Moderate kocken: ”Ett jobb löser så mycket”
Roger Petrini. Foto: Pernilla Wahlman
Ur temat Valet 2018
Valet 2018

Moderate kocken: ”Ett jobb löser så mycket”

Kocken Roger Petrini varvar sitt jobb på Ikea Valbo med kommunala uppdrag för Moderaterna. I år ställer han också upp i landstingsvalet.

Publicerad 25 januari 2018
Roger Petrini. Foto: Pernilla Wahlman

I början av valåret rullar det mesta på som vanligt för Roger Petrini. Han arbetar som kock på Ikea Valbo och representerar Moderaterna på olika politiska uppdrag i Älvkarleby kommun. Men ju närmare valet kommer, desto mer räknar han med att vara ute och prata politik på Centralgatan i Skutskär. Han kandiderar också till Uppsala landsting.

Roger gick med i Moderaterna 2007. Han har alltid pendlat mellan Moderaterna och Liberalerna men bestämde sig för Moderaterna när Fredrik Reinfeldt tog över partiet.
Efter valet 2010 fick han flera politiska uppdrag.
– Det känns bra att inte stå på sidolinjen utan vara med i det politiska arbetet. Jag har kanske inte fått igenom något stort, men lite småsaker genom motioner.

Roger Petrini

Jobb: Kock på Ikea Valbo i Gävle.
Parti: Moderaterna.
Politiska uppdrag: Ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, ersättare i Älvkarle­by kommunfullmäktige. Ersättare i Gästrike återvinnare och i samordningsförbundet, Uppsala län.

Ett exempel på det han fått igenom är att det från och med 2017 går att arrendera en kolonilott av kommunen, något han motionerade om redan 2012.
Moderaterna i Älvkarleby samverkar med Centerpartiet.
– En fråga som vi har stridit för är att förbättra vår kostpolicy för skolorna. Vi vill att kvaliteten ska höjas, maten ska helst vara ekologisk och närproducerad.

Den viktigaste rikspolitiska frågan för Roger Petrini är att fler ska få arbete.
– Om folk har ett jobb löser det så mycket. Har du egen försörjning hamnar du inte i utanförskap. Företagande är viktigt, det är det som skapar arbetstillfällen.

Rogers politiska recept

Egenskaper som är bra att ha som blivande kommunpolitiker.

  • Nyfikenhet. En vilja att sätta sig in i saker. Det är oftast mer än 100 sidor text som ska läsas innan ett fullmäktige- eller nämndmöte.
  • Tid. Jobbet görs på obetald tid. Fritidspolitiker får inte betalt utöver mötesarvoden.
  • Engagemang. Uppdrag bygger på förtroende, man måste bry sig om sitt samhälle och vilja förbättra det.

Han tycker att restaurangmomsen ska vara låg för att fler ska ha råd att gå på restaurang.
– Då skapas fler arbetstillfällen. Men det är kanske lite motsägelsefullt, för samtidigt vill jag att lönerna i branschen ska höjas.

Roger har varit tre år på sitt nuvarande arbete och har även tidigare arbetat inom hotell- och restaurangbranschen. Det händer att kollegorna vill diskutera politik, men det är vanligare att de pratar om arbetsförhållandena.
– Många av oss vill jobba heltid men får inte mer än 80 procent. Det är sena arbetstider och långa pass. Men annars är det en rolig bransch.

Han har tidigare varit medlem i Hotell- och restaurangfacket men gick ur. Det var när han inte kände sig välkommen att starta fackklubb, på grund av sitt engagemang i Moderaterna.

Ingår i temat: Valet 2018 13 artiklar

Alla artiklar i temat (10 till)