Full fart första året!
Benjamin Nygren. Foto: Jonas Bilberg
Fokus TRE ÅR PÅ TRANELLSKA

Full fart första året!

Vid skolstarten i höstas berättade sex elever om skolan, livet och framtidsdrömmarna. Nu när deras första läsår på Tranellska gymnasiet går mot sitt slut kollar vi läget igen.

Det är en osed­vanligt grå­daskig vårdag. Eleverna i årskurs ett på Hotell och ­turism på Tranellska gymnasiet ­i Västerås har sin första lektion. De är fem starka på plats.
Läraren Annica Wallén ber dem berätta vad de jobbar med just nu.

– Vi håller på med en virtuell rundvandring på olika logier i Västerås. I eftermiddag ska vi besöka några var och filma, berättar Lovisa Enlund.
I början tyckte Lovisa att det var skönt att klassen var så liten. Nu ser hon vissa nackdelar.

– Det är lite jobbigt när man har grupparbete till exempel. Om någon är sjuk får man jobba själv. Och på idrotten är det inte så roligt att vara fem.
Men i övrigt är det bra, tryggt.

Detsamma säger Jasmine Constable. Hon njuter fortfarande av det relativa lugnet i den lilla klassen.
– Jag står verkligen fast vid att det är bra att vi är en liten klass. Jag blir lätt bekväm.

Lärarna Annica Wallén och Sofia Wärn på plats i klassrummet och berättar tillsammans med eleverna om vad de jobbar med just nu. Foto: Jonas Bilberg
– Jag vet vad jag vill jobba med, det är därför jag går den här linjen, säger Finley Rejström. Foto: Jonas Bilberg
I början tyckte Lovisa att det var skönt med en liten klass. Nu ser hon vissa nackdelar. – Det är lite jobbigt när man har grupparbete till exempel. Om någon är sjuk får man jobba själv. Foto: Jonas Bilberg

Jasmine har släppt tankarna på att kanske bli flygvärdinna, men inte på resandet. Hon hoppas bli en av dem som får utlandspraktik i Grekland i trean, och efter studenten ska det tågluffas.

Under våren hade de sin första praktik. Tanken är att de ska prova alla yrkesroller på ett hotell. Jasmine jobbade i frukosten på stadens kanske främsta turistattraktion, Steam Hotel.
– Det var väldigt stressigt. Många trodde nog att jag bara var en nyanställd.

Jag kommer fort­farande vara nervös på nästa praktik men de vet ju att vi inte kan allt.Lovisa Enlund

Lovisa, som önskade sig en liten arbetsplats, hamnade i receptionen på Hotel Plaza.
– Jag lärde mig ganska snabbt. Det var väldigt kul. Jag kommer fort­farande vara nervös på nästa praktik men de vet ju att vi inte kan allt.

Finley Rejström kommer sent, tåget från Köping var försenat. Bandanan som var hans signum i höstas är borta.
– Ja, jag är ingen bandanakille längre.

Det har hänt mycket sedan i höstas säger han. Tiden har gått fort.
– Skolan är inte direkt vad jag hade tänkt mig. Det är mycket snack om politik, det är kanske det jag gillar minst med min klass, att det är mycket starka åsikter. Men jag vet vad jag vill jobba med, det är därför jag går den här linjen.

Tranellska gymnasiet i Västerås Foto Jonas Bilberg
BENJAMIN NYGREN. I höstas: Åka utomlands, gå bartenderutbildning. Nu: Siktar på kockjobb. »Jag börjar nog i Västerås, men i framtiden är det inget som stoppar mig från att jobba utomlands.« Foto: Jonas Bilberg
JASMINE CONSTABLE. I höstas: Ville kanske bli flygvärdinna. Nu: Har resdrömmar. »Jag vill se hela Europa. Annars vet jag inte vad jag drömmer om. Hotell och turism är ju en ganska bred utbildning.« Foto: Jonas Bilberg
INGRID PETTERSSON. I höstas: Starta eget bageri eller konditori. Nu: Matsalsarbete. »Jag gillar fortfarande att baka, men det är inte det jag vill jobba med. Nu är målet att bli hovmästare.« Foto: Jonas Bilberg
FINLEY REJSTRÖM. I höstas: Jobb utomlands Nu: Jobb utomlands. »Jag vill se om det är något annorlunda någon annanstans. Sedan kan jag ta med mig det hem, kanske göra något eget.« Foto: Jonas Bilberg
MOA GUNSTEDT. I höstas: Jobba som kock på ställe med med bra arbetsmiljö. Nu: Fortfarande jobba i kök. »Jag har verkligen valt rätt program. Jag kommer säkert att börja jobba i Västerås, sen får vi se.« Foto: Jonas Bilberg
LOVISA ENLUND. I höstas: Jobba på hotell eller plugga vidare. Nu: Reception, konferens eller eventplanering. »Jag håller det fort­farande lite öppet, men vill jobba inom service ett tag i alla fall.« Foto: Jonas Bilberg

Svenskläraren Sofia Wärn gör entré. Hon vill, tillsammans med eleverna, berätta om hur de jobbar ämnes­integrerat och väver in yrkesämnen även i till exempel språkundervisning.
– Vi har till exempel pratat om formellt och informellt språk, hur funkar det på jobbet?

Hon berättar att det kan vara bra för motivationen att använda det stundande yrkeslivet i undervisningen. Det är lättare för eleverna att se nyttan av kunskapen de får med sig.
– Många som kommer till yrkesprogram vill jobba. De känner sig kanske klara med svenska och engelska. Men när vi pratar om det förstår de att det är viktigt i yrket.

Benjamin Nygren med läraren Eddie Carlsson i metodköket. Foto: Jonas Bilberg
Benjamin Nygren har provsmakningsskeden framme. Det är han som ligger bakom sparrissoppan som ska serveras i restaurangen i dag. Foto: Jonas Bilberg
Det är fullbokat i restaurangen i dag. Ingrid Pettersson och Moa Gunstedt placerar ut menyer. Foto: Jonas Bilberg
Nöjda gäster på Tranellskas trerättersmiddag. Foto: Jonas Bilberg

I skolbyggnaden på andra sidan vägen finns metodköket där restaurang- och livsmedelsprogrammet har sina praktiska lektioner. Där finns också en restaurang som är öppen för externa gäster.

I dag är det måndag och ettornas tur att laga och servera maten och baka brödet som sedan säljs i butiken.
Ingrid Pettersson står vid hovmästarpulpeten. I februari var hon en av sex elever från Tranellska som fick åka till Stockholm och servera när kocklands­laget hade ett träningsevent.
– Det var nervöst. De jobbar så professionellt. Men det var verkligen en rolig upplevelse.

I sommar har Ingrid fixat sommarjobb på Schenströmska herrgården i Ramnäs norr om Västerås.
– Jag praoade där i åttan, jag älskade att vara där. Nu får jag sommarjobba på riktigt.

Det är fullbokat i restaurangen och gästerna droppar in allteftersom. För 100 kronor får de en trerättersmeny.
I dag serveras till exempel rårakor med löjrom eller sparrissoppa till förrätt.

Det är solklart att det är den här branschen jag vill jobba i. Jag valde ju den här skolan för att bli kock.Benjamin Nygren

Benjamin Nygren står för sparrissoppan. Han har lärt sig mycket sedan han först klev in genom dörrarna till skolan.
– Det är solklart att det är den här branschen jag vill jobba i. Jag valde ju den här skolan för att bli kock.
Det är till och med så att utbildningen var roligare än han hade föreställt sig.
– Man märker en ständig utveckling. Det är väldigt kul, säger Benjamin.

Moa Gunstedt i bageriet. Det är ettornas tur att baka brödet som ska säljas i butiken. Foto: Jonas Bilberg
Moa Gunstedt i bageriet. Foto: Jonas Bilberg
Foto: Jonas Bilberg

Från bageriet dyker Moa Gunstedt upp. Mycket av det eleverna bakar säljer man i butiken intill matsalen.
En pappers­kasse med nybakat kostar bara 50 kronor. Det är inte konstigt att västeråsarna köar. Kanske är det där omgången chokladbollar som Moa gjort under förmiddagen hamnar.

Moa gillar gemenskapen som uppstår i köket.
– Det viktigaste jag har lärt mig sedan jag började här är att man måste ha en kommunikation i köket. Annars springer man runt som yra höns.
Året har bara runnit iväg, säger hon.
– Det har hänt mycket. Det känns som att man har fått mer koll på vad man ska göra, mer rutin. Det är inte så stressigt längre.