Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Inga bowlinghallar utan anmärkning

Arbetsmiljöverket är nu klara med sin stora översyn av landets bowlinghallar. Av samtliga 271 hallar var det ingen som klarade sig utan anmärkning.

Publicerad 26 augusti 2014
Inga bowlinghallar utan anmärkning
Ingen svensk bowlinghall uppfyllde från början EU-kraven. Foto: Mostphotos
inlinebild
Monica Torgrip, enhetschef på Arbetsmiljöverket. Foto: Arbetsmiljöverket

Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE

Arbetsmiljöverkets bowlinghallsprojekt har pågått sedan juni 2011. Ursprunget var nya, hårdare, EU-gemensamma säkerhetskrav, som införts sedan dödsolyckor inträffat på bowlinghallar i andra länder. Det visade sig att ingen av de 271 svenska hallarna levde upp till de nya säkerhetsreglerna. Det vanligaste problemet var att rörliga maskindelar, till exempel i kägelresningsmaskiner, saknade skydd. Detta innebär stor risk för olyckor.
– Genom att vi har inspekterat alla hallar i Sverige har vi höjt säkerhetsmedvetandet bland hallägare och Sveriges bowlinghallars förbund. Det kommer att skydda både personal och kunder från att fara illa, säger Monica Torgrip, enhetschef på AV.

Att åtgärda problemen har i många fall varit kostsamt. Arbetsmiljöverket konstaterar att fyra bowlinghallar lagts ner under projektets gång. 260 hallar har redan åtgärdat bristerna, resterande ska ha genomfört förbättringar senast slutet av 2014.
– Till en början var ägarna till bowlinghallarna negativa till vår insats. Men våra krav på förebyggande underhåll har fått hallägare att inse att bowlingmaskinerna krånglar mindre och får färre stopp med bättre underhåll, säger Monica Torgrip.

Arbetsmiljöverket har även lagt försäljningsförbud mot en av de största leverantörerna av bowlingmaskiner. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här