Nyheter TRE ÅR PÅ TRANELLSKA

”Ha tid att investera i eleven”

Praktiken är en viktig del av utbildningen. Annica Wallin, lärare i hotellkunskap, har några tips för att praktiktiden ska bli så bra som möjligt för både eleven och arbetsplatsen.

Publicerad 2 december 2022
Annica Wallin. Foto: Linda Svensson

Andra läsåret på Hotell och turism och Restaurang och livsmedelsprogrammen har eleverna sex veckors praktik. Tre veckor på hösten och tre på våren.
Det är ett viktigt inslag i utbildningen, säger Annica Wallin, lärare i hotellkunskap.
– Det är då våra elever får omsätta teori till praktik. Även om vi försöker bygga upp autentiska miljöer i skolan så är det först när de kommer ut på en arbetsplats som det blir på riktigt, med gästkontakter och skarpa lägen.

Efter pandemin har många arbetsplatser varit upptagna med att lära upp ny personal, så det har varit svårare än vanligt att hitta praktikplatser till alla. Men det har gått.
– Min kollega Annmarie har byggt ett fantastiskt nätverk och hon har bra relationer med branschen. Hon har lagt ned mycket tid på det här.

Tre råd till praktikplatsen

Annica Wallins råd till den som ska ta emot en elev från ett branschprogram:
  1. ”Det måste finnas en vilja att dela med sig av sina erfarenheter. Det smittar av sig.”
  2. Lyhördhet. ”Man måste kunna känna av eleven och se till att båda vinner på praktiken.”
  3. ”Vi vill att våra elever får gå med någon som brinner för sitt jobb. Alla gör inte det, och det är helt okej, men då kanske de inte ska vara handledare heller.”

– Vi har full respekt för att en del känner att de inte hinner ta emot en praktikant. De ska ha tid att investera i den här eleven. Det är superviktigt.

Alla praktikplatser får en genomgång av vad eleverna förväntas lära sig under praktiken och vilka moment som måste genomföras.
– Det här är betygsunderlag för oss, det måste vara rättssäkert.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här