”Vi fackliga är en tillgång i valrörelsen”
Jasmine Larsson. Foto: Pernilla Wahlman
Ur temat Valet 2018
Valet 2018

”Vi fackliga är en tillgång i valrörelsen”

Jasmine Larsson jobbar på bingohall. Men hon har också en annan roll – den politiska. Snart börjar hennes arbete för att Socialdemokraterna ska få framgång i höstens val.

Publicerad 25 januari 2018

Valstugor och torgmöten, ringkampanjer och dörrknackning. När valrörelsen drar i gång kommer Jasmine Larsson att ha fullt upp, som utvecklingsledare för det socialdemokratiska partidistriktet. Det kommer också att bli tätare möten med Unga S, en förening för unga mellan 20 och 35 som vill engagera sig i Social­demokraterna.
– Jag tror att vi fackliga arbetare är en tillgång i valrörelsen, säger hon.

Jasmine Larsson arbetar på två bingohallar i Gävle, en med enbart dataterminaler och en traditionell där hon säljer pappersbrickor och ropar upp nummer.
Hon blev fackligt engagerad i Hotell- och restaurangfacket när arbetsplatsombudet ville bilda klubb för fyra år sedan. I samband med det utsågs hon till skyddsombud. Numera är hon regionalt skyddsombud och sedan ett par år även medlem i Socialdemokraterna.

Jasmine började arbeta när hon var 15 år. Hon har av eget intresse läst mycket arbetarhistoria.
– Då började jag se sambanden mellan den fackliga rörelsen och Socialdemokraterna. Jag blev nyfiken. När jag läste mer om S grundsyn kändes det så självklart hemma för mig. Jag delade alla värderingar.
Ett av hennes fackliga uppdrag är att sitta i avdelningsstyrelsen för HRF avdelning Mitt. Där är hon fackligt politiskt ansvarig.
Hon tycker att det är bra att det finns ett band mellan facket och Socialdemokraterna.

Jasmine Larsson. Foto: Pernilla Wahlman

– Det handlar om konkreta saker. LO har påverkat S att försöka slopa anställningar på visstid. S har tagit ställning mot hyvlingen av tjänster som är vanligt i vår bransch.
Ibland har det varit hårda tongångar på sociala medier när det gäller just bandet mellan socialdemokratin och fackföreningsrörelsen.
– I en diskussion menade någon att höjda skatter ger mindre pengar till arbetarna. Men jag anser att det skulle slå tillbaka mot oss om skatterna sänktes, eftersom välfärden skulle försämras.

Jasmine Larsson

Jobb: Bingovärdinna, Gävle idrottsbingo. Parti: Social­demokraterna. Politiska uppdrag: Utvecklingsledare för partidistriktet, är nominerad till regionfullmäktige.

Under det senaste året har Jasmine lagt fem helger på att delta i Framtidskretsen, som är en lokal utbildning för personer som kan tänka sig uppdrag. För det fackliga arbetet får hon tjänstledigt men för det politiska tar hon semester de gånger det krockar med arbetet.
Att lägga tid på både facket och politiken känns självklart.
– Jag tycker att det är fantastiskt kul och personligt utvecklande. Jag önskar att jag kunde göra mer. Men jag jobbar ju och har två små barn.

Efter valet hoppas Jasmine att hon ska få chansen att sitta i regionfullmäktige i Gävleborg. Hon står på plats 21 i valberedningens förslag.
– Jag vill delta i debatten och få fram konkreta saker som gynnar Gävleborg. Det vore också jättekul att få jobba i en nämnd, helst hållbarhetsnämnden, eftersom jag är lite miljönörd.

Tips för att komma i gång

Jasmines råd till dem som vill engagera sig.
  • Sök upp politikfik, gå på öppna möten, medlemsmöten, politiskt knutna föreningar och evenemang.
  • Knyt kontakter med politiskt aktiva.
  • Kör, bara kör! Det behövs engagerade människor som tillsammans vill få till förändringar i samhället.

Ett annat område som hon gärna debatterar är bostadspolitiken.
– Vi borde ha fler billiga hyresrätter. Det är viktigt för hotell- och restauranganställda, branschen har ju tyvärr många deltidsanställda.
Jämlikhet, jämställdhet, arbetsmarknad och miljö är områden inom politiken som hon tycker är särskilt intressanta.
– Jag är intresserad av sakfrågor, men är också väldigt värderingsstyrd.

Intresset för arbetarhistoria har hon kvar och försöker sprida det vidare när hon är handledare på LO:s kurs om facket och samhället.
– Då håller jag sagostund, tänder ljus och berättar till exempel om Sundsvallsstrejken eller barnarbete. Det brukar vara uppskattat.

Ingår i temat: Valet 2018 13 artiklar

Alla artiklar i temat (10 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här