Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Unga får dålig introduktion

Unga som är nya på jobbet får inte det mottagande som de behöver, visar en inspektion som Arbetsmiljöverket har gjort. Bland annat saknades riskbedömningar på hotell, restauranger och campingar.

Publicerad 14 oktober 2013
Unga får dålig introduktion
Två tredjedelar av de inspekterade campingarna fick anmärkning. Foto: Michael Folmer/Colourbox

Arbetsgivarna brister när det gäller introduktion, handledning och riskbedömningar av arbetsuppgifter för unga anställda. Många unga får inte heller rätt information för hur de ska agera i hot- och våldssituationer, visar inspektionen som genomfördes mellan april och september 2013.
269 av de inspekterade arbetsplatserna fanns inom hotell- och restaurangbranschen, 144 av dem fick krav gällande brister som de måste åtgärda. Den vanligaste bristen var att det saknades riskbedömning av arbetsuppgifterna som de unga skulle utföra. Andra krav handlade om att det saknades rutiner för introduktion och handledning, att arbetsgivare inte hade informerat de minderåriga hur de ska agera i en hot- och våldssituation eller hur de ska undvika exponering för farliga kemiska ämnen.

Under inspektionen besöktes även 42 campingar. 27 av dem fick krav, som oftast handlade om att det saknades riskbedömning men också om bristande rutiner för introduktion och handledning. Totalt inspekterades 1 300 arbetsplatser och inspektörerna fann 1 500 brister som ledde till att krav ställdes.
Under sommaren var även 16 ungdomar anställda av Arbetsmiljöverket för att informera andra unga om deras rättigheter. Ungdomarna besökte bland annat kaféer, restauranger och butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Målet har varit att öka ungdomars kunskaper kring arbetsmiljöfrågor och rättigheter på arbetsplatsen.
– Det är förstås ett arbete som vi kommer att fortsätta med, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här