Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så vanliga är fallolyckorna

Fallolyckor är inte bara den vanligaste formen av arbetsolycka, utan ger ofta allvarliga konsekvenser. Städare är branschens mest utsatta yrkesgrupp.

Publicerad 25 april 2014
Så vanliga är fallolyckorna
Våta golv är en anledning till att hotell- och restaurangbranschens anställda ramlar. Foto: Colourbox

Det är Afa Försäkring som ligger bakom rapporten över fallolyckor i arbetslivet, som presenterades i dag. Statistiken kommer från Afa:s databas för anmälningar om arbetsskador.
– Vi kan konstatera att ramla och falla var den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsoyckor mellan 2008 och 2012. Ungefär fyra av tio arbetsolyckor var fall, säger Michel Normark, analyschef på Afa Försäkring.
Till kategorin fallolyckor räknas både fall från samma höjd, till exempel halkolyckor, och fall från höjd som till exempel fall i en trappa eller från en stege. Den senare kategorin är vanligare i mansdominerade branscher, som byggindustrin, medan den senare ofta drabbar kvinnor inom vård, skola och omsorg.

Även hotell- och restaurangbranschens yrken är utsatta. Det gäller framför allt gruppen kvinnliga städare som tillsammans med fönsterputsare stod för 10 procent av de anmälda fallolyckorna mellan 2008 och 2012. Kvinnor i andra branschyrken stod för 6 procent.
– När det gäller städare så är de vanligaste olyckorna att de ramlar på väg till eller från jobbet eller halkar på golv som de själva har svabbat, säger Anna Weigelt, analytiker på Afa Försäkring.  

Drygt hälften av alla anmälda fallolyckor leder till medicinsk invaliditet, det vill säga men för livet. Äldre anställda drabbas oftare än yngre av fall, och för dem blir följderna ofta större än för yngre, säger Michel Nordmark.
– Det är viktigt att tänka på att när en tjugoåring råkar ut för en olycka, till exempel ramlar till marken, blir det kanske inte några skador alls. När någon i min ålder, 50-årsåldern, råkar ut för exakt samma olycka slutar det oftare med skador som en bruten arm.

Men det finns saker att göra för att förhindra fallskador. Några förslag från rapporten är att se till att de anställda får halkskydd, rätt hjälpmedel och ergonomiska arbetsställningar. Det gäller framför allt för äldre anställda.
– Eftersom äldre drabbas hårdare och vi ska arbeta allt längre är det också viktigt att anpassa arbetsmiljön till de äldre anställda, säger Michel Normark.

 

Fakta: Fallolyckor 2008-2012

Män drabbas generellt oftare än kvinnor. Det gäller alla typer av arbetsolyckor.

Störst risk att råka ut för en fallolycka på jobbet bland män löper arbetare inom bygg-, betong- och anläggningsbranscherna.

Bland kvinnor är det byggnadsmålare och  de som arbetar inom bygg-, betong- och anläggningsbranscherna.

Källa: Afa Försäkring. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här