Nyheter TRE ÅR PÅ TRANELLSKA

Praktiken ger dem mersmak

Hösttermin i tvåan och dags för praktik för eleverna på Tranellska i Västerås. Vi besökte Finley Rejström och Ingrid Pettersson när de fick smak på arbetslivet.

Publicerad 2 december 2022
Praktiken ger dem mersmak
Under sista praktikveckan jobbade Finley Rejström bland annat i receptionen på Steam hotel i Västerås. Foto: Jonas Bilberg

Det är ett bekant ansikte som möter oss i receptionen på Steam hotel i Västerås. Finley Rejström gör den sista av tre veckor på sin APL, arbetsplatsförlagt lärande.
– Nu börjar jag klockan sju. Det här är de rätta timmarna för mig, jag är morgon­människa. Förra veckan jobbade jag kväll, då sitter jag bara och degar ­i soffan tills det är dags.

I lobbyn håller Västerås stad på att ställa ­​i ordning för en nätverksträff för stadens näringsliv. Eftermiddagen ska ägnas åt den lokala besöksnäringen.
– Då är alla här, många arbetsgivare som du kan imponera på, säger Annmarie Larshans.
Hon är lärare från Hotell- och turismprogrammet och på besök för att kolla hur Finley har det.

Han har fått visa vad han går för under veckorna på Steam. Han har hållit i visning av kontrollrummet för besökare, och han har fått hjälpa gäster i The View på hotellets artonde våning. Där ska det vara lite mer personligt, lite lyxigare.
– Det känns som att de litar på mig. De ser mig som alla andra, de är jätte­schysta, säger han.

Det är fortfarande utlandsjobb som hägrar för Finley. I somras var han ­i Grekland och såg möjligheter.
– Alla jobb jag såg tänkte jag att ­»det kan jag också jobba med«. Jag vill kunna säga att jag varit på alla sju kontinenter och alla sju hav.

I trean får en del åka på utlandspraktik. Finley hoppas bli en av dem.
– Det enda som känns jobbigt är att vara borta från kompisarna.

En och en halv kilometer från Steam hotel ligger Pråmen, en restaurang på vatten i Västerås hamn. Där praktiserar Ingrid Pettersson.

När vi pratade med henne senast hade hon bytt inriktning från bakning till servering. Och den banan vill hon fortsätta på.
– Det känns verkligen jättekul. Det känns som jag har hittat mitt drömyrke.
I dag, en måndag i slutet av november, är restaurangen stängd för gäster och förberedelserna för julbordet som drar i gång om två dagar är i full gång.
– Vi ställer i ordning och dukar. I går rullade jag de sista köttbullarna, berättar Ingrid.

Hon rör sig vant i restaurangen. Visar ingen blygsel eller osäkerhet. Kanske hänger det ihop med att hon i somras fick representera Tranellska på branschtävling i Italien. Hon var den yngsta deltagaren och tävlade tillsammans med en österrikisk elev i servering.
– Det blev ingen medalj för min del. Det var ju 500 jätteduktiga elever som tävlade. Det var en jättekul upplevelse. Och två andra från Tranellska tog guld och brons i sina tävlingar.

Tävling för elever

Organisationen AEHT, Association Européenne des Ecoles d’hotellerie et de tourisme, anordnar tävlingar för elever på hotell- och restaurangutbildningar i Europa. Tidigare i år fick fyra elever från Tranellska chansen att visa sina kunskaper på en tävling i italienska Senegallia. Det blev två medaljer. Fanny Hultgren tog guld i Tourist destination och Maryam Suleiman tog brons i Hospitality management.

Skolan har förberett Ingrid, men att jobba på riktigt är en helt ny nivå, säger hon.
– En sak jag har lärt mig är att jag är kapabel till mer än jag tror.
I sommar kommer hon kanske att få jobba på Pråmens bakficka Magasinet.
– Eller hur Linnea? Visst kan jag kanske få jobba där i sommar?, ropar Ingrid till en av sina två handledare, som bekräftar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här