Vakanser ger nya chanser
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM PERSONALBRIST

Vakanser ger nya chanser

Branschens arbetsgivare har det tufft när de ska fylla alla lediga tjänster med kompetent personal. Dags att se över jobberbjudandet? Heltid, bra lön och utvecklingsmöjligheter kan behövas i konkurrensen om arbetskraften.

Publicerad 20 oktober 2021

Äntligen kan vi leva normalt igen. Ropar nästan alla. Personalbristen gör det tufft för folk i hotell- och restaurangbranschen.

Tyvärr är många vana. Redan före pandemin var underbemanning ett problem.
Och ni vet ju … man ställer upp för kollegorna.

Kanske har du jobbat efter utstämpling, eller ryckt in när ingen hinner plocka undan disken i matsalen, trots att du bara hade vägarna förbi? Gjort ett inhopp på din lediga dag, när du hade tänkt hänga med kompisar eller ligga och sträcktitta på serier.
För det är ju så vi gör. Det vittnar Simeon om här och Kajsa, Natalie och Daniel om här.

När pandemin slog till var det de tillfälligt anställda som först försvann. Många sökte sig till andra branscher eller började studera. För en del var det säkert en välkommen spark i baken, men för andra var det med sorg man lämnade en bransch man tyckte om.

Slimmade scheman, deltid och otrygga anställningar jagade bort folk. Nu skulle de behövas.
Arbetsgivare utlyser hittelön för den som fixar kockar, sommelierer och andra med specialistkompetens. Ändå har de tufft att fylla vakanserna.

Hittelönen kanske blir mer lockande om den läggs på lönen i stället?

Nu är tid att se över sitt erbjudande. Hittelönen kanske blir mer lockande om den läggs på lönen i stället?
Kanske måste man erbjuda heltid om man ska kunna konkurrera om arbetskraften? Utvecklingsmöjligheter?

Sista veckan i oktober storsatsar HRF på att värva medlemmar. Jag hoppas att fler tar chansen att förändra villkoren i branschen genom kollektivet. Tusentals röster tillsammans går inte att ignorera.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här