»Vill hitta en jätterolig arbetsplats«
Förutom vassa knivar gillar Gustav Leonhardt att jobba med pincetten i köket. Foto: Linus Meyer
Porträttet Gustav Leonhardt

»Vill hitta en jätterolig arbetsplats«

Efter OS-guldet med juniorkocklandslaget är nästa steg ett roligt kockjobb. Men Gustav Leonhardt siktar också på fler utmärkelser.

Publicerad 19 december 2016

Gustav Leonhardts matintresse väcktes under uppväxten på landet utanför Nynäshamn. Matlagningen och hans tävlingsinstinkt har nu tagit honom till Tyskland, Luxemburg, Island och Dubai och gjort honom till svensk, nordisk och olympisk mästare före 20 års ålder.

– Jag vet faktiskt inte varför jag gillar att tävla. Men jag har vuxit upp med tre bröder och i en syskonskara på fyra måste man nog bevisa sig ständigt, jag tror att det kommer från det. Min äldsta bror började flyga flygplan innan han kunde köra bil och är i dag pilot. En annan bror ritar som en gud och ska bli tatuerare. Min lillebror ska bli advokat. De presterar bäst i det de tycker är roligt, det spelar ingen roll vad det handlar om – det ska vara roligt. Jag tror det var därför jag valde kocklinjen på gymnasiet, för att jag tycker att det var och är roligt. Mat har alltid varit nära i min familj.

Vem är bäst på att laga mat i familjen?
– Jag skulle nog säga mamma. Jag gillar att äta mammas mat, det är skönt att få vällagad mat. Rätt ofta äter jag enklare mat i en djup skål med sked, stående i köket.

Gustav Leonhardt

Gustav Leonhardt. Foto: Linus Meyer
Gustav Leonhardt. Foto: Linus Meyer
  • Ålder: 20 år.
  • Familj: Mamma, pappa, tre bröder.
  • Aktuell: Har 2016 deltagit i nordiska mästerskapen för gymnasieelever tillsammans med Mikkel Holmskov (guld), OS med juniorlands­laget (guld), Euroskills i Göteborg och en tävling i buffématlagning i Dubai med juniorkocklandslaget. Frilansar just nu som kock i Stockholm.

Hur kom det sig att du började tävla?
– När jag gick i tvåan på gymnasiet hölls en tävling på skolan. Jag var bara elev och hjälpte till, men kocklandslagets nuvarande lagkapten Sebastian Gibrand var coach för ett av de tävlande lagen. Efter tävlingen gav han mig sitt kort och frågade vad jag skulle göra nästa lördag. Jag såg på kortet att det stod »kocklands­laget« och förstod att det var stort. Jag skickade mina kontaktuppgifter och nästa lördag stod jag och lagade mat med kocklandslaget och fick följa med på VM som elev. Sedan tävlade jag i Visitas gymnasie-SM och vann guld tillsammans med Jonathan Hübinette och kom med i juniorkocklandslaget våren 2015.

Hur tänker du dig framtiden?
– Det här året har det varit stort fokus på tävlingar. Till nästa år är det stora målet att hitta en jätterolig arbetsplats där jag vill jobba länge, jag vill lära mig den biten och hur man jobbar för att trivas. I landslaget vill jag vara med fram till VM 2018. Långsiktigt vill jag, som det ser ut nu, tävla i Bocuse d’Or, Årets Kock och skaffa egen restaurang – som många andra ambitiösa kockar. Men jag kommer nog att ändra den planen, jag hatar att ha tråkigt och väljer ofta det som känns roligare.

Vad tror du den stora skillnaden blir mellan tävlingar och restaurangjobb?
– På restaurang tror jag att det tillkommer problemlösning på ett helt annat sätt. På tävlingar har man fasta hållpunkter, man vet från början vad man ska göra. Jag vill jobba på en restaurang där man presterar sitt bästa, det är mycket roligare att vara i en sådan miljö, tycker jag. Jag tror att för att trivas på restaurang så måste man ha en familjär känsla, det är viktigt på en arbetsplats. Jag vill komma in varje dag med ett leende på läpparna och en vilja att göra mitt bästa och det går lättare med en god stämning i köket.

Är det tufft att vara ung kock i Sverige?
– Min inställning är att jag vill lära mig mycket, det är mitt ansvar att lista ut vad som är bäst, men också att vara ödmjuk. Det kan vara mycket press som sätts på kockar och restaurangpersonal, det kan vara jobbigt, stressigt, utmanande och fantastiskt roligt. Jag tror att om man är på en bra arbetsplats så vet alla i slutet av dagen var man har varandra. Det kommer att påverka allas prestationer och kommer få restaurangens maskineri att gå runt lättare.

Gustav om facket

»Hotell- och restaurangfacket var i skolan och informerade och sade att facket är bra – du får de här förmånerna – och jag tyckte att det lät bra. Jag har inte riktigt haft tid att engagera mig och är inte tillräckligt påläst för att yttra mig, men jag tror absolut att det är något som kan gynna mig i framtiden.«

Vilken är din favoriträtt att laga?
– Korv stroganoff är min favorit just nu, det är enkel mat och man kan stå i köket och sleva i sig.

Ditt bästa kökstips?
– Du kan alltid lära dig något av alla. Och det är mycket lättare att jobba i ett kök om du har vassa knivar. Alla kanske säger så, men för mig är det sant.

Vad har du för favoritredskap i köket, förutom vassa knivar?
– Pincett är kul att jobba med, att använda när man lägger örter och så. Finlir, jag gillar att stå och småpilla och göra snyggt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här