Jobba gratis är inte att vara driven
Hotellrevyns chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM GRATISJOBB

Jobba gratis är inte att vara driven

Att arbeta utan lön är inte ett sätt att visa vilja och engagemang. Däremot visar företaget vilken typ av arbetsgivare man är.

Publicerad 22 september 2021 Kommentera

Det finns branscher där obetalda provjobb anses vara ett sätt att visa framfötterna. Media till exempel. Och restaurang. Det här är något som fackförbund har försökt ändra på under lång tid.

I ljuset av kampen för schysta villkor är det beklagligt när en kändis som Laila Bagge går ut och tycker att gratis­jobb är ett sätt att visa vilja och engagemang. Som att det vore det enda sättet.

När jag stapplade ut på arbetsmarknaden i slutet av 80-talet var det aldrig fråga om att jobba gratis.
Kanske hade jag tur, med arbetsgivare som tyckte att det var självklart att betala även under upplärningstiden.
Min insats och mitt engagemang var ju inte mindre för att jag saknade erfarenhet.

Det som hägrade var inte lönen, den fick jag ju tack och lov ändå, utan det var uppskattning och förhoppningsvis ett regelbundet extrajobb.

Det är ganska stötande att höra hur Laila Bagge och Camilla Läckberg, inför lanseringen av tv-programmet Svenska Powerkvinnor, i en intervju ondgör sig över unga som vill ha allt serverat, och som ett exempel tar att man inte vill jobba gratis.

De allra flesta gör sitt bästa

Tro mig – jag vet att det finns folk som saknar driv, men jag vet också att de allra flesta gör sitt bästa. Unga som knegar på, som stiger upp tidigt för att ta sig till ett inte alltför glammigt men dock avlönat jobb där man servar andra för att ge en bra upplevelse.

De behöver inte kändiskvinnors förakt, de förtjänar respekt. Och lön, för bövelen.

 

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här