Tre år lider mot sitt slut. Det är med blandade känslor, men mest glädje och lättnad, som eleverna på Tranellska säger hejdå till gymnasiet.
När vi först träffade Moa, Benjamin, Ingrid, Finley och Jasmine på Tranellska gymnasiet i Västerås var det en krispig höstdag i början av första terminen.
De var spända. Det mesta var nytt för dem: skolan, klasskompisarna och lärarna.
Nu är det en annan, uppsluppen, samling som möter oss. Det är nedräkning till studenten.
Av sex elever som vi mötte första gången för snart tre år sedan finns fem kvar. Lovisa valde ganska tidigt att byta till samhällsprogrammet.
Men de som är kvar är fortsatt nöjda med sitt val.
– Vi har fått så mycket möjligheter genom skolan. Vi har lagat mat till kronprinsessan, serverat med kocklandslaget … Säg någon annanstans där man fått göra det, säger Benjamin Nygren.


Men det var på håret att de blev kvar. Det säger både Finley Rejström och Jasmine Constable.
– Första veckan i tvåan när man kom tillbaka efter lovet och vi var fyra kvar i klassen, då funderade jag nog på att hoppa av, säger Finley, och Jasmine nickar instämmande.
Så här bara veckor före studenten har ett visst lugn infunnit sig.
Det börjar bli för sent för några sena insatser för höjda betyg, och för tidigt för att lägga ned skolarbetet, om nu någon hade varit sugen på det.
”Nu går alla sina egna vägar”
Men så skoltrötta verkar de inte vara. Snarare är det ett vemod som vilar över ungdomarna.
– Man har ju byggt upp relationer under de här åren. Nu går alla sina egna vägar. Att inte ses varje dag kommer att kännas konstigt, och att inte komma tillbaka efter sommarlovet, säger Finley.
Moa håller med. Skolan har blivit den naturliga samlingsplatsen.
– Det ska bli skönt att sluta, men det kommer att bli annorlunda att inte åka till skolan och träffa kompisar.
Benjamin vill bara jobba
Vi möter Benjamin på hans praktik på restaurang Limone i centrala Västerås.
Han har säkrat jobb efter studenten och kommer att kocka vidare i livet, åtminstone ett tag till.

När vi träffade honom första gången var han lite sugen på skolkök.
– Sade jag det? Nej, det är roligare att stå i restaurang, skolkök är inte riktigt min grej.
När de här ungdomarna var nya på skolan var också deras rektor ny.
Han – Marcus Hallgren – kom med erfarenheter från tävlingar. Det har präglat skolan, och flera elever har ställt upp i olika tävlingar.
Service på restaurangen, det är min grej.
Benjamin Nygren
Men det är inget för Benjamin.
– Jag gillar att köra service på restaurangen, det är min grej.
Vinst i Vilnius
Tävlat har däremot både Finley och Ingrid gjort, med den äran.
I höstas var Finley en av fem elever från Tranellska som tävlade i Vilnius, i AEHT:s tävling för studerande. Tillsammans med lagkamrater från Kroatien och Nederländerna landade han guldet i klassen Tourist destination.

Tävlingen i Vilnius, och praktiken i Grekland, har gett honom minnen och vänner för livet. Flera av dem planerar han att träffa efter studenten.
– Jag kommer bo hemma några månader och jobba, på Byggmax och O’Learys. Sen ska jag ut och tågluffa i två månader. Jag har flera jag ska åka och hälsa på och bo hos.
Ingrid Pettersson vann nyligen gymnasie-SM i servering tillsammans med klasskamraten Julia Lehto Tapper. Detta trots att hon hade tappat rösten.
– Julia fick sköta presentationerna så fick jag bedömas på de tekniska delarna. Jag trodde absolut inte att vi skulle vinna.
Moa siktar på innebandymålet
En annan som tävlar, men inte i yrkestävlingar, är Moa Gunnstedt.
Hennes innebandylag Rönnby har tagit sig upp i allsvenskan, vilket betyder mycket träning och många matcher.
Det har inte varit självklart hela vägen att hon skulle slutföra Restaurang och livsmedel, berättar Moa. Men nu har hon klarat godkänt i alla ämnen och får sin examen.

– Jag har ett hemligt intresse av motorsport, så ett tag tänkte jag att jag skulle byta gymnasieprogram. Men sedan tänkte jag att det kan man hålla på med hemma. Om man håller på med samma sak för mycket blir det tråkigt, säger Moa.
– Så jag blev kvar på restaurang. Nu har jag godkänt i alla ämnen och kommer få min examen, så jag känner mig nöjd.

Det ska bli ”jävligt skönt” att ta studenten, säger Benjamin. Men inte för att han är missnöjd med skolan. Tvärtom.
Eddie är vår mentor, han är tio av tio alltså.
Benjamin Nygren
– Det finns ingen annan linje jag velat gå än restaurang. Vi har haft väldigt bra lärare. Eddie är vår mentor, han är tio av tio alltså. Han brinner för att vara lärare. Han kan stanna kvar på skolan för att vi ska få laga mat. Jag tror att han blir nominerad till årets lärare varje år.
Jasmine håller med.
– Jag kommer att sakna hur tajt skolan är. Man känner alla, det är en trygg miljö. Vi får med oss jättemycket härifrån. Lärarna är så engagerade och har en sådan erfarenhet.
Vad ska du göra efter studenten?

– Jag ska jobba och träna. Vi har gått upp i allsvenskan i innebandy, så det blir nästan som en heltidsgrej. Jag har jobb som personlig assistent.

– Jag ska tågluffa i två månader, sedan förhoppningsvis jobba på charterbåt i Medelhavet eller Karibien.

– Jag ska jobba. Vi får se vart det tar mig. Men så småningom vill jag utbilda mig till sommelier i Grythyttan.

– Jag kommer att ta lite av ett sabbatsår och jobba deltid och se vad jag vill göra sen. Jag skulle vilja jobba med turism för barn.
Nya planer för framtiden
Flera av ungdomarna har skiftat mål sedan de började sina utbildningar, men inte Finley. Han vill fortfarande ut i världen, och är på god väg.
Benjamin ville utbilda sig till bartender i ett varmt land när vi pratade med honom första gången.
– Jag skulle fortfarande vilja lära mig bartenderyrket, men jag vet inte om jag vill jobba med det. Det är mer att det skulle vara roligt att kunna.
Jasmine, som gjorde sin sista praktik på förskola, vill hitta ett jobb där hon får ägna sig åt turism för barn. Nu är det inte längre pilot eller flygvärdinna som lockar.
– Det finns något fint i att jobba som flygvärdinna och pilot, men jag vill vara med folk.
Hittade mina styrkor i det jag är bra på.
Ingrid Pettersson
Ingrid, som i ettan var säker på att hon ville jobba med bageri och konditori, har blivit en stjärna inom servering.
– Jag tror att bageridelen hade varit jätterolig, men jag var inte på rätt plats i livet. Min mentor fick mig att inse att bageri var en hobby för mig. Jag hittade mina styrkor i det jag är bra på.