Goda drycker till mat med valnötter
Foto: Colourbox
På menyn dryck

Goda drycker till mat med valnötter

Flera nyinkomna viner passar bra till rätter med valnötter. Eller rosta, salta och ät nötterna direkt, med torrt mousserande eller en öl.

Publicerad 23 september 2016
2015 Limoux Barrique, Frankrike, 6422, 99 kr, 750 ml Nyhet med nektarin, lime, färska örter och krusbär i fokus, därtill smör och tallbarr i fin kombination.
2015 Limoux Barrique, Frankrike, 6422, 99 kr. Nyhet med nektarin, lime, färska örter och krusbär i fokus, därtill smör och tallbarr.

I södra Sverige brukar valnötterna börja ramla till marken redan i slutet av augusti. Men låt dem sitta tills de mognat ordentligt, vilket betyder skörd långt in på hösten. Närodlade valnötter är delikata, små och smakrika med viss sötma och bitterhet som smyger sig in i efterdyningarna.

Torka nötterna och använd dem i matlagningen, de är lika goda i efterrätter som i för- och varmrätter. Eller som snacks, rosta nötterna, addera salt och rapsolja så passar de utmärkt till torrt, mousserande vin. Det går så klart bra med valnötter du köper i affären också!

2015 Reyneke Vinehugger Cabernet Sauvignon Merlot, Sydafrika, 6455, 79 kr Ekonyhet med mynta, svarta vinbär och söt lakrits. Möter sötma i valnötter och klarar smakrikt kött.
2015 Reyneke Vinehugger Cabernet Sauvignon Merlot, Sydafrika, 6455, 79 kr. Ekonyhet som möter sötma i nötter och klarar smakrikt kött.

I sallader, på ugnsbakade grönsaker och i andra vegetariska rätter bidrar de med tuggmotstånd och smakvariation. Vita viner passar till, gärna med inslag av ekfat som rundar helheten och möter sötma i valnötterna. Det är gott i kombination med druvan chardonnay från kylslagna klimat.

2015 Cono Sur Pinot Noir Organic, Chile, 4641, 95 kr, 750 ml Färsk dragon, röda vinbär, körsbär och saltpastiller kantas av ceder och ljus choklad, därtill frisk syra. Vardagsvin till pasta.
2015 Cono Sur Pinot Noir Organic, Chile, 4641, 95 kr. Dragon, röda vinbär, körsbär och saltpastiller. Frisk syra, vardagsvin till pasta.

Till bastanta rätter med lammfärs och annat kött är valnötter en spännande smakkombination. Intensiv koncentration krävs i glaset, gärna röda viner med frisk syra och fruktsötma som möter sötman i nötterna.

Vardagspastan piffas till med valnötter, om de är närodlade bidrar de med fin känsla till rätten. Vardagsvinet är rött, fräscht och bärigt. Det kostar under hundralappen, bjuder »lagom av allt« och tar inte för mycket plats.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här