att det uppfattas som att man måste rösta på S om man är HRF:are?
– Man får självklart rösta på vilket parti man vill. Men vi tycker att det är viktigt att peka på vad HRF tycker är bra med den socialdemokratiska politiken.
HRF ska heller inte hindra att personer som tillhör den borgerliga sidan engagerar sig fackligt, så som Roger Petrini uppfattade det.

Kongressens val

  • Kongressen är Hotell- och restaurangfackets högsta beslutande organ.
  • Kongressombuden är framröstade av HRF-medlemmarna.
  • Under flera kongresser har man fattat beslut om att stötta just Social­demokraterna.

Självklart finns det anställda med borgerliga värderingar som ser värdet av ett medlemskap i facket, säger Daniel Jernström.
– Men man får rannsaka sig själv om man tar på sig ett uppdrag. Var står jag egentligen, går det att dela både fackets och till exempel Moderaternas bild av verkligheten?

Den restriktion som finns är att de som är aktiva inom Sverigedemokraterna inte får ha förtroendeuppdrag för HRF. Däremot får de vara medlemmar och företräds på samma sätt som andra.

Ingår i temat: Valet 2018 13 artiklar

Alla artiklar i temat (10 till)