Nyheter TRE ÅR PÅ TRANELLSKA

Praktiken ger dem mersmak

Hösttermin i tvåan och dags för praktik för eleverna på Tranellska i Västerås. Vi besökte Finley Rejström och Ingrid Pettersson när de fick smak på arbetslivet.

Publicerad 2 december 2022
Praktiken ger dem mersmak
Under sista praktikveckan jobbade Finley Rejström bland annat i receptionen på Steam hotel i Västerås. Foto: Jonas Bilberg

Det är ett bekant ansikte som möter oss i receptionen på Steam hotel i Västerås. Finley Rejström gör den sista av tre veckor på sin APL, arbetsplatsförlagt lärande.
– Nu börjar jag klockan sju. Det här är de rätta timmarna för mig, jag är morgon­människa. Förra veckan jobbade jag kväll, då sitter jag bara och degar ­i soffan tills det är dags.

I lobbyn håller Västerås stad på att ställa ­​i ordning för en nätverksträff för stadens näringsliv. Eftermiddagen ska ägnas åt den lokala besöksnäringen.
– Då är alla här, många arbetsgivare som du kan imponera på, säger Annmarie Larshans.
Hon är lärare från Hotell- och turismprogrammet och på besök för att kolla hur Finley har det.

Han har fått visa vad han går för under veckorna på Steam. Han har hållit i visning av kontrollrummet för besökare, och han har fått hjälpa gäster i The View på hotellets artonde våning. Där ska det vara lite mer personligt, lite lyxigare.
– Det känns som att de litar på mig. De ser mig som alla andra, de är jätte­schysta, säger han.

Det är fortfarande utlandsjobb som hägrar för Finley. I somras var han ­i Grekland och såg möjligheter.
– Alla jobb jag såg tänkte jag att ­»det kan jag också jobba med«. Jag vill kunna säga att jag varit på alla sju kontinenter och alla sju hav.

I trean får en del åka på utlandspraktik. Finley hoppas bli en av dem.
– Det enda som känns jobbigt är att vara borta från kompisarna.

En och en halv kilometer från Steam hotel ligger Pråmen, en restaurang på vatten i Västerås hamn. Där praktiserar Ingrid Pettersson.

När vi pratade med henne senast hade hon bytt inriktning från bakning till servering. Och den banan vill hon fortsätta på.
– Det känns verkligen jättekul. Det känns som jag har hittat mitt drömyrke.
I dag, en måndag i slutet av november, är restaurangen stängd för gäster och förberedelserna för julbordet som drar i gång om två dagar är i full gång.
– Vi ställer i ordning och dukar. I går rullade jag de sista köttbullarna, berättar Ingrid.

Hon rör sig vant i restaurangen. Visar ingen blygsel eller osäkerhet. Kanske hänger det ihop med att hon i somras fick representera Tranellska på branschtävling i Italien. Hon var den yngsta deltagaren och tävlade tillsammans med en österrikisk elev i servering.
– Det blev ingen medalj för min del. Det var ju 500 jätteduktiga elever som tävlade. Det var en jättekul upplevelse. Och två andra från Tranellska tog guld och brons i sina tävlingar.

Tävling för elever

Organisationen AEHT, Association Européenne des Ecoles d’hotellerie et de tourisme, anordnar tävlingar för elever på hotell- och restaurangutbildningar i Europa. Tidigare i år fick fyra elever från Tranellska chansen att visa sina kunskaper på en tävling i italienska Senegallia. Det blev två medaljer. Fanny Hultgren tog guld i Tourist destination och Maryam Suleiman tog brons i Hospitality management.

Skolan har förberett Ingrid, men att jobba på riktigt är en helt ny nivå, säger hon.
– En sak jag har lärt mig är att jag är kapabel till mer än jag tror.
I sommar kommer hon kanske att få jobba på Pråmens bakficka Magasinet.
– Eller hur Linnea? Visst kan jag kanske få jobba där i sommar?, ropar Ingrid till en av sina två handledare, som bekräftar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här