Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så vanliga är fallolyckorna

Fallolyckor är inte bara den vanligaste formen av arbetsolycka, utan ger ofta allvarliga konsekvenser. Städare är branschens mest utsatta yrkesgrupp.

Publicerad 25 april 2014
Så vanliga är fallolyckorna
Våta golv är en anledning till att hotell- och restaurangbranschens anställda ramlar. Foto: Colourbox

Det är Afa Försäkring som ligger bakom rapporten över fallolyckor i arbetslivet, som presenterades i dag. Statistiken kommer från Afa:s databas för anmälningar om arbetsskador.
– Vi kan konstatera att ramla och falla var den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsoyckor mellan 2008 och 2012. Ungefär fyra av tio arbetsolyckor var fall, säger Michel Normark, analyschef på Afa Försäkring.
Till kategorin fallolyckor räknas både fall från samma höjd, till exempel halkolyckor, och fall från höjd som till exempel fall i en trappa eller från en stege. Den senare kategorin är vanligare i mansdominerade branscher, som byggindustrin, medan den senare ofta drabbar kvinnor inom vård, skola och omsorg.

Även hotell- och restaurangbranschens yrken är utsatta. Det gäller framför allt gruppen kvinnliga städare som tillsammans med fönsterputsare stod för 10 procent av de anmälda fallolyckorna mellan 2008 och 2012. Kvinnor i andra branschyrken stod för 6 procent.
– När det gäller städare så är de vanligaste olyckorna att de ramlar på väg till eller från jobbet eller halkar på golv som de själva har svabbat, säger Anna Weigelt, analytiker på Afa Försäkring.  

Drygt hälften av alla anmälda fallolyckor leder till medicinsk invaliditet, det vill säga men för livet. Äldre anställda drabbas oftare än yngre av fall, och för dem blir följderna ofta större än för yngre, säger Michel Nordmark.
– Det är viktigt att tänka på att när en tjugoåring råkar ut för en olycka, till exempel ramlar till marken, blir det kanske inte några skador alls. När någon i min ålder, 50-årsåldern, råkar ut för exakt samma olycka slutar det oftare med skador som en bruten arm.

Men det finns saker att göra för att förhindra fallskador. Några förslag från rapporten är att se till att de anställda får halkskydd, rätt hjälpmedel och ergonomiska arbetsställningar. Det gäller framför allt för äldre anställda.
– Eftersom äldre drabbas hårdare och vi ska arbeta allt längre är det också viktigt att anpassa arbetsmiljön till de äldre anställda, säger Michel Normark.

 

Fakta: Fallolyckor 2008-2012

Män drabbas generellt oftare än kvinnor. Det gäller alla typer av arbetsolyckor.

Störst risk att råka ut för en fallolycka på jobbet bland män löper arbetare inom bygg-, betong- och anläggningsbranscherna.

Bland kvinnor är det byggnadsmålare och  de som arbetar inom bygg-, betong- och anläggningsbranscherna.

Källa: Afa Försäkring. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här