Flera nyinkomna viner passar bra till rätter med valnötter. Eller rosta, salta och ät nötterna direkt, med torrt mousserande eller en öl.

I södra Sverige brukar valnötterna börja ramla till marken redan i slutet av augusti. Men låt dem sitta tills de mognat ordentligt, vilket betyder skörd långt in på hösten. Närodlade valnötter är delikata, små och smakrika med viss sötma och bitterhet som smyger sig in i efterdyningarna.
Torka nötterna och använd dem i matlagningen, de är lika goda i efterrätter som i för- och varmrätter. Eller som snacks, rosta nötterna, addera salt och rapsolja så passar de utmärkt till torrt, mousserande vin. Det går så klart bra med valnötter du köper i affären också!

I sallader, på ugnsbakade grönsaker och i andra vegetariska rätter bidrar de med tuggmotstånd och smakvariation. Vita viner passar till, gärna med inslag av ekfat som rundar helheten och möter sötma i valnötterna. Det är gott i kombination med druvan chardonnay från kylslagna klimat.

Till bastanta rätter med lammfärs och annat kött är valnötter en spännande smakkombination. Intensiv koncentration krävs i glaset, gärna röda viner med frisk syra och fruktsötma som möter sötman i nötterna.
Vardagspastan piffas till med valnötter, om de är närodlade bidrar de med fin känsla till rätten. Vardagsvinet är rött, fräscht och bärigt. Det kostar under hundralappen, bjuder »lagom av allt« och tar inte för mycket plats.