Hösttermin i tvåan och dags för praktik för eleverna på Tranellska i Västerås. Vi besökte Finley Rejström och Ingrid Pettersson när de fick smak på arbetslivet.

Det är ett bekant ansikte som möter oss i receptionen på Steam hotel i Västerås. Finley Rejström gör den sista av tre veckor på sin APL, arbetsplatsförlagt lärande.
– Nu börjar jag klockan sju. Det här är de rätta timmarna för mig, jag är morgonmänniska. Förra veckan jobbade jag kväll, då sitter jag bara och degar i soffan tills det är dags.
I lobbyn håller Västerås stad på att ställa i ordning för en nätverksträff för stadens näringsliv. Eftermiddagen ska ägnas åt den lokala besöksnäringen.
– Då är alla här, många arbetsgivare som du kan imponera på, säger Annmarie Larshans.
Hon är lärare från Hotell- och turismprogrammet och på besök för att kolla hur Finley har det.
Han har fått visa vad han går för under veckorna på Steam. Han har hållit i visning av kontrollrummet för besökare, och han har fått hjälpa gäster i The View på hotellets artonde våning. Där ska det vara lite mer personligt, lite lyxigare.
– Det känns som att de litar på mig. De ser mig som alla andra, de är jätteschysta, säger han.




Det är fortfarande utlandsjobb som hägrar för Finley. I somras var han i Grekland och såg möjligheter.
– Alla jobb jag såg tänkte jag att »det kan jag också jobba med«. Jag vill kunna säga att jag varit på alla sju kontinenter och alla sju hav.
I trean får en del åka på utlandspraktik. Finley hoppas bli en av dem.
– Det enda som känns jobbigt är att vara borta från kompisarna.
En och en halv kilometer från Steam hotel ligger Pråmen, en restaurang på vatten i Västerås hamn. Där praktiserar Ingrid Pettersson.
När vi pratade med henne senast hade hon bytt inriktning från bakning till servering. Och den banan vill hon fortsätta på.
– Det känns verkligen jättekul. Det känns som jag har hittat mitt drömyrke.
I dag, en måndag i slutet av november, är restaurangen stängd för gäster och förberedelserna för julbordet som drar i gång om två dagar är i full gång.
– Vi ställer i ordning och dukar. I går rullade jag de sista köttbullarna, berättar Ingrid.



Hon rör sig vant i restaurangen. Visar ingen blygsel eller osäkerhet. Kanske hänger det ihop med att hon i somras fick representera Tranellska på branschtävling i Italien. Hon var den yngsta deltagaren och tävlade tillsammans med en österrikisk elev i servering.
– Det blev ingen medalj för min del. Det var ju 500 jätteduktiga elever som tävlade. Det var en jättekul upplevelse. Och två andra från Tranellska tog guld och brons i sina tävlingar.
Tävling för elever
Skolan har förberett Ingrid, men att jobba på riktigt är en helt ny nivå, säger hon.
– En sak jag har lärt mig är att jag är kapabel till mer än jag tror.
I sommar kommer hon kanske att få jobba på Pråmens bakficka Magasinet.
– Eller hur Linnea? Visst kan jag kanske få jobba där i sommar?, ropar Ingrid till en av sina två handledare, som bekräftar.