Nyheter TÄVLING

Leonhardt på pallen i Bocuse d’Or

I en intervju med Hotellrevyn 2016 berättade kocken Gustav Leonhardt att han någon gång ville tävla i världens mest prestigefulla kocktävling Bocuse d’Or. Under onsdagen uppfylldes drömmen. Då stod han tillsammans med det svenska laget på prispallen med en silvermedalj om halsen.

Publicerad 1 februari 2019
Leonhardt på pallen i Bocuse d’Or
Commis i silverlaget var Gustav Leonhardt. Foto: Emil Andersson
Gustav Leonhardt. Foto: Viktor Fremling

I ungefär två år har de båda kockarna Gustav Leonhardt och Sebastian Gibrand arbetat intensivt med förberedelserna inför den ansedda kocktävlingen Bocuse d’Or, som även kallas Kock-VM.
Gustav Leonhardt har haft rollen som commis – den tävlande kandidatens assisterande kock.

– Jag och Sebbe träffades 2014 när jag hjälpte till i köket på en skoltävling. Han frågade om jag ville följa med som elev till VM i matlagning med svenska kocklandslaget. Då hade jag varken någon aning om vem Sebastian var eller det svenska kocklandslaget.

Redan då fick Gustav Leonhardt en hint om att Gibrand siktade på Bocuse d’Or och att han i så fall skulle få vara med i laget.

Gustav Leonhardt

Ålder: 22 år.
Bor: I Stockholm.
Utbildning: Gymnasial kockutbildning, tog examen 2015.
Tidigare tävlingar: Som elev i Kock-VM med kocklandslaget, Gymnasie-SM och nordiska mästerskapet för gymnasieelever, Juniorkocklandslaget, Yrkeslandslaget i Euroskills och Worldskills samt Bocuse d’Or Europe (kvaltävling till Kock-VM).

– Jag började plöja igenom tävlingar och gjorde allt jag kunde eftersom jag visste att det här kunde komma, och då ville jag vara så väl förberedd som möjligt.

Bocuse d’Or 2019 blev den nionde tävlingen för den unge kocken. Han förklarar att han tävlar för att det är så kul, och han älskar att ha roligt.

Vad har Kock-VM betytt för dig?

– Det är ett helt annat ansvarstagande att vara med i en sådan här tävling jämfört med att vara på ett vanligt jobb. Jag har lärt mig nya sätt att lösa problem eftersom det ständigt händer saker. Dessutom sker det under press, stress och sömnlöshet. Man märker rätt snabbt att man klarar av mer än vad man tror, och det är otroligt givande.

Som kock förklarar Leonhardt att han lärt sig helt nya tillagningssätt och tekniker.

– Matlagning är ett hantverk och ju oftare man gör det, desto bättre blir man.

Minuterna efter att laget hämtat sig från besvikelsen att inte nå hela vägen till guld frågar vi om han ändå vill tävla igen.

– Jag kommer absolut att vara med i Bocuse d’Or igen. Förberedelserna har jag redan påbörjat och när jag känner mig helt redo kommer ni att få se mig i den svenska uttagningen.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här