Nyheter Tre år på Tranellska

Ett år i arbetslivet

Nu är det ett år sedan Ingrid, Finley och Jasmine tog studenten. Vi ringde upp dem för att höra hur det första året i arbetslivet blev.

Publicerad 12 juni 2025
Ett år i arbetslivet
Nu har Ingrid, Finley och Jasmine varit ute i arbetslivet i ett år. Foto: Tom Pettersson, Niklas Rejström, Kristina Wongpachom.

Under tre skolår följde Hotellrevyn fem elever på Tranellska gymnasiet i Västerås. Nu har det gått ett år sedan de tog studenten. Vi ringde upp tre av dem för att höra hur det har gått med sommelierutbildningen, jobbsöket och drömmen om att jobba utomlands.

Avsmakningsmenyer och sommelierdrömmar

Ingrid Pettersson gick restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning mot servering på gymnasiet. I trean började hon jobba extra på Västeråsrestaurangen Hattfabriken.

Ingrid Pettersson framför restaurang Hattbaren i Västerås.
Servitrisen Ingrid Pettersson delar sin tid mellan restaurangerna Hattbaren och Frank i Västerås. Foto: Tom Pettersson.

Efter studenten blev hon kvar där.
– I augusti fick jag även anställning på Frank som är en annan typ av restaurang med god mat och fina viner. Där har vi en avsmakningsmeny och berättar för gästerna vad de ska äta först när vi serverar den, säger Ingrid.

Nu delar hon sin tid mellan Frank och Hattfabriken.
– Det är roligt med ombyte och väldigt lärorikt att jobba på två olika ställen. Även om det är samma koncern så jobbar de på helt olika sätt.

Vad får du göra?
– Jag är servitris så jag jobbar framför allt i matsalen. På Hattfabriken jobbar jag också lite bakom baren och håller på att lära mig att blanda drinkar. På Frank får jag presentera menyn och föreslå viner.

När du tog studenten var du sugen på att gå en sommelierutbildning i Grythyttan. Hur har det gått med det?
– Jag vill nog gå den först om ett år när jag har lite mer erfarenhet. Men jag lär mig mycket om viner av att jobba på Frank. Jag har även lånat hem en sommelierbok.

Sluttävlat för nu

Under gymnasiet tävlade du och vann gymnasie-SM i servering. Har du fortsatt med det?
– Nej. Just nu känner jag mig ganska klar med att tävla. Men jag är glad att jag var med i Gymnasie-SM, det var en bra erfarenhet.

Jag skulle älska att få jobba på fine dining-restauranger.

Ingrid Pettersson

Är arbetslivet som du tänkte dig?
– Ja, det är det. Jag jobbade ju redan på Hattfabriken under gymnasiet så det var något som jag redan kände till. Men jag trodde kanske inte att jag skulle få jobb på en restaurang som Frank när jag fortfarande är så här ung. Det krävs ganska mycket för att man ska kunna jobba där.

Har du haft nytta av utbildningen på Tranellska?
– Ja absolut. Vi övade ju mycket på gästbemötande eftersom vi hade restaurang i skolan.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
– Jag skulle älska att få jobba på fine dining-restauranger och kanske säsongsjobba.

”Känner verkligen att jag har hittat rätt”

Jasmine Constable gick hotell- och turismprogrammet på Tranellska. Men det visade sig snart att det inte var helt enkelt att få jobb inom den inriktningen.
– Jag har sökt jättemycket jobb inom hotell utan att få ett enda, säger hon.

Jasmine blandar en drink i baren på Boulebar.
Jasmine Constable trivs med jobbet på Boulebar i Örebro. Foto: Kristina Wongpachom.

I stället har Jasmine hoppat runt och testat att jobba både i barer och butik. Nu har hon flyttat till Örebro och jobbar på Boulebar.
– Jag trivs jättebra där!

Vad får du göra?
– Jag jobbar som bartender, serverar och förklarar för gästerna hur man spelar boule. Det är en perfekt blandning. Just service är ju det som jag tycker är roligast. Jag känner verkligen att jag har hittat rätt.

Jag hade världens bästa lärare.

Jasmine Constable

Har du haft nytta av utbildningen på Tranellska?
– Ja, servicebemötandet jag lärde mig i skolan har jag haft jättestor nytta av. Jag är så glad att jag också fick möjlighet att specialisera mig inom servering trots att jag gick hotell och turism. Jag hade världens bästa lärare som även gick igenom hur man jobbar i bar.

– När det är så svårt att få jobb inom hotell är det väldigt bra att ha serveringen och bartenderyrket att luta mig mot.

Vill jobba utomlands

Finley Rejström gick hotell- och turismprogrammet på Tranellska och drömde redan från början om att resa och jobba utomlands. När han tog studenten var målet att jobba hela sommaren för att ha råd att tågluffa i Europa.

Finley Rejström på sitt jobb på Byggmax.
Finley Rejström vill jobba inom hotell och restaurang med jobbar på Byggvaruhus eftersom det är bättre betalt. Foto: Niklas Rejström

– Jag vill ju jobba inom restaurang eller hotell, men blev kvar hos min pappa på Byggmax eftersom det tyvärr är bättre betalt.

Hur blev tågluffen?
– Det var underbart, helt klart en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Jag är så taggad på att göra om det.

Det är kul att inte gå i skolan. Man är ju fri att göra vad man vill.

Finley Rejström

Men i november var Finley tillbaka i skolvärlden. Han fick nämligen följa med fem elever från Tranellska som skulle tävla i den internationella tävlingen AEHT i Riga. Samma tävling som Finley själv vann guld i, året innan.

– Jag hjälpte eleverna lite och följde efter huvuddomaren. Jag ska nämligen vara konferencier och lokalkoordinator när tävlingen hålls i Västerås i höst. Det ska bli jättekul, säger Finley och fortsätter:
– Det är elever från 26 länder som är med så det är en bra chans att knyta kontakter. Jag vill ju fortfarande ut och resa och jobba i andra länder.

Sommarjobbet som inte blev av

Planen var att han och flickvännen skulle jobba på en sushirestaurang på Rhodos i sommar.
– Allt var klart. Men sedan drog jag av korsbandet under en skidresa. Så det vara bara att ställa in sommarjobbet. Jag har opererats och håller på med rehab nu. Men vi åkte i alla fall en vecka till England.

– Det är kul att inte gå i skolan. Man är ju fri att göra vad man vill. Men jag saknar lärarna. De var underbara och hjälpte mig med allt. I efterhand inser man hur mycket det har betytt.

Hur ser framtidsplanerna ut nu?
– Jag fortsätter på Byggmax tills jag hittar ett jobb inom hotell eller turism som ger lika mycket betalt. Sedan hoppas jag att jag kan åka utomlands och jobba nästa sommar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här